Akár 18 SSD-vel is megtömhető a Cosmos SE

Az új számítógépház a Cooler Master Cosmos II-es modelljének kompaktabb, kisebb változatának tekinthető, ami még így is kellően tágas.

Akár 18 SSD-vel is megtömhető a Cosmos SE

Bemutatkozik a Cooler Master legfrissebb toronyháza, amelynek dizájnja a Cosmos és a Cosmos II modellekhez hasonlóan ezúttal is a sportautók agresszív formavilágából merít ihletet. A kívül-belül fekete számítógépházról a szinte már-már védjegynek számító alumínium fogantyúk sem hiányoznak, amelyek nem csak praktikusak, de különleges megjelenést is kölcsönöznek a terméknek.

A Cosmos SE tehát a Cosmos sorozat legújabb tagjának tekinthető, ami a Cosmos II-es modellhez képest kisebb, kompaktabb felépítéssel érkezik. A torony formátumú újdonság 263,8 milliméter széles, 569,4 milliméter magas és 524,4 milliméter mély, tömege pedig 10,8 kilogramm. A termék plexi oldallappal és szellőzővel ellátott változatban egyaránt elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám szín tekintetében már nem lesz választék: csak éjfekete kiadás érkezik.

A tetszetős és tágas számítógépház belsejében egy szerelőablakkal ellátott alaplaptálcát találunk, ami az ATX mellett a Micro-ATX és a Mini-ITX formátumú alaplapokat is fogadja. Kábelmenedzsment tekintetében egy rossz szavunk sem lehet, hiszen rengeteg gumírozott kivágás áll rendelkezésre a kábelek hatékony és esztétikus elrendezéséhez, az alaplaptálca mögött pedig 34 milliméternyi helyet találunk, ahol így rengeteg kábel elfér. Természetesen bővítőhelyek tekintetében is jól áll a Cosmos SE, ugyanis a három darab 5,25 colos külső bővítőhely mellett 8 darab 3,5 colos belső fiók is rendelkezésre áll, amelyekben nem csak 3,5 colos merevlemezek, hanem 2,5 colos adattárolók is elhelyezhetőek - szám szerint maximum 16 darab. Jó hír, hogy ezen felül a ház jobb oldalán további két 2,5 colos bővítőhely is rendelkezésre áll, így 2,5 colos adattárolókból összesen 18 fér el a Cosmos SE-ben. Csak győzzük SATA portokkal.

A hét PCI bővítőhellyel gazdálkodó számítógépház 175 milliméter magas processzorhűtőt is el tud nyelni, a videokártyák számára pedig alap esetben 276 milliméternyi helyet kínál. Ha a HDD bővítőkeretet eltávolítjuk, a videokártyák már 395 milliméternyi helyen terpeszkedhetnek.

A kiváló szellőzésről alap esetben négy ventilátor gondoskodik. Az előlap mögött két darab 120 milliméteres légkeverő lapul, amelyek ki- bekapcsolható kék LED-es világítást is kaptak. Ezek a ventilátorok 1200-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek, zajszintjük pedig 17 dB(A). A ház tetején egy 140 milliméteres ventilátor lapul, ami ugyancsak 1200-as percenkénti fordulatszámmal üzemel, ám zajszintje már 19 dB(A). A ház hátulján egy 120 milliméteres ventilátort találunk, ami LED-es világítással nem rendelkezik, egyéb tulajdonságok tekintetében azonban megegyezik előlapi társaival.

Amennyiben a szellőzés hatásfoka nem lenne kielégítő, úgy a HDD keretekhez két darab 120 milliméteres, oldalra pedig egy 120 vagy 140 milliméteres ventilátort szerelhetünk. A ház tetején árválkodó 140 milliméteres ventilátor mellé akár egy második 140 milliméteres átmérőjű példány is befér. A ház előlapja mögött, a ház tetején és alján, valamint a ház oldalán is kivehető, tisztítható szűrők találhatóak, így a rendszerbe jutó por mennyisége hatékonyan, eredményesen csökkenthető.

Aki folyadékhűtő rendszer beszerelésén gondolkodik, annak jó hír lehet, hogy a ház belsejében 120, 240, 280 vagy 360 milliméteres hőleadó radiátor egyaránt elfér. Egyszerre akár egy 120, egy 280 és egy 360 milliméteres hőleadó radiátor alkalmazására is van mód, ahogy az a fenti videóból is kiderül.

A Cosmos SE előlapi portjai között a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet mellett két USB 3.0-s és két USB 2.0-s port is sorakozik.

Az ablakos és a szellőzős kiadás

A Cooler Master újdonsága októberben válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 51 900 forint lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward