AMD Llano, a Fusion család legfrissebb tagja

Az AMD a mai napon végre hódító útjukra indította Llano APU egységeit, ám egyelőre csak a termékek mobil változatai lesznek elérhetőek, az asztali kiadásokra még nagyjából egy hetet kell várni. Ettől függetlenül a mobil konfigurációk, valamint az FM1-es processzorfoglalattal ellátott alaplapok már elérhetőek, sőt, természetesen már az is tudható, hogy az egyes APU egységek, illetve az egyes platformok pontosan milyen tulajdonságokkal érkeznek.

AMD Llano, a Fusion család legfrissebb tagja

Az AMD a mai napon végre hódító útjukra indította Llano APU egységeit, ám egyelőre csak a termékek mobil változatai lesznek elérhetőek, az asztali kiadásokra még nagyjából egy hetet kell várni. Ettől függetlenül a mobil konfigurációk, valamint az FM1-es processzorfoglalattal ellátott alaplapok már elérhetőek, sőt, természetesen már az is tudható, hogy az egyes APU egységek, illetve az egyes platformok pontosan milyen tulajdonságokkal érkeznek.

Az AMD Llano APU (Accelerated Processing Unit) egységei 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő processzormagokat tartalmaznak, amelyek órajelenként nagyjából 6%-kal több utasítás végrehajtására képesek (IPC), mint 45 nm-es Athlon II és Phenom II-es elődeik. A 32 nm-es processzormagok szoros rokonságban állnak a Phenom II-es és Athlon II-es processzoroknál alkalmazott K10.5-ös processzormagokkal, de természetesen hozzájuk képest tartalmaznak néhány fejlesztést és optimalizációt, amely teljesítmény tekintetében kisebb, fogyasztás tekintetében viszont nagyobb előnyt jelent a rendszer számára. Az egyes, Husky kódnévvel ellátott x86-os processzormagokhoz 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár társul. A processzormagok az SSE4e-ig bezárólag minden SSE utasításkészletet támogatnak, emellett virtualizációs támogatást is nyújtanak, és természetesen a 3DNow! utasításkészletek kezelésére is képesek.

Az A sorozatú Llano APU egységek 228 négyzetmilliméteres magfelülettel rendelkeznek majd és maximum 1,45 milliárd tranzisztort tartalmaznak. Ez az érték a négymagos egységek esetén érvényes (Llano 4C). A hibás processzormagokkal ellátott Llano APU egységekből kétmagos példányok lesznek, amelyeknél a processzormagokat a hírek szerint hardveresen fogják letiltani, azaz itt már nem lesz lehetőség a letiltott magok aktiválására. A gyártó természetesen a TurboCore 2.0-s technológiát is alkalmazza a Llano APU-k esetében, de ezt az eljárást nem minden modellnél lehet majd elérni, ahogy az a lentebb látható táblázatokból is kiderül.

A processzormagok mellett egy komplett északi híd is helyet kap az APU tokozásán belül, amelynek így része egy 24 PCI Express 2.0-s csatornát kínáló PCI Express Hub, valamint egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő is. A vezérlő az asztali Llano APU egységeknél DDR3-1866 MHz-es, míg a mobil változatoknál DDR3-1333/DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatást kínál. A 2 x 64-bites adatsínen keresztül férnek hozzá a DDR3-as rendszermemóriához az APU processzormagjai, valamint a beépített, Radeon HD sorozatú videó vezérlő. A noteszgépek esetében a memóriavezérlő 32 GB-nyi, míg az asztali konfigurációk esetében már akár 64 GB-nyi rendszermemória alkalmazását is lehetővé teszi.

Az összesen 24 darab PCI Express 2.0-s sávot kínáló Hub esetében 16 sávot grafikus célra (külön videokártya), négy sávot az FCH-hoz (Fusion Controller HUB) való csatlakozásra, míg további négy PCI Express sávot olyan eszközök csatlakoztatására lehet használni, amelyek alacsony elérési időt és nagy adatátviteli sávszélességet igényelnek (pl.: Gigabites Ethernet vezérlő).

A Sumo kódnévvel ellátott megoldás az AMD Evergreen GPU családjába tartozik és tulajdonképpen a jól ismert Redwood lapka frissített változatának tekinthető. Természetesen a Sumo IGP is 32 nm-es csíkszélességgel készül, ám a megszokottal ellentétben már nem a TSMC, hanem a GlobalFoundries gyártósorain. A Sumo IGP a Redwood alapú megoldásokkal ellentétben UVD 3-as motort is tartalmaz. Az UVD3-as motor az MPEG-4/AVC, VC-1, MPEG-2, MVC, DivX, Xvid és az Adobe Flash formátumú videó fájlok, illetve streamek lejátszásakor biztosít hardveres támogatást. A rendszer emellett természetesen Blu-ray 3D támogatást is kínál. Maga az IGP 400 stream egységből épül fel, azaz 5 darab 80 utas tömbből áll, két ROP tömbbel (általánosítva 8 ROP). A GPU és a memóriavezérlő között az AMD állítása szerint több, mint 30 GB/s-os memória sávszélesség érhető el. A későbbiekben megjelenő, a jelenleginél gyorsabb Llano APU egységek esetében már akár 50 GB/s-os memória sávszélesség is biztosítható lesz a GPU és a memóriavezérlő között.

Az IGP teljes DirectX 11, OpenGL 4.1, OpenCL 1.1, OpenGL ES 2.0 és DirectCompute 5.0-s támogatást kínál és az egyes webböngészők esetében lehetőség lesz a GPU alapú hardveres renderelés-gyorsítás igénybevételére is, hála a Direct2D és a DirectWrite technológiáknak. Természetesen nem csak 2D-s, hanem 3D-s gyorsításra is lehetőség lesz, de utóbbiról már a WebGL fog gondoskodni. A Llano APU egységek a Flash alapú HD és Full HD videó streamekkel is gond nélkül megbirkóznak majd.

A Llano APU egységek DualGraphics technológiával érkeznek, ami lehetővé teszi, hogy az IGP együttműködjön egy előre meghatározott sorozatú videokártyával, így rugalmas, energiatakarékos és megfelelő 3D-s teljesítményt kínáló konfiguráció jöhet létre mind az asztali, mind pedig a mobil platform esetében. Az AMD kikötötte, hogy a mobil Llano platform esetében, amely Sabine névre hallgat, csak Whistler sorozatú GPU-val ellátott videokártyák segítségével lehet kiaknázni a Dual Graphics technológiában rejlő lehetőségeket (Radeon HD 6600M és Radeon HD 6700M), míg az asztali Lynx platform esetében csak a Turks sorozatú GPU-val ellátott videokártyák használhatóak ilyen célra (Radeon HD 6570 és Radeon HD 6670). A CrossfireX-hez hasonló technológia esetében az adott alkalmazástól függően a rendszer hatékonyan használhatja az IGP és a GPU együttes erejét - de egyelőre csak DirectX 10-es és DirectX11-es módban, DirectX 9 alatt nem -, viszont ha nincs szükség komolyabb 3D-s teljesítményre, akkor a videokártya akár automatikusan ki is kapcsolható, így a rendszer a Llano APU Radeon HD sorozatú videó vezérlőjére támaszkodhat.

Most, hogy a Llano APU egységek legfontosabb tulajdonságait kitárgyaltuk, jöhetnek az új platformok specifikációi is. A gyártó kétféle platformot mutatott be, amelyek közül a mobil szegmensben a Sabine próbál szerencsét (Socket FS1), míg az asztali konfigurációk piacán a Lynx próbál labdába rúgni (Socket FM1).

A Lynx platform esetében négy darab DDR3-as UDIMM memóriafoglalat áll majd rendelkezésre, míg a Sabine alapú megoldásoknál két darab SO-DIMM foglalattal gazdálkodhatnak a gyártók. Mindkét platform esetében Hudson sorozatú FCH (Fusion Controller HUB) teljesít majd szolgálatot amely kínál  SATA 6 Gbps-os portokat - az asztali platformnál maximum 6 ilyen portunk lehet RAID 0,1,10 támogatással -, valamint tartalmaz USB 1.1-es, USB 2.0-s és USB 3.0-s portokat biztosító USB vezérlőt is, amely összesen 16 darab USB porttal áll a rendszer rendelkezésére.

A Sabine platformnál már biztos, hogy az A70M és az A60M kódnévvel ellátott FCH-k között csak annyi lesz a különbség, hogy előbbi négy darab USB 3.0-s portot is biztosít a rendszer számára, míg utóbbi csak a 14 darab USB 2.0-s és a két darab USB 1.1-es portot kínálja. Az asztali platform esetében az FCH vezérlőkről egyelőre nem szól a fáma, ugyanis ma csak a mobil platform és a mobil Llano egységek rajtoltak el. Az már biztos, hogy az FCH kínálni fog három PCI portot, négy PCI Express 2.0-s sávot, egy IR vezérlőt és egy beépített órajel generátort is.

A platformok és a Llano APU egységek legfontosabb specifikációi után nézzük, hogy a gyártó milyen modellekkel készül az asztali- és a mobil konfigurációk szegmensében. Asztali Llano APU-ból hatot, míg mobil egységekből hetet kapunk.

Reméljük, hamarosan a Llano alapokon nyugvó asztali és mobil konfigurációk is elérhetőek lesznek és vendégül láthatunk majd közülük egyet-egyet egy alaposabb teszt erejéig, a mobil változatoknak nemsokára nekiesünk. Érdekesség, hogy a Llano APU IGP-je már világrekordokat is döntött, mint arról tegnap már beszámoltunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward