Amazon: Prémium olvasóval bővült a Kindle család

Az Amazon frissítette a hagyományos Kindle-t, és lerántotta a leplet Voyage-ról, ami új minőségi sztenderdet állít fel.

Amazon: Prémium olvasóval bővült a Kindle család

Az Amazon nem csak a táblagépeinek kínálatát rázta fel új modellekkel, hanem az elektronikus olvasók sorát is vonzóbbá tette. A vállalat legolcsóbb modellje némi vérfrissítésen esett át, és bemutatkozott egy teljesen új termék is, ami igen magasra tette minőség tekintetében a lécet.

Elöl a Kindle Voyage, mögötte pedig az új Kindle.

Amazon Kindle Voyage

Kezdjük is az újdonságok bemutatását rögtön a Kindle Voyage-dzsal, ami az első vélemények szerint nagyon meggyőzőre sikerült. A készülék kézbevételét követően azonnal nyilvánvalóvá fog válni az érdeklődők számára, hogy itt egy komolyabb versenyzőről van már szó. A rendkívül kecses eszköz magnézium burkolattal lett ellátva, ami kellemes érzést sugároz, nagyon strapabíró és ezek mellett még rendkívül könnyű is. A 7,6 milliméteres szerkezet mindössze 180 grammot nyom. A 6 hüvelykes Carta E Ink technológiás megjelenítő 300 PPI-s pixelsűrűséggel (1440 x 1080) rendelkezik, szemben a korábban használt 212 PPI-s panellel, így hihetetlenül élesen fogja kirajzolni a legkisebb betűket is. A kijelző 16 szürkeárnyalattal operál, és önálló világítással is fel lett vértezve, tehát akkor sem fog csalódást okozni, ha lefekvés előtt, sötétben szeretne olvasni a felhasználója. Az egyenletes bevilágítás erejét ráadásul automatikusan tudja szabályozni az eszköz, ugyanis egy fénymérő-szenzor is került az előlapjára.

Az e-könyv olvasó alapból 4 GB-nyi tárhellyel lett ellátva, így rendesen formázott könyvekből rengeteg fér majd el rajta, de szkennelt tartalmakkal is boldogulni fog. Az Amazon itt is szeretné rávezetni az embereket a Cloud tárhely használatára, így bármilyen ehhez kapcsolódó, amazonos tartalmat ingyen enged tárolni. A gépezet elbánik a vállalat saját formátumai mellett .TXT, .PDF, .MOBI, .PRC, .HTML, .DOC, .DOCX, .JPEG, .GIF, .PNG és .BMP kiterjesztésű fájlokkal is. A kapcsolati lehetőségei között minden esetben lesz 802.11n-es Wi-Fi, ráadásul igény szerint még 3G HSDPA hálózati modemmel ellátott kivitelben is elérhető lesz, amivel úton-útfélen is lehetőség lesz friss olvasmányok beszerzésére. Egyetlen feltöltéssel hat hétig lehet majd használni akkor, ha a fényereje a legalacsonyabb fokozatra van belőve, és csak fél órát van naponta használatban. Ez persze csak úgy érhető el, ha minden kapcsolati lehetőség le van kapcsolva, ezek ugyanis adott esetben eléggé energiaéhesek lehetnek. Maga a készülék kizárólag feketében lesz kapható, azonban különböző tokokkal fel lehet majd dobni a tulajdonos ízlésének megfelelően. A fekete, fehér, citromsárga, rózsaszín és lila színben is elérhető kiegészítő állvánnyá hajtogatható majd, így a készüléket akár megfelelő szögben is tarthatja amellett, hogy oltalmazza, a rejtett mágneseknek köszönhetően pedig mindig pontosan fog illeszkedni.

Az Amazon tényleg beleadta minden tudását a Kindle Voyage-be, és ezt bizony az árcédula is hűen tükrözi majd. A jelenlegi kínálatnak magasan legdrágább tagja lett a szóban forgó újdonság. A Voyage nem kevesebb mint 200 dollárt kóstál, ha pedig nem kér a reklámokból a felhasználó, akkor már 220 dollárra rúg az alapára. Ehhez jöhet még a 3G modem, aminek további 70 dollár a felára. Az előrendelést már elkezdte felvenni a vállalat, azonban a szállítás október 21-ig várat magára. Világszerte 100 országban lesz megvásárolható a gép, és valószínűleg Magyarország sem marad majd ki a sorból.

Amazon Kindle

A tartalomszolgáltató persze azokról sem feledkezett meg, akik kevesebb pénzből szeretnék megtalálni a számukra leginkább megfelelő megoldást. Nekik szól az új Kindle, ami immáron már a hatodik generációjánál jár, és továbbra is egyszerűen csak Kindle néven fedezhető fel a kínálatban. Ez a megoldás jelentős előrelépést tett a kezelhetőség terén a modellfrissítéssel, ugyanis itt sem nyomógombokkal kell már boldogulni a mindennapos használat során, hanem érintésérzékeny panellel látták el. A kijelző egyébként ezúttal is 16 szürkét tud megjeleníteni, de minden másban messze elmarad a fenti társától. A 6 colos megjelenítő a korábban használt Pearl E Ink eljárással dolgozik, és ennek mindössze 167 PPI-s a pixelsűrűsége (800 x 600), ami csaknem a fele a Voyage-nél látottnak. A bemutató során elmondták, hogy az aktuális Kindle-ben foglalt processzor mintegy 20 százalékkal erősebb lett, ami igazából nem lesz perdöntő. Ez vélhetően kimerül annyiban, hogy az eddig használt 800 MHz-es Freescale i.MX50 chipnek megemelték az órajelét.

Fontos még ennél a szerkezetnél kiemelni, hogy a háttértára immáron 4 GB-os méretet öltött, míg korábban csak 2 GB-tal szolgált, tehát sokkal több tartalom fog elférni a fedélzetén. Ráadásul itt is képbe jön a Cloud, ami további amazonos adatok tárolására használható fel ingyenesen. A támogatott dokumentumok körében nincs eltérés a Voyage-hez mérten. Ez az újdonság 169 x 119 x 10,2 milliméteres térfogatú készülékházban lakik, a súlya pedig 191 gramm. Az üzemideje a vállalat mérései alapján nagyjából négy hét lehet napi fél óra olvasással – és persze kikapcsolt Wi-Fi mellett. A Kindle színes (fekete, fehér, kék, lila, narancssárga, rózsaszín, citromsárga) tokokkal tehető majd egyedibbé, alapból ugyanis csak fekete kivitelben kerül a boltok kínálatába. Érdekes módon amilyen puritán maga a Kindle, olyan prémiumhatású a hozzá mellékelt tok. A merevítésről poliuretán rétegek gondoskodnak, kívülről bőrrel van borítva, a belső felület pedig mikrofiber, hogy semmilyen kárt ne tegyen a rábízott e-könyv olvasóban.

A Kindle új generációja 80 dollárba kerül reklámokkal tűzdelve, egyébként pedig kereken 100 dollárt kérnek el érte, tehát jóval olcsóbb, mint a Voyage. Ez a modell is előrendelhető, ráadásul erre nem is kell már olyan sokat várni, ugyanis október második hetében fog befutni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward