Shop menü

AMD MERO – FELBUKKANT EGY ÚJ APU

Az alapok a pletykák szerint már ismerősek lehetnek, viszont annyi optimalizációt kaphatott a lapka, hogy külön kódnévvel vértezték fel – legalábbis most ez tűnik a legjobb magyarázatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
AMD Mero – Felbukkant egy új APU

Egy új AMD APU-ra derült fény egy rendszer-információs bejegyzésről készített képnek köszönhetően, az újdonság pedig nem más, mint az AMD Mero APU. Ez a kódnév korábbról már ismerős lehet, ugyanis 2020 folyamán már feltűnt, ám akkoriban arról volt szó, hogy a Mero és a Van Gogh APU lényegében egy és ugyanaz, már ami az alapokat illeti. Mivel kétféle kódnéven fut a lapka, így teljesen biztos, hogy hardver terén is vannak különbségek köztük, amelyek az adott célszegmens igényeihez igazítják a köréjük épülő termékeket.

A Van Gogh igazából egy speciális APU, ami a Steam Deck fedélzetén tűnt fel, igaz, ez a verzió néhány egyedi optimalizáción is átesett a Valve megrendelésének megfelelően. A Steam Deck alapját adó APU igazából külön publikus kódnevet sem visel. Az egyedi Van Gogh APU négy ZEN 2-es maggal és nyolc szállal rendelkezik, ezekhez nyolc darab CU tömbbel ellátott, RDNA 2 architektúra köré épülő iGPU társul. A processzormagok esetében 2,4 GHz-es alap- és 3,5 GHz-es maximális boost órajel, míg az iGPU esetében 1 GHz-es alap- és 1,6 GHz-es maximális boost órajel van érvényben.

Az AMD Mero APU egy speciális megoldás lesz, ami a jelek szerint a Magic Leap kiterjesztett valósághoz fejlesztett headsetjéhez készült. A fejlesztés alatt álló újdonság a Demophon nevet viseli, feladata pedig az lesz, hogy a környezetet szenzorokkal letapogatva egy információs réteget vetítsen a felhasználó elé, ami többféle területen is érdekes újítások bevezetésére ad majd lehetősséget. Mivel ez egy viselhető eszköz lesz, és nem egy kézi játékkonzol, mint a Steam Deck, így az alapokat biztosító APU esetében kiemelten fontos az energiahatékony működés – valószínűleg ezért is kapott külön kódnevet az APU, ugyanis az optimalizációk miatt külön kategóriát képez. Az energiahatékonyság az akkumulátoros üzemidő miatt éppúgy fontos, mint a könnyebb hűtés miatt.

Az eszközinformáció alapján az AMD Mero APU-t rejtő Magic Leap Demophon 720 x 920 pixeles felbontás mellett üzemel, operációsrendszerként pedig az Android 10-es kiadását használja. Az APU pontos tulajdonságaival kapcsolatban sajnos semmi sem derül ki, így az órajeleket is homály fedi, de alighanem a későbbiekben erre is fény derül. A processzormagok számánál egyébként 8 szerepel, ám ha tényleg Van Gogh alapokról van szó, akkor ez nem a fizikai magok, hanem a logikai magok száma lesz.

A Magic Leap Demophon még fejlesztés alatt áll, az egyelőre nem derül ki, pontosan mikor kerül az üzletek polcaira. Az elkövetkező hónapok folyamán biztosan hallunk még az újdonságról, illetve az AMD Mero APU-ról is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére