AMD Dynamic Local Mode: gyorsulnak a leggyorsabb Threadripperek

Október 29-én két újabb RYZEN Threadripper processzor érkezik, plusz a Dynamic Local Mode funkció is elrajtol.

AMD Dynamic Local Mode: gyorsulnak a leggyorsabb Threadripperek

Az AMD RYZEN Threadripper sorozatának második generációja idén augusztus elején mutatkozott be, igaz, akkoriban még nem rajtolt el a teljes család. A négyből eddig csak két tag, a csúcsot képviselő 2990WX, illetve a 16 maggal rendelkező 2950X kapható, a másik két tag, vagyis a 24 maggal ellátott 2970WX, valamint a 12 maggal büszkélkedő 2920X rajtjára még várni kell egy picit. Az AMD korábban azt ígérte, mindkét processzor elérhetővé válik október folyamán, most pedig azt is elárulták, pontosan mikor: a jeles nap október 29-e lesz.

Galéria megnyitása

Az új processzorokon kívül – amelyeknek legfontosabb paramétereit korábbi hírünkben már részleteztük – egy új szolgáltatás is érkezik, ami a Dynamic Local Mode nevet viseli. A Threadripper processzorok esetében eddig kétféle üzemmód állt rendelkezésre, amelyek segítettek, hogy a rendszer az adott igényeknek megfelelően, optimálisan használja a hardvert. Az alapértelmezett üzemmód a Distributed Mode volt, ahol az operációs rendszer egy nagy erőforrásként látta a processzort (UMA Node), ahol minden processzormagot tartalmazó lapka és memória egy nagy csoportban foglalt helyet. Ennek előnye, hogy a memória-késleltetés ugyan nem a legalacsonyabb, de a memória-sávszélesség ebben a módban a legnagyobb, így azoknak az alkalmazásoknak jó, amelyek inkább a nagyobb memória-sávszélességből profitálnak, mintsem az alacsonyabb késleltetésből.

Egyes alkalmazásoknál, ahol fontos a jó teljesítményhez a minél alacsonyabb memória-elérés, érdemes volt bekapcsolni a Local Mode funkciót. Ez a 16 vagy kevesebb maggal rendelkező processzoroknál két partícióra osztotta a processzort: egy-egy partíció az adott lapka processzormagjaiból és a hozzájuk közvetlenülkapcsolódó memóriaterületből állt (NUMA Node). Ebben az esetben az operációs rendszer a szálakat úgy kezelte, hogy a memóriatartalmak lehetőleg ugyanazon a NUMA Node-on belül maradjanak, így a memóriakésleltetés alacsonyabb lett, mint a Distributed Mode esetében, cserébe viszont a memória-sávszélesség is csökkent, ami az esetek többségében vállalható kompromisszumnak bizonyult.

Galéria megnyitása

A második generációs RYZEN Threadripper processzoroknál bonyolódott a helyzet, ugyanis kettő helyett itt már maximum négy darab nyolcmagos lapka foglalhat helyet a tokozáson belül. A Threadripper 2970WX és a Threadripper 2990WX modelleknél a négy lapkából csak kettő rendelkezik közvetlen memória-hozzáféréssel, a másik kettő viszont az Infinity Fabric nevű összeköttetést használja a memória eléréséhez, ez pedig növeli a késleltetést. Annak érdekében, hogy azoknál az alkalmazásoknál, amelyek profitálnak az alacsonyabb memóriakésleltetésből, a fejlesztők előrukkoltak a Dynamic Local Mode támogatással, ami háttérfolyamatként működik a Windows 10-es operációs rendszeren belül, ha aktiváljuk. A háttétfolyamat monitorozza, mely programszál mennyi processzoridőt igényel, a mérésekből pedig egy rangsort állít fel, így a leginkább erőforrás-igényes szálakat automatikusan azokhoz a processzormagokhoz és szálakhoz irányítja, amelyek rendelkeznek direkt memória-hozzáféréssel. Ez az optimalizáció egyes alkalmazástípusoknál komoly gyorsulást hoz, így érdemes lehet kipróbálni.

Az AMD belsős mérései az alábbi eredményekkel zárultak. A jelek szerint a különböző játékok sokat profitálnak belőle, ha direkt olyan processzormagokhoz csoportosítja a rendszer a programszáljaikat, amelyek közvetlenül hozzáférnek a memóriavezérlőhöz és a rendszermemóriához.

Galéria megnyitása

A Dynamic Local Mode csak a RYZEN Threadripper 2970WX és a RYZEN Threadripper 2990WX modelleknél lesz elérhető, bekapcsolásához pedig le kell majd tölteni a RYZEN Master alkalmazást. Míg a korábbi Local Mode és Distributed Mode közötti váltásnál még szükség volt egy rendszer-újraindításra a változtatások életbe léptetéséhez, addig a Dynamic Local Mode már rendszer-újraindítás nélkül is képes lesz működni.

A funkció október 29-én jelenik meg a frissen kiadott RYZEN Master alkalmazás részeként.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap