Shop menü

ASZTALI VIDEOKÁRTYÁK KÉSZÜLNEK A MOBIL GEFORCE RTX 4080 ÉS 4090 FEDÉLZETÉRE SZÁNT GPU-KBÓL

Az efféle gyakorlat nem ritka Ázsiában, az előző két GeForce generációból is készültek hasonló videokártyák.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Asztali videokártyák készülnek a mobil GeForce RTX 4080 és 4090 fedélzetére szánt GPU-kból

Ismét meglehetősen érdekes asztali videokártyák bukkantak fel néhol, főleg Ázsia területén, amelyek azért különlegesek, mert fedélzetükön nem a klasszikus, asztali termékekre szánt grafikus processzorok kaptak helyet, hanem olyan verziók, amelyek eredetileg a GeForce RTX 40 Laptop GPU sorozatot erősítik, azaz mobil videokártyákra szánta őket az Nvidia. Hasonlóra persze már korábban is volt példa, még a GeForce RTX 20-as és a GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyák megjelenésekor, ami nem is csoda, hiszen a mobil GPU alkalmazása sok előnyt tartogat a gyártó számára, ugyanakkor veszélyeket is rejt átlagfelhasználói szinten.

A mobil videokártyákra szánt grafikus processzorok alkalmazása mellett egyszerűbb nyomtatott áramköri lapokat lehet bevetni, ezekre egyszerűbb hűtés is kerülhet, hiszen ezek a GPU-k jellemzően sokkal alacsonyabb TDP kerettel rendelkeznek, mint asztali társaik, és jellemzően olcsóbbak is. A mobil grafikus processzorok asztali videokártyán történő használata elméletileg se nem szabályos, se nem engedélyezett, ám ez láthatóan nem zavarja a kínai vállalatokat és magát az Nvidiát sem, ugyanis a gyártó lényegében nem tesz ellene semmit, így zavartalanul készülhetnek a rendhagyó termékek, amelyek sok probléma forrásai lehetnek a későbbiekben.

Galéria megnyitása

Noha a mobil GPU-val szerelt asztali videokártyák jellemzően olcsóbbak, így a gamerek számára remek belépőt jelenthetnek az adott sorozatba, mégsem érdemes rálépni erre az ösvényre, hiszen tele van buktatókkal. Említhetnénk a megfelelő jótállás hiányát, illetve a nehézkes beszerzést is, de a legnagyobb gond mégsem ez, hanem a megfelelő driveres támogatás hiánya, ami a gamerek szemszögéből nézve mindenképpen fájó pont lehet. Az efféle termékeknél sokszor csak az eladó által biztosított, ismeretlen eredetű driver áll rendelkezésre, vagy módosított drivert kell bevetni – egyik sem egy szívderítő opció. Az efféle megoldások sokszor az egyes játékokhoz készített extra optimalizációkat sem kaphatják meg, pont a fentiek miatt, ebből kellemetlenségek is származhatnak.

Jelen esetben a GeForce RtX 4080 Laptop GPU és a GeForce RTX 4090 Laptop GPU fedélzetén használt grafikus processzorok jelentek meg asztali videokártyák formájában, amelyek a normál asztali modellekhez képest természetesen szerényebb paraméterekkel rendelkeznek. A GeForce RTX 4090 mobil GPU köré épülő asztali változata ebben az esetben 9728 CUDA maggal és 16 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával rendelkezik, vagyis 40%-kal kevesebb CUDA magot vethet be és 8 GB-tal kevesebb VRAM-ot használhat, az alacsonyabb órajelekről  nem is beszélve. A GeForce RTX 4080 Laptop GPU köré épített illegális asztali videokártyáknál 7424 aktív CUDA maggal találkozhatunk, a GPU pedig 12 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriát használhat, vagyis a normál asztali változathoz képest 24%-kal kevesebb CUDA mag és 4 GB-tal kevesebb fedélzeti memória áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4080M alapú asztali videokártya az eladók szerint a GeForce RTX 4070 és a GeForce RTX 4070 Ti közötti szintet éri el, már ami a teljesítményt illeti. A GeForce RTX 4080M fantázianévvel ellátott asztali videokártya jelentősen alacsonyabb Power Limitet vethet be, mint például a GeForce RTX 4070 Ti, hiszen míg előbbi 175 W-os, utóbbi 285 W-os limittel gazdálkodhat, éppen ezért az efféle, mobil GPU-val felszerelt asztali videokártyák mindig lassabbak lesznek, mint normál társaik. Cserébe viszont szerényebb hűtéssel érkezhetnek és kevesebbet is fogyasztanak.

Árazás terén eléggé nagy a szórás, ugyanis az egyes eladók sokszor nem alkalmaznak „hivatalos” árazást, helyette inkább chaten véglegesítik a portéka árát. A GeForce RTX 4090M nem is nagyon szerepel a listákon, csak egy viszonteladónál, ahol a normál asztali verzióhoz képest jelentősen többe kerül, talán pont azért, mert a GeForce RTX 4090 készletek már kiapadtak az amerikai exportkorlátozások eredményeként. A GeForce RTX 4080M ehhez képest a 420 és az 560 dollár közötti szinten kapható.

A speciális, hivatalosan nem is létező asztali videokártyák ebben a hónapban kezdtek felbukkanni az egyes kínai piactereken. Egyelőre nem készültek olcsóbb modellek, vagyis GeForce RTX 4070M és GeForce RTX 4060M verziók még nem kaphatóak, de talán idő kérdése, és ezek is elkészülnek. Mindenesetre érdemes ellenőrizni, pontosan milyen videokártyát készülünk megvásárolni, az efféle termékeket lehetőleg kerüljük, pont a fentebb említett buktatók miatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére