A WebOS új tulajdonosa az LG

Fura dolgok történnek: aznap, amikor a HP bejelentette első Android operációs rendszerrel ellátott tábláját, kiderült, hogy a kevésbé sikeres WebOS-t értékesíti a cég.

A WebOS új tulajdonosa az LG

A WebOS új tulajdonosa nem más, mint az LG, aki a friss szerzeményt következő generációs Smart televíziói operációs rendszereként kívánja felhasználni, de emellett valószínűleg egyéb eszközökhöz is beveti azt. Az LG vezető technológiai igazgatója, Skott Ahn szerint a WebOS segítségével az LG új, intuitív felhasználói élményt és különböző internetes szolgáltatásokat kínálhat majd jó néhány szórakoztatóelektronikai, illetve fogyasztói elektronikai eszköz esetében.

A fentiek érelmében az LG elég széles körben gondolkodik, már ami a WebOS felhasználását illeti. Mivel a vállalat több sikeres Android alapú eszközzel is rendelkezik, így az nem túl valószínű, hogy WebOS alapú okostelefonok, illetve táblák gyártásába kezdene, legalábbis a közeljövőben szinte biztosan nem.

A tranzakció keretén belül a cég egyébként nem csak a WebOS forráskódját és dokumentációját, hanem "mérnöki tudást" is szerzett, sőt, a projekthez kapcsolódó összes weboldal is a tulajdonába került. Az LG ezzel együtt az Open WebOS és az Enyo nyílt forráskódú projekteket is felvásárolta. Az LG licencekre is szert tett, amelyeket WebOS alapú termékekhez használhat - ezek között a Palm-hoz kapcsolódó operációs rendszer és felhasználó kezelőfelület technológiák is jelen vannak. A HP megtartotta a Palm felhőhöz kapcsolódó eszközeit, beleértve a forráskódot, a tudást, az infrastruktúrát és a szerződéseket is. A HP ezzel együtt a meglévő Palm felhasználók támogatásáról is gondoskodik.

Az sajnos nem derült ki, hogy a tranzakció pontosan mennyibe került, ugyanis sem az LG, sem a HP nem osztott meg ezzel kapcsolatban részleteket. Korábban, 2010 augusztusában a HP a Palm-ot és annak WebOS-ét 1,2 milliárd dollárért szerezte meg. A vállalat később bejelentette, hogy kihátrál a WebOS, illetve a köré épülő eszközök mögül, sőt, ekkoriban olyan pletykák is felröppentek, hogy a HP vevőt is talált a WebOS-re. Akkoriban még az Amazon neve is felmerült, ám 2011 decemberében mindenkit kiábrándított a HP, ugyanis bejelentette, hogy a WebOS-t megtartja és nyílt forráskódú projektként menedzseli tovább.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward