ARM alapú Pico-ITX rendszer a VIA műhelyéből

A VIA ARM alapú újdonsága hely- és energiatakarékosságával hódíthat a piacon.

ARM alapú Pico-ITX rendszer a VIA műhelyéből

Megérkezett a VIA legfrissebb alaplapja, illetve a vele felszerelt kompakt beágyazott konfiguráció, amely két okból is különleges: egyrészt az újdonság a szuperkompakt Pico-ITX formátum köré épül, másrészt energiatakarékos, ARM architektúrára támaszkodó processzort alkalmaz.

A Pico-ITX formátumú újdonság a fentiek miatt a világ legkisebb ARM alapú beágyazott rendszerének tekinthető, ami remekül helytáll a legkülönfélébb területeken is, így a hotelek automatizációjval, illetve a biztonsági rendszerek kezelésével járó feladatokkal egyaránt képes megbirkózni, sőt, a gyógyászatban és az egészségügyi ellátásban használatos konfigurációk alapjaként is remekül beválhat. A szerkezet emellett akár bankautomatákban, bankkártya-terminálokban és jegykiadó automatákban is hatékonyan bevethető, plusz akár információ központ alapjaként is felhasználható

A rendszer pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy remek teljesítményt kínál, és rendkívül hatékony energiagazdálkodás mellett üzemel. A Pico-ITX formátumú alaplap átlagos fogyasztása 3,14 watt körül helyezkedik el.

A passzív hűtést alkalmazó deszka  egy ultra-alacsony profilú házban kaphat helyet, amely 12 x 12,5 x 3 centiméteres mértével kifejezetten helytakarékos megoldásnak minősül. A kompakt felépítésnek köszönhetően az újdonság szinte bárhol kényelmesen elhelyezhető - akár monitor hátuljára, vagy falra szerelve is használható, hála a 7,5 x 7,5 centiméteres VESA támogatásnak.

Az apróság tulajdonságai

Az egyetlen, 800 MHz-en ketyegő Cortex-A8-as processzormaggal ellátott Freescale i.MX537-es SoC egység belsejében egy olyan videóvezérlő lapul, amiben külön vas van az OpenGL ES 2.0 és az OpenVG 1.1 hardveres gyorsítására. A videó kimenetek között egy D-Sub csatlakozót, illetve egy HDMI portot találunk - utóbbiról egy Sil9024A típusú HDMI transmitter chip gondoskodik. A rendszermemória szerepét 1GB-nyi DDR3-800MHz-es chip tölti be, háttértárnak pedig az alaplapra integrált 4 GB-os eMMC Flash memóriachipet használhatjuk, vagy ha bővíteni szeretnénk, akkor van a lapon egy MicroSD kártya foglalat is.

Ethernet vezérlőből egy SMSC LAN8720A típusú megoldás áll rendelkezésre, ami 10/100 Mbps-os Ethernet kapcsolatot biztosít. Opcionálisan 802.11n típusú WiFI adapterrel is felvértezhetú a rendszer (VNT9271). A kínálatban persze HD audió vezérlő is van, méghozzá egy alacsony fogyasztás mellett üzemelő, sztereó támogatást kínáló Freescale SGTL5000-es vezérlőchip személyében.

A csatlakozók között az előlapon egy vonal be- és kimenet, valamint egy mikrofon bemenet lapul, de rajtuk kívül egy USB 2.0-s csatlakozó és a bekapcsoló gomb is helyet kapott itt. Ha nem kérünk a rendszerhez WiFi adaptert, akkor a ház előlapján még egy, azaz összesen két USB 2.0-s portot áll rendelkezésre. A ház hátulján a VGA és HDMI videó kimenetek mellett az Ethernet vezérlő RJ-45-ös portja, két USB 2.0-s port és a DC tápegység csatlakozója sorakozik. Itt egy antenna furat is jelen van, ami WiFi adapter alkalmazásakor jöhet jól.

A rendszer strapabíró fémházban kap helyet, amelynek teteje alumíniumból készült. Az operációs rendszer szerepét választásunktól függően Android 2.3-as, illetve Embedded Linux 2.6-os szoftver egyaránt betölltheti.

Az újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem tudható, pontosan mennyibe fog kerülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward