Automatikusan bekapcsolt követés elleni védelemmel érkezett a FireFox 69

Az újítást egyelőre azok kapják meg, akik új felhasználóként kezdik használni Firefox 69-es kiadását, de manuálisan sem tart sokáig engedélyezni a funkciót.

Automatikusan bekapcsolt követés elleni védelemmel érkezett a FireFox 69

A Mozilla fejlesztőcsapata elkészítette a Firefox webböngésző legfrissebb, 69-es verziószámot viselő kiadását, amelynek egyik legnagyobb újítása az, hogy a korábban bejelentett Enhanced Tracking Protection névre keresztelt funkciót alapértelmezetten bekapcsolttá teszi. Ez lényegében azt jelenti, hogy az új felhasználók, akik most telepítik a Firefox webböngészőt, alapból védelmet élveznek a harmadik fél által készített „követő sütiktől”, amelyekkel a felhasználói szokásokat monitorozzák a különböző weboldalak.

A vállalat felmérése alapján eddig csak a Firefox használók mindössze 20%-a vette a fáradtságot arra, hogy bekapcsolja az említett funkciót, így a friss lépés jelentősen javítani fogja ezt az arányt. Az elkövetkező hónapok folyamán egyébként a többi Firefox használó is megkapja az újítást, vagyis náluk is alapértelmezett lesz az Enhanced Tracking Protection. Ezzel együtt egy másik új beállítás is érkezett, ami a felhasználói böngészési szokásairól készülő „ujjlenyomatok” ellen veszi fel a kesztyűt annak érdekében, hogy az internetezőknek még több privát szférájuk lehessen.

Galéria megnyitása

Aki már most szeretné elérni az Enhanced Tracking Protection funkciót, pár lépésben bekapcsolhatja. Ehhez kattintson a jobb felső sarokban lévő vonalas ikonra, amellyel megnyitható a menü. Itt válassza ki a „Beállítások” menüpontot, majd a következő ablakban az „Adatvédelem és biztonság” opciót. A „Tartalomblokkolás” menüben az egyéni opciót választva kiválaszthatjuk a „követők, a sütik, illetve a kriptobányászok” blokkolását, valamint az ujjelnyomat-készítőket is blokkolhatjuk. Ha ez nem elég, választhatjuk a Strict/Szigorú beállítást is, ami erősebb védelmet nyújt a követőkkel szemben, ugyanakkor a weboldalak hibás működését is eredményezheti.

Az adatvédelemmel kapcsolatos újítások mellett egyéb érdekességek is szerepelnek még a listán. Ettől a verziótól kezdve a Firefox automatikusan blokkolni fogja az automatikusan elinduló videókat, még azokat is, amelyek hang nélkül indulnak. A mobileszközökre szánt változat az energiahatékonyabb működés jóvoltából kevésbé terheli majd az akkumulátort, valamint a letöltéskezelő felhasználói kezelőfelülete is megújult. Fontos extra még, hogy ez a verzió már támogatja a Web Authentication HmacSectret bővítményét a Windows Hello szolgáltatáson, illetve macOS-en keresztül.

A Firefox legfrissebb kiadását innen lehet letölteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap