Akár 5 év börtön illegális processzor-értékesítésért

A tajvani bűnüldöző szervek (Taiwan Criminal Investigation Bureau) hatékony és sikeres nyomozást követően négy mérnököt tartóztattak le, akik az Intel OEM partnereinek dolgoztak, ugyanis a szakemberek mérnöki tesztpéldány (ES – Engineering Sample) státuszban lévő processzorokat kínáltak eladásra az eBay-en.

Akár 5 év börtön illegális processzor-értékesítésért

A tajvani bűnüldöző szervek (Taiwan Criminal Investigation Bureau) hatékony és sikeres nyomozást követően négy mérnököt tartóztattak le, akik az Intel OEM partnereinél dolgoztak. A szakemberek mérnöki tesztpéldány (ES – Engineering Sample) státuszban lévő processzorokat kínáltak eladásra az eBay-en. Hasonló eBay-es hirdetésről korábban már mi is beszámoltunk.

Az ES processzorok csak és kizárólag új termékek fejlesztéséhez szükséges tesztekben használhatóak fel, így ezeket a központi egységeket a partnerek csak szigorú szabályok betartása mellett kapják meg. A mérnöki tesztpéldány státuszban lévő processzorokra vigyázniuk kell a feleknek, azok nem kerülhetnek ki az adott cégtől – az eBay-en történő árusításuk így értelemszerűen tilos és illegális.

A négy mérnöknél házkutatást is tartottak a szervek, amelynek keretén belül 178 darab processzort találtak. A processzorok értéke nagyjából 800 000 amerikai dollár körül helyezkedhet el, azaz messze nem aprópénzről van szó. Hab a tortán, hogy a gyanúsítottak elismerték, nem először emeltek el processzorokat a raktárakból, illetve tesztlaborokból: bevallásuk szerint 2009 óta mintegy 500 darab ES processzort értékesítettek hasonló módszerrel. A cselekményt a hatóságok akár öt év börtönnel is díjazhatják, így már közel sem biztos, hogy a gyanúsítottak számára megérte a móka.

A források szerint a vásárlóknak is érdemes körültekintően eljárniuk, ugyanis a megvásárlásra kínált, mérnöki tesztpéldány státuszban lévő processzorok sokszor hibásak lehetnek, ugyanis intenzív, destruktív teszteken mennek keresztül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward