AMD Picasso APU-val (is) jöhetnek a következő generációs Chromebookok

Egyre több jel utal arra, hogy a Stoney Ridge alapú modellek után Picasso APU-val szerelt Chromebookok is megjelenhetnek.

AMD Picasso APU-val (is) jöhetnek a következő generációs Chromebookok

A Chrome OS alapú eszközök szegmensében még csak nemrégiben tűntek fel az első AMD alapú megoldások, amelyek még Stoney Ridge sorozatú, hetedik generációs APU egységeket alkalmaztak – az első ilyen terméket a HP mutatta be. A pletykák szerint hamarosan újabb AMD alapú Chromebookok is érkezhetnek, amelyek már ráadásul meglehetősen modern hardvert, az AMD RYZEN 3000-es sorozatú mobil APU egységeit használhatják. Ezek az APU egységek idén januárban mutatkoztak be, alapjukat pedig ZEN+ architektúra köré épülő processzormagok, illetve VEGA sorozatú iGPU adja.

Galéria megnyitása Az első AMD alapú Chromebook A hírek szerint a Google már dolgozik az új APU egységek támogatásán, sőt, az UEFI alternatívájaként készített nyílt forráskódú Coreboot firmware már meg is kapta a Picasso APU egységek támogatását, így már a ZEN+ alapú Chromebookok is csak karnyújtásnyira lehetnek. A Google ezzel együtt következő generációs, Fuschia kódnév alatt emlegetett operációs rendszerét is felvértezi az új AMD processzorok támogatásával.

A munka remekül haladhat, ugyanis korábban a Chrome OS-ben egy Zork kódnévre keresztelt referencia alaplap is feltűnt, ami már Picasso APU egységgel rendelkezik, vagyis nem az a kérdés, érkeznek-e Picasso APU alapú Chromebookok, hanem inkább az, pontosan mikor jelennek meg és mennyibe kerülnek majd.

A fentiek alapján várhatnánk, hogy a nyílt forráskódú Coreboot projekt mögé az AMD is felsorakozik, ám erre jelenleg nincs túl sok esély, vagyis nem várható, hogy hivatalos AMD támogatás érkezik a Coreboot mellé. Pedig a CoreBoot projektet több olyan vállalat is felkarolta már, amelyek az adatvédelemre és a biztonságra egyaránt nagy hangsúlyt fordítanak – náluk egyelőre Intel alapú, Linux operációs rendszert futtató megoldásoknál használják a Coreboot firmware-eket, hiszen az AMD térfelén még nincs meg az ehhez szükséges támogatás, pedig sokan örülnének neki.

Coreboot ide vagy oda, az első Picasso APU alapú Chromebookok a várakozások szerint az év második felében kerülhetnek az üzletek polcaira.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap