ASUS csúcsalaplap két 10 Gigabites Ethernet porttal

A WS X299 Sage alaplap végre 10 GbE portokkal szerelve is elérhető, ugyanis frissítették az alapmodellt.

ASUS csúcsalaplap két 10 Gigabites Ethernet porttal

Az ASUS rendkívül jól felszerelt X299-es munkaállomás alaplapja, amely a WS X299 Sage típusjelzést kapta, tavaly év végén mutatkozott be. A hét darab PCI Express x16-os slottal rendelkező alaplapon két darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slot, két darab U.2-es csatlakozó, 8 db SATA 6 Gbps-os port és összesen négy darab USB 3.1 Gen2 port kapott helyet – utóbbiak közül kettőt kivezetés formájában lehetett elérni. Az új alaplap tehát remek felszereltséggel várta az LGA-2066-os processzorokat, ám az összképbe kicsit belerondított, hogy csak két darab Gigabites Ethernet portot rejtett a hátoldal, 5 vagy 10 Gigabites Ethernet portot nem, ami néhány érdeklődő számára csalódást okozott.

Galéria megnyitása

Az ASUS szakemberei éppen ezért kissé átdolgozták az alaplapot, így az Intel I210-AT és az Intel I219-LM típusú Gigabites Ethernet vezérlők helyére egy Intel X550-AT2-es vezérlő került, ami rögtön két darab 10 GbE porttal is megajándékozza a rendszert. A két port és a vezérlő számára persze kellett némi extra hely, így a hátlapi portok kínálatát egy picit átrendezték, ahogy az az alábbi összehasonlító ábrán is látható.

Galéria megnyitása

A hátlapról eltűnt négy darab USB 2.0-s port, valamint két darab USB 3.0-s csatlakozó is, de a Realtek ALC1220S kodekre kapcsolódó audió csatlakozók megmaradtak, csak úgy, ahogy az USB Type-A és az USB Type-C kivitelű USB 3.1 Gen2-es portok, valamint négy darab USB 3.0 Type-A port is. Alaplapi kivezetés formájában további négy USB 3.0-s és további kettő USB 3.1 Gen2 port is elérhető.

Galéria megnyitása

A módosítás az alaplap VRM áramkörét is érintette, ami a korábbinál nagyobb hűtést kapott mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos egység terén. Ez segít, hogy az érkező 20-22 magos LGA-2066-os processzorok kiszolgálása zökkenőmentes legyen, valamint az Intel X550-AT2-es vezérlőt is hűtheti az átdolgozott tömb. Az átalakítás további áldozata egy U.2-es port, így kettő helyett már csak egy ilyen csatlakozót használhatunk. A további változtatásokról ez az oldal tájékoztat majd, ahogy feltöltik tartalommal – hírünk írásakor még üres volt.

Az ASUS újdonsága, aWS X299 Sage/10G várhatóan hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban. Az eredeti modell jelenleg 529 dollár körüli áron kapható, a 10 GbE portokkal felvértezett kiadás azonban legalább 80-100 dollárral drágább lesz, hiszen csak maga az Intel 550X-AT chip 80 dollárba kerül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap