Amerikai adatok szerint 99,992 százalékos védettséget nyújtanak a vakcinák

A CDC friss jelentése szerint a SARS-CoV-2-vel való megfertőződés rendkívül ritka azok körében, akik az összes dózist megkapták az adott vakcinából, a megbetegedés pedig még ennél is ritkábban fordul elő.

Amerikai adatok szerint 99,992 százalékos védettséget nyújtanak a vakcinák

Egyik oltás sem nyújt száz százalékos védelmet semmilyen betegség esetében sem, de az eredmények több mint biztatóak, még akkor is, ha az eltérő oltóanyagok használata miatt az adatok nem vetíthetők át egy az egyben az magyarországi, de az európai helyzetre sem. (Az Egyesült Államokban csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinájával oltanak, de utóbbiból meglehetősen kevés vakcinát adtak be, mielőtt – remélhetőleg csak átmenetileg – leálltak volna az oltással.)

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a több mint 75 millió teljesen vakcinált, tehát az előírt összes adagot megkapott beoltottból nagyjából 5800-an fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal az oltás ellenére. Ez mindössze a vakcináltak 0,008 százalékát jelenti, ami rendkívül jó eredmény. Az eredmények a CDC országos adatbázisából származnak, ahol többek közt pontosan azt próbálják nyomon követni, hogy mennyi fertőzés történik a vakcináltak körében, és hogy ezek az esetek köthetők-e valamelyik vakcinához, demográfiai csoporthoz, földrajzi területhez, a beoltás óta eltelt időhöz vagy a vakcina tételszámához. Ezzel együtt az oltás utáni fertőzések hátterében álló vírusvariánsokat is monitorozzák, így próbálva elejét venni annak, hogy olyan változat kezdjen terjedni, amely ellen hatástalanabbak a vakcinák.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nincs ilyen, legalábbis az Egyesült Államokban használt oltónyagok kapcsán. Ahogy már említettük, a vizsgált populáció túlnyomó részét mRNS-vakcinával, a Pfizer/BioNTech, illetve a Modern oltóanyagával oltották be, amelyek egyaránt 95 százalékos hatásosságot mutattak a klinikai vizsgálatok során a tünetes COVID-19 megelőzésében. Egyelőre országszerte kevesebb mint 5 százalék kapta meg a Johnson & Johnson adenovírus alapú oltóanyagát, aminek hatásosságát a 3. fázisban 72 százalékra mérték.

Galéria megnyitása

Az adatok teljes pontossága persze nem garantálható, hiszen a jelenleg is érvényben lévő korlátozások erősen mérséklik a lakosság vírusnak való kitettségét, illetve biztosan vannak olyan fertőzések is, amelyek nem kerültek be a rendszerbe, főleg ha enyhe vagy tünetmentes esetekről van szó. A súlyosabb esetek java azonban valószínűleg rögzítésre került, és úgy tűnik, hogy az mRNS-vakcinák abban bizonyosan kiemelkedően jók, hogy megelőzzék a kórházba kerülést és a halált, akkor is, ha az illető esetleg mégis megfertőződik a kórokozóval.

Az oltottak körében észlelt fertőzések több mint 40 százaléka a 60 év feletti korosztályban történt, de minden jelenleg oltott korcsoportban volt példa fertőzésre, és összességében úgy tűnik, hogy az életkor legfeljebb kis szerepet játszik abban, hogy mennyire hatásosak ezek a védőoltások.

A vakcináció hatásossága több okból is mutathat egyéni eltéréseket, így az immunrendszer állapota, az egészségi állapot, a szedett gyógyszerek és persze valamennyire az életkor is befolyásolhatja, kinél mennyire működik egy-egy oltóanyag. Ahogy az sem zárható ki, hogy bizonyos esetekben a vakcinával történt valami, például az nem egészen megfelelően volt tárolva, vagy nem elég szakszerűen lett beadva, ami szintén ronthat a hatásosságon, mondta el Anthony Fauci járványügyi szakértő egy, a héten korábban tartott sajtótájékoztatón.

Galéria megnyitása

A szakértő hozzátette, hogy a vakcinák azonban a mégis megtörténő fertőzés esetén is magas szintű védelmet nyújtanak a súlyos fertőzéstől. Ez nemcsak a COVID-19 elleni védőoltásokkal van így, a 2019–2020-as szezonra fejlesztett influenza elleni védőoltás például csak 39 százalékban bizonyult hatásosnak a fertőzéssel szemben az Egyesült Államokban, ennek ellenére a becslések szerint 105 ezer kórházba kerülést és 6300 halálesetet előzött meg, mondta el Fauci.

A vakcinák megbetegedést gyengítő hatását a CDC friss adatai is alátámasztják: az oltás után megfertőződött és azonosított 5800 főből 29 százalék bizonyult tünetmentesnek, mindössze 7 százalék került kórházba, a halálos esetek száma pedig 74 volt. Ez 1 százalékos halálozási arányt jelent a vakcináció után azonosított megfertőződöttek körében, a vizsgált teljesen vakcinált, 75 millió fős populációra nézve pedig mindössze 0,0001 százalék a halálozási arány. Valamennyi kockázat tehát továbbra is van, a CDC éppen ezért mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, és egyelőre az oltás után is tartsa be a járványügyi előírásokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap