AMD Fusion, mostantól beágyazott rendszerekhez is

AMD Fusion, mostantól beágyazott rendszerekhez is

Az AMD nemrégiben mutatta be Zacate és Ontario kódnévvel ellátott APU egységeit (Accelerated Processing Unit), amelyek a Fusion platform részeként a kompakt asztali gépek és a noteszgépek piacát célozzák meg. A Zacate modelleket elsősorban az asztali számítógépekbe szánta a vállalat, de ilyen processzorok már egyes noteszgépekben is feltűntek. Az Ontario egységek csak és kizárólag a netbookok piacát veszik célba, ugyanis feleakkora fogyasztás (9W) mellett üzemelnek, mint Zacate kódnévvel ellátott társaik (18W), ez pedig jelentős előny akkumulátoros üzemmódban. Most az említett „E” sorozatú Fusion egységek mellé egy újabb család érkezett, amely a „G” nevet viseli. A „G” sorozat tagjai kifejezetten a beágyazott rendszerek piacát veszik célba.

A „G” sorozat tagjai a Zacate és Ontario modellekhez hasonlóan ugyanazt a szilícium lapkát alkalmazzák. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő lapka x86-os Bobcat processzormagot vagy processzormagokat tartalmaz és a processzor tokozásán belül egy videó vezérlő is helyet kap, csak úgy, mint a fent említett modelleknél. A „G” sorozatú APU egységek BGA tokozással kerülnek forgalomba, processzormagjuk vagy processzormagjaik órajele pedig modelltől függően maximum 1,6 GHz-es lehet. A GPU szerepét – szintén modelltől függően – egy Radeon HD 6310-es vagy egy Radeon HD 6250-es modell tölti be, a chip TDP-je pedig 9W-os vagy 18W-os értéket képviselhet. Az alábbi táblázat tartalmazza a „G” sorozatú újdonságok pontos specifikációit.

Az egy- vagy két Bobcat processzormagot tartalmazó APU egységek esetében processzormagonként 512 KB-nyi gyorsítótár áll rendelkezésre. A processzormagok természetesen 64-bites lebegőpontos egységet is tartalmaznak (FPU). A beágyazott rendszerek piacát megcélzó újdonságok esetében a DirectX 11-es támogatás adott, de a GPU a harmadik generációs UVD motort is tartalmazza, amely lehetővé teszi az MPEG-4/AVC, VC-1, MPEG-2, MVC, DivX és Xvid fájlok lejátszásának hardveres gyorsítását, sőt, még az Adobe Flash-hez is kínál hardveres gyorsítást. Az APU egységek tokozásán belül a processzormag(ok)on és a videó vezérlőn kívül egy beépített memóriavezérlő is helyet kap, amely egycsatornás (64-bit) DDR3-800/1066 MHz-es memóriatámogatást kínál a rendszer számára. A vezérlő ebben az esetben is maximum két DIMM slot kezelésére képes.

Az új platform kis mérete ellenére hatalmas lehetőségeket kínál minden olyan területen, ahol alacsony fogyasztás mellett üzemelő, kisméretű konfigurációkra van szükség, de ugyanakkor az is fontos, hogy a GPU ütőképes legyen. Ilyen rendszerekkel a hírek szerint például digitális aláírással kapcsolatos feladatokra alkalmazható konfigurációkban, játéktermi automatákban, internet-képes set-top-box készülékekben, kis formátumú PC konfigurációkban és vékonykliensekben találkozhatunk majd a nem is oly távoli jövőben.

A „G” sorozatú APU egységek mellé Hudson M1 alapú vezérlőchipek kerülhetnek, amelyek A50M és A55E típusjelzéssel rendelkeznek. Ezek a megoldások a Hudson M1-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek majd. A vezérlőchipek négy PCI Express sávot, SATA 6 Gbps-os portokat, HD audió vezérlőt és néhány USB 2.0-s portot kínálnak majd az adott konfiguráció számára. A két platformvezérlő chip között van néhány lényeges különbség, ahogy a fenti táblázatban is látszik.

Az A50M modell első generációs, míg az A55E második generációs PCIe sávokkal kapcsolódik a processzorhoz, viszont mindkét modell egyformán négy darab PCIe sávot használ. Az A50M esetében PCI támogatás nem áll rendelkezésre, az A55E viszont akár négy darab 33 MHz-es PCI slot kezelésére is képes. Az A55E esetében a hat darab SATA 6 Gbps-os porthoz RAID 0,1,5,10 támogatás is jár, valamint ez a modell tartalmaz Ethernet vezérlőt is. USB 2.0-s portokból mindkét vezérlő 14 darabot kínál, plusz még két darab USB 1.1-es port kezelésére is képes. A chipek az APU ventilátorának vezérlésére is képesek, TDP-jük pedig 2,7W és 5,9W között helyezkedik el attól függően, hogy üresjáratban vagy terhelés alatt üzemelnek-e.

A különböző vállalatok kínálatában hamarosan megjelennek majd a G sorozatú APU egységekkel ellátott termékek. Ilyen konfigurációkat például az Advansus, Compulab, Congatec, Fujitsu, Haier, iEi, Kontron, Mitec, Quixant, Sintrones, Starnet, WebDT és a Wyse termékpalettáján lehet majd találni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward