Alsókategóriás központi chipet jelentett be a Samsung

Az Exynos 7570 modern gyártástechnológia alkalmazása mellett próbál majd érvényesülni az olcsóbb készülékekben.

Alsókategóriás központi chipet jelentett be a Samsung

A Samsung a Huawei-hez hasonlóan egyre inkább a saját központi chipjeire próbálja építeni az okostelefonjait. A dél-koreaiak ezúttal egy 64 bites, alsókategóriás megoldással léptek a színre.

Az Exynos 7570 nem nyit új távlatokat a Samsung előtt abból a szempontból nézve, hogy a vállalat korábban már kínált olyan megoldást, ami az alsó-középkategóriában mozgott, viszont az Exynos 3470 felett nagyon eljárt az idő, bőven megérett a cserére. A dél-koreaiak a felsőkategóriában már jó ideje kínálnak 64 bites központi chipet, és középkategóriás megoldással is rendelkeznek az Exynos 7580 és az Exynos 7870 alakjában, most pedig eljött az ideje annak, hogy az alsókategóriát is lefedjék egy ilyen termékkel.

A vállalat egyelőre nem árult el mindent az Exynos 7570-ről, de azért már körvonalazódni látszik, hogy mire kell számítanunk. A Samsung Cortex-A53 egységeket használ az új chipben, és mivel az alsókategória meghódítása a cél, ezúttal nem meglepő módon négymagos felállásról beszélhetünk. Az órajel egyelőre nem ismert, de legfeljebb 1,5 GHz-es frekvencián üzemelő központi chipről lehet szó, ennél fentebb aligha megy a Samsung. A vállalat ezzel a központi chippel a MediaTek MT6735 és MT6737 variánsoknak állíthat ellenfelet, a Qualcomm oldaláról pedig a Snapdragon 415 és 425 (valamint a jó öreg Snapdragon 410) méltó ellenfelét küldheti harcba.

Az újdonság grafikus egységéről nem esett túl sok szó, gyakorlatilag csak annyit tudhattunk meg ilyen téren, hogy az egység által támogatott maximális felbontás 1280 x 800 képpont, szóval legfeljebb HD panelekkel ellátott készülékek épülhetnek majd az Exynos 7570-re. Ez alapján értelemszerűen nem érdemes túl sokat várni az IGP-től, de nem is abban a szegmensben áll rajthoz a termék, ahol ebben reménykedtünk volna. A Samsung rendszeresen az ARM-tól licenceli a grafikus egységeket (is), így minden bizonnyal egyébként Mali-T7xx vagy Mali-T8xx egységek lesznek a fedélzeten, melyek MP1 vagy MP2 elrendezésben tűnhetnek fel.

Dual ISP-vel jön az Exyno 7570, de ez igazából nem kirívó már ebben a célszegmensben sem. A lapkához akár 21 megapixeles kamerarendszer (13+8 MPixel) is csatlakoztatható lesz. A videós képességeit illetően már Full HD támogatásról beszélhetünk, sőt mi több, jelen állás szerint akár 60 képkockás 1080p-s anyagokat is képes lesz mozgatni. A kapcsolati lehetőségek terén igazán jól áll az Exynos 7570. A lapka magába foglal egy négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modemet, ami 150 és 50 Mbps-os sávszélességet támogat a le- és feltöltések alkalmával, ezen felül van még itt integrált Wi-Fi, Bluetooth modul, FM rádió és A-GPS vevő is, ami a GLONASS műholdakat is képes segítségül hívni.

Az Exynos 7570 talán legnagyobb fegyvere a 14 nm-es csíkszélesség lesz. A naprakész gyártási technológia révén a Samsung az ellenfeleinél olcsóbban tudja majd előállítani az újdonságát, mert kisebb fizikai méretű lesz, és minden bizonnyal a fogyasztását tekintve is jobban fog szerepelni. Ez utóbbinak hála az Exynos 7570 lapkával szerelt mobilok könnyűszerrel nyújthatnak jobb üzemidőt a versenytársak konfigurációinál. Ráadásul a jó fogyasztásnak köszönhetően az is kilátásba helyezhető, hogy az új lapka akár az IoT szegmensben is labdába rúghat. A Samsung is próbál több platformot is kínálni a Dolgok Internetének rendkívül szerteágazó területén, és egy ilyen megoldásnak ott is jó hasznát vehetné.

A Samsung az elmúlt néhány hónapban több eszközt is bejelentett, ami egy olyan Spreadtrum lapkát használt, mely még mindig Cortex-A7 magokat alkalmaz 2016 derekán. Remélhetőleg az Exynos 7570 át fogja venni az ilyen megoldások helyét, és végre a konkurenseihez hasonlóan a Samsung is modernebb alapokra fogja építeni az olcsóbb készülékeit is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward