Alaposan megújult a Dell XPS noteszgép-sorozata

Az új modellek Skylake alapokra váltottak, de számos egyéb ponton is fejlődtek, így a kínálat összességében rettentően erősnek tűnik.

Alaposan megújult a Dell XPS noteszgép-sorozata

A Dell idén piacra dobta a hosszú akkumulátoros üzemidővel büszkélkedő XPS 13-as modellt, ami az Infinity Display technológia jóvoltából különlegesen vékony kávájú kijelzővel rendelkezett. Ennek köszönhetően a 13,3 hüvelykes panelt egy klasszikus 11 hüvelykes házba passzírozták be.

Ezt a koncepciót a vállalat most további modellekre is kiterjesztette: mostantól a Skylake alapokra költöző XPS 15-ös modellnél, illetve az új XPS 12-es konvertibilis táblánál is viszontláthatjuk az elgondolást.

Dell XPS 13 – Még magasabbra került a léc

A frissített XPS 13-as noteszgép még elődjénél is ütősebb lett, ezt pedig részben annak köszönheti, hogy a gyártó átültette a Skylake platformra. Az újdonság többféle Skylake processzorral is elérhető lesz, kezdve a Core i3-6100U modelltől egészen a Core i7-6600U-ig. Ez sajnos egyben azt is jelenti, hogy az iGPU szerepét minden esetben az Intel HD Graphics 520-as megoldása tölti be – abszolút nincs Iris Graphics opció. Cserébe viszont több memória és nagyobb adattár kerülhet a házba: rendszermemória frontján 4 GB-tól 16 GB-ig terjed a kínálat, természetesen LPDDR3-as memóriachipek formájában, adattárolóból pedig akár 1 TB-os példányt is választhatunk. Itt fontos megemlíteni, hogy a 128 GB-os példány még mindig SATA alapokon nyugszik, viszont a 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os modellek mindannyian PCIe csatolófelületet használnak.

Az XPS 13 immár Thunderbolt 3-as támogatást is kapott, természetesen USB Type-C port formájában, ami egyébként 10 Gbps-os USB, VGA, HDMI és Ethernet kapcsolatra éppúgy használható, mint a noteszgép akkumulátorának töltésére. Akkumulátoridő tekintetében már a Broadwell alapú példány sem állt rosszul, Skylake alapú társa azonban erre még rá is tesz egy lapáttal: a Full HD kijelzővel ellátott példány alacsony terhelést jelentő munkafolyamatoknál több, mint 18 órányi üzemidőt kínál – a Broadwell esetében ez az érték még "csak" 15 óra volt.

Dell XPS 15 – 15,6 hüvelykes kijelző egy 14 hüvelykes noteszgép házában

A nagyobb noteszgépre vágyók mostantól a frissített XPS 15-öt is választhatják, amely legutóbb a CES alkalmával frissült, de még mindig a 2014-es házat használta. Ennek most vége, ugyanis a Skylake platform érkezésével az Infinity Display dizájn is megérkezett az újdonságba, így a 15,6 hüvelykes panel most egy 14 hüvelykes noteszgép méretével vetekedő házban lapul. A kijelző Full HD vagy 4K felbontást kínálhat – utóbbi 282 PPI-s képpont-sűrűséggel büszkélkedik és 100%-ban képes lefedni az Adobe RGB színterét, ami nem kis szó. A 350 cd/m2-es fényerősséggel dolgozó megjelenítőhöz PremierColor Software is jár, amivel újratérképezhető az sRGB színtér, így az sRGB tartalmak is remek színhűség mellett jelennek meg.

A kisebb noteszgépház ellenére most is rendelkezésre állnak négymagos processzorok. A legolcsóbb példányban egy kétmagos Core i3-6100H processzor van, ami 35 wattos TDP-vel rendelkezik, de igény esetén négymagos i5-6300HQ vagy i7-6700HQ egység is kérhető (45W). Érdekes lesz látni, hogy mennyire hatékony a négymagos modellek hűtése, hisz a ház nem túl nagy. Rendszermemóriából maximum 32 GB-nyi DDR4-es RAM kérhető, méghozzá két darab So-DIMM memóriamodul formájában. A videóvezérlő szerepét akár GTX 960M modellre is bízhatjuk, az adatok tárolásáról pedig merevlemez vagy akár 1 TB-os PCIe alapú SSD tárhely is gondoskodhat.

Az izmos rendszer tápellátását 56 wattórás vagy 84 wattórás akkumulátor végezheti – a nagyobbik akkumulátor a Full HD kijelzővel szerelt noteszgépet akár 17 órán keresztül is képes ellátni energiával.

A kisméretű ház miatt a numerikus billentyűzetről le kell mondani, van viszont USB Type C alapú Thunderbolt 3 csatlakozó, a gyors vezeték nélküli kommunikációt pedig akár 3x3 kiszerelésű 802.11ac WiFi vezérlő is segítheti.

Jön az XPS 12, ami egy combos kis konvertibilis tábla

Az XPS 12 egy remek Surface Pro 4 ellenfélnek ígérkező kettő az egyben konfiguráció, ami táblaként és klasszikus noteszgépként egyaránt használható, hála a lecsatolható billentyűzetnek. A 12,5 hüvelykes kijelző opcionálisan akár 4K-s felbontással is rendelkezhet, ami 352 PPI-s képpont-sűrűséget jelent – ehhez hasonló képpontsűrűséget leginkább az okostelefonoknál látni. A 4K-s panel 400 cd/m2-es fényerősség mellett dolgozik és az Adobe RGB színterét 100%-ban lefedi. A másik kijelző már csak 1080p-s felbontással rendelkezik, színhűség tekintetében pedig csak az sRGB színtér 100%-os lefedésére képes – cserébe viszont takarékosabban bánik az akkumulátorral.

Az apróság fedélzetén egy Skylake lapka köré épülő Core M sorozatú processzor, az m5-6Y54 teljesít szolgálatot, amihez akár 8 GB-nyi LPDDR3-as rendszermemória is kérhető. Adattárként 128 GB-os vagy 256 GB-os SATA alapú SSD tárhely funkcionálhat, a tápellátásért pedig 30 wattórás akkumulátor felel.

A lecsatolható billentyűzet-rész egy teljes méretű, ledes háttérvilágítással is ellátott klaviatúrát kapott, amelynek billentyűi 1,3 milliméteres nyomásponttal rendelkeznek, de van még a fedélzeten egy üvegborítású érintőpad is. Az újdonság háza magnéziumötvözetből készül és puha tapintású festést kapott, a kijelző védelméről pedig Gorilla Glass NBT üvegréteg gondoskodik.

Az XPS 12 érdekes módon rögtön két Thunderbolt 3-as portot is kapott, amelyek ezúttal is USB Type-C csatlakozó formájában érhetőek el. A 45 wattos tápadapter ugyancsak USB Type-C portra csatlakozik.

A frissített kínálat összességében nagyon ütősnek tűnik. Az XPS 13-as és XPS 15-ös modellek már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, viszont a lecsatolható billentyűzettel ellátott XPS 12 majd csak novemberben kerül az üzletek polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward