Alcatel: Porondon a Pixi 4 kvartett

Az Alcatel három okostelefonnal és egy táblagéppel indította útnak a Pixi 4 szériát.

Alcatel: Porondon a Pixi 4 kvartett

Las Vegasban az Alcatel standján a költséghatékony készülékek domináltak. A vállalat leleplezett két Windows 10 operációs rendszerű újdonságot, illetve rajthoz állította a Pixi 3 szériát leváltó Pixi 4 termékcsaládot. Ennek a sorozatnak az első tagjaival ismerkedhetünk meg az alábbiakban.

Alcatel Pixi 4 (3.5)

Az újdonságok között kettő igazán kicsi készüléket is találunk, a legapróbb a Pixi 4 (3.5). Ez az okostelefon egy 3,5 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami mindössze 320 x 480 képpontos felbontást vonultat fel. Az eszközt az Alcatel egy MedaTek MT6572M chippel vértezte fel, amelyben kettő darab 1 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 processzormag található egy Mali-400 IGP mellett. A rendszermemória mindössze 512 MB-os méretet öltött, és a háttértár is csak 4 GB-os. Ez utóbbin persze utólag segíthet a felhasználó, hiszen van bővítési lehetőség (legfeljebb 32 GB-os memóriakártyát tud kezelni a gép).

Bár tényleg egy nagyon alap mobilról van szó, de azért kettő kamerával látták el a tervezők. A Pixi 4 (3.5) előlapján egy VGA egység figyel, a hátoldalán pedig már egy 2 megapixeles kamera került bevetésre. Szerencsére van a hátulján LED-es villanó, ami sötétben jól jöhet – akár elemlámpaként is. A masina kapcsolati képességeit tekintve kár az LTE támogatásban reménykedni, csak 3G HSDPA modem van benne, ami mellett található Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, FM rádió és persze A-GPS is. A múltidéző hangulatú specifikációt csak az Android 5.1 operációs rendszer töri meg, és egyben ez a készülék legnagyobb erénye is. Az energiaszükségleteinek kielégítésén egy 1300 mAh-s telep fog munkálkodni.

Alcatel Pixi 4 (4)

A Pixi 4 (4) sem egy izmos okostelefon, de valamelyest már jobb a helyzete, mint a fenti társának. Ez a készülék egy 800 x 480 képpontos felbontású panellel lett ellátva, amelyen érdekes módon már az Android 6.0 rajzolódik ki. Bizony, az Alcatel a kicsi és költséghatékony okostelefonjára a legfrissebb Androidot, a Marshmallow-t tette, szóval azok, akik emellett döntenek, egy igazán naprakész mobilhoz juthatnak – legalábbis, ami a szoftveres oldalt illeti. Egy négymagos MediaTek lapka, az MT6580M fedezhető fel a belsejében, ami 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 egységeknek ad otthont. A memóriák konfigurációját tekintve kettő modellel kell számolni, az olcsóbb még 512 MB RAM-mal és 4 GB-nyi tárhellyel érkezik, a drágább változata viszont már 1 és 8 GB-tal lett ellátva.

A készülék kapcsolati képességeit tekintve ugyanazt a szintet hozza, amit a Pixi 4 (3.5) is nyújtott, tehát be kell érni a 21 Mbps-os letöltési sebességet támogató 3G HSDPA modemmel. Ezen felül akad még 802.11 a/b/g/n WLAN, Bluetooth modul, FM rádió és A-GPS vevő is. A különböző memóriarendszerű gépeknél a kamerák is eltérőek, a szerényebb vasnál meg kell elégedni a 0,3 és 2 MPixeles kamerákkal, míg a másik eszköznél már 2 és 5 megapixelesek a képalkotók. Ez utóbbinál Full HD videózás is támogatott. Az üzemidejét tekintve biztosan nem fog maradandót alkotni a Pixi 4 (4), ugyanis csak egy 1500 mAh-s telepre lett bízva. Ugyan nem nagy a kijelző, és a központi chip is energiahatékony, de ez akkor is nagyon szerény tartalék.

Alcatel Pixi 4 (6)

A fizikai méretet tekintve jókora ugrással jutunk el az Alcatel Pixi 4 (6)-hoz. Ez a mobiltelefon már 6 colos képátlóval büszkélkedhet, a panele 720p-s felbontású és IPS technológiás, így széles betekintési szögekkel, valamint jó fényerővel és színhűséggel szolgál. Az aktuális trendeknek megfelelően a gép már egy egészen jó előlapi kamerával érkezik, 5 megapixeles szelfik készítésére alkalmas. A főkamerája pedig még jobb, egy 8 MPixeles érzékelőre épülő megoldásról van szó, ami Full HD videók megörökítésére képes, és van mellette egy LED-es villanó is, ezáltal rosszabb fényviszonyoknál is használatba lehet venni. Ezen a gépen is az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer köszönti a felhasználókat, ami dicséretes lépés az Alcateltől.

A phablet méretű Pixi 4 egy Qualcomm Snapdragon 210 besorolású lapkára lett bízva. Az MSM8909 azonosítóval illetett chip négy 1,1 GHz-es Cortex-A7 maggal és egy Adreno 304 IGP-vel van ellátva. Az eszköz rendszermemóriáját 1 GB-osra szabták a tervezők, a háttértárat tekintve pedig 8 GB-os kapacitással számolhatnak a felhasználók. Van bővítési opció az okostelefonban, egy memóriakártyával egyszerűen meg lehet toldani a rendelkezésre álló helyet. A három mobilból ez az egyedüli, amelyik már 4G LTE hálózati modemnek is otthont ad, továbbá van még a kelléktárában 802.11n-es Wi-Fi, Bluetooth 4.1 modul, A-GPS vevő és akárcsak a fentiekben, ebben is megvan az FM rádió is. A Pixi 4 (6) kettő SIM kártyát tud befogadni. A 8,3 milliméter vastag szerkezet egy 2580 mAh-s teljesítményű telepből táplálkozik, amit eléggé alulmért az Alcatel. Ekkora panel mellett már jóval izmosabb akkumulátor is elkélt volna, az üzemideje vélhetően nem tartozik majd az erősségei közé.

Alcatel Pixi 4 (7)

Végül lássuk a széria legnagyobb tagját, ez már a táblagépek világába kalauzolja el a vásárlókat. A Pixi 4 (7) egy TN+Film technológiás, 1024 x 600 pixeles felbontású megjelenítőt kapott, ami 7 hüvelykes képátlóval várja a vásárlókat. A képminősége semmi esetre sem ígérkezik túl acélosnak, de vélhetően az árazással próbál majd kompenzálni a gyártó. Az Alcatel itt is az Android 6.0 operációs rendszert vette használatba, szóval legalább a szoftveres oldal tekintetében jól indul a dolog. Kettő kamerával karöltve ütötte fel a fejét a tablet, de ebben a tekintetben sem érdemes komoly elvárásokat támasztani az újdonsággal szemben. A videócsevegések felelőse VGA minőséget produkál majd, a főkamerával pedig 2 MPixeles fotókat lehet készíteni. LED-es segédfény nem könnyíti a munkáját, így a fényviszonyok romlása teljesen ellehetetlenítheti a képalkotást. A szerkezet IP52 védettséget élvez, ami azt jelenti, hogy a fröccsenő vízzel és a porral szemben védettnek tekinthető.

Az Alcatel a táblagépnél ismét egy MediaTek lapkának szavazott bizalmat, az MT8321 bukkant fel a színen. Ez a központi chip Cortex-A7 magok kvartettjét sorakoztatja fel 1,3 GHz-es frekvenciára „hangolva”. A rendszer számára 1 GB memória biztosított a Pixi 4 (7) esetében, ami az alapvető appok futtatására elegendő, de komolyabb mozgástérre nem érdemes tőle számítani. A készülék 8 GB-os kapacitással szolgál – ezt egy microSD memóriakártyával könnyedén lehet bővíteni. A tabletek körében komoly fegyvertény lesz a Pixi 4 (7) neve mellett, hogy még mobil kommunikációs egység is van benne (támogatja a hanghívásokat), igaz, csak 3G HSDPA modemről beszélhetünk, ami legfeljebb 21 Mbps-os letöltési sebességet érhet el. Az Alcatel szakemberei egyszerűen fogták a Pixi 4 (6) okostelefon akkumulátorát, és ezt szerelték a táblába is, tehát 2580 mAh-s megoldásról lehet beszélni. Mivel már a mobilban is túl szerény volt ez a telep, a helyzet itt sem lesz jobb, 5-6 órányi nyomkodást követően vélhetően lemerül majd a készülék.

Az Alcatel egyik esetben sem beszélt a megjelenésről, szóval nem lehet tudni, hogy mikor, hol és mennyiért bukkannak majd fel a felsorolt okostelefonok, illetve a Pixi 4 (7) táblagép.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward