A videojátékok és a divatvilág összefonódásai

A Louis Vuitton egy teljesen új kollekciót reklámoz a Final Fantasy XIII főszereplőjével. De nem ez az egyetlen példa a divat és a játékok összefonódására.

A videojátékok és a divatvilág összefonódásai

Viszonylag kevés példa akad rá, hogy a legnagyobb divatházak videojátékokkal, vagy azok főszereplőivel reklámozzák termékeiket, de azért előfordult már a múltban. Hogy miért nem gyakrabban, az persze megérne egy külön kutatást is akár, de könnyen lehet, hogy a nagy divattervező vállalatok egész egyszerűen nem látnak elég összefonódást a divatvilág és a videojátékok között. Pedig a filmek esetében ez már bejáratott dolog: James Bond hosszú évek óta Omega órát hord, Bruce Wayne csodásan szabott Armani öltönyben feszít, Scarlett Johansson karakterét a Bosszúállókban pedig platinából készült Tiffany nyaklánc ékesíti. És habár Lara Croft egy gazdag brit családból származik, mégsem tudjuk, milyen bakancsot vesz a kalandozásaihoz, vagy hogy elit arisztokrata angolként kedveli-e a Burberry-t.

Louis Vuitton és Lightning

De lehet, hogy most valami megváltozott? A napokban ugyanis a világ egyik legnagyobb divatmárkája, a Louis Vuitton kezdte el az egyik új kollekcióját a Final Fantasy XIII főszereplőjével, Lightninggal reklámozni. De nem ám csak olyan tessék-lássék reklámról van szó, amivel a geekek felé akarnak jófejséget mutatni. Lightninggal ugyanis teleplakátolták többek között a Párizs legnevesebb beváráslóközpontjában, a Galeries Lafayette-ben található Louis Vuitton boltot.

A dolog odáig fajult, hogy Lightning még exkluzív interjút is adott a Telegraph-nak, amiben kifejti, milyen érzés a páncéljait levetve végre divatosan öltözködni. A dolognak lehet egy árnyoldala is azonban: a divatvilág hírhedt arról, hogy egészségtelenül vékony modellekkel dolgozik, és még őket is irreális módon Photoshoppolják később. Lehet, hogy már ez sem elég, és a jövőben teljesen digitális szépségek kellenek majd nekik?

Galéria megnyitása grid_on

Prada és a Final Fantasy XIII főhősei

Érdekes módon nem ez volt az első eset, hogy Lightning modellként funkcionált egy divatház számára. 2012-ben, a Final Fantasy XIII-2 megjelenése után a Prada "kérte fel" egy kis divatbemutatóra, bár itt nem egyedül ő volt a sztár. Sőt, valójában a Prada a 2012 tavaszán megjelenő férfi kollekcióját akarta megmutatni a Final Fantasy XIII szereplőivel, így inkább a többiek kerültek fókuszba.

A Prada sokszor áll ellő bátor, modern és jövőbe mutató ruhákkal (legalábbis a szakértők szerint), így végső soron nem meglepő, hogy egy sci-fi sorozat karaktereit vették elő. Ezeket a ruhákat tényleg el tudnánk képzelni, mint a Final Fantasy-szereplők hétköznapi elegáns öltözékeit. A karakterekre a ruhát egyébként maga Tetsuya Nomura, a sorozat legendás művészeti vezetője adta fel.

Galéria megnyitása grid_on

H&M és a The Sims 2

A márka rendkívül népszerű egész Európában, így eleve jó gondolat volt betenni a The Sims 2-be. Akadt azonban egy másik ok is: a svéd divatáruház éppen abban az időben kezdett el vadul terjeszkedni az Egyesült Államokban, így egyáltalán nem ártott, ha a játékosok is megismerték, sőt, akár célzottan úgy mentek oda az újonnan megnyíló boltokba, hogy a The Sims 2-ből kinézett holmikat vásárolják meg.

Mert bizony a The Sims 2-höz H&M Fashion Stuff néven érkezett kiegészítőben jelentős mennyiségű holmi megtalálható volt a valódi H&M kínálatából. A legtöbbet egy az egyben tették bele a játékba, míg néhány más cucc átesett kisebb módosításokon. De nem elég, hogy a simjeinket tetőtől talpig beöltöztethettük H&M-be, még saját H&M boltot is nyithattunk.

Uniqlo és a Monster Hunter

A japán divatmárka még 2010-ben jelentette be, hogy együttműködésre lép a Monster Hunter-sorozat készítőivel. A szavakat tett követte, és onnantól kezdve mind a harmadik, mind pedig a negyedik részben letölthetővé váltak az Uniqlo által tervezett ruhák a karaktereinkhez. Sőt, a Monster Hunter 4-ben még egy Uniqlo márkájú kardot is beszerezhettünk.

Ez az együttműködés azért érdekes, mert ezt követően a Uniqlo boltjaiban is lehetett kapni kifejezetten a Monster Hunterhez kötődő ruhákat és kiegészítőket. Sajnos a kardot nem árulták.

J.F. Rey és a Metal Gear Solid V

Talán feltűnhetett, hogy a Metal Gear Solid V-ben Kaz és Ocelot arcáról sem lehet lerobbantani a napszemüveget. Mivel a játék jelentős része a napsütötte Afganisztánban játszódik, logikus, hogy az éles akciót kerülő Kaz és Ocelot napszemüveget hordjon - ezt Snake valószínűleg már nehezebben tudná megoldani a terepen.

A Metal Gear Solid V napszemüvegeit a neves francia tervező, Jean-Francois Rey készítette, és a J.F. Rey boltjaiban meg is lehet vásárolni Kaz és Ocelot napszemüvegeit, többféle verzióban is. De ez még nem minden! Az úriember annyira élvezte a közös munkát Hideo Kojimával, hogy még neki is készített egy saját sorozatot. Ezek már nem napszemüvegek, hanem a Kojima által használt "sima" lencsés szemüvegekre épülnek, és ezek is elérhetők többféle változatban. Még olyanok is akadnak köztük, amik megszűrik a LED-es képernyők által kibocsátott kék fényt, amiről bebizonyosodott, hogy többek között az alvási ciklusunkba is belezavarhat.

Ralph Lauren és a Forza Motorsport 6

A Ralph Lauren annak idején nagyon okos marketinggel tette magát egyenlővé a lovaspólóban használt pólóinggel, annak ellenére, hogy valójában a rövid ujjú, gombos és galléros pólót eredetileg René Lacoste találta ki, és a teniszezők hordták. Akárhogy is, a Ralph Lauren mára az egyik legelismertebb divatmárkává nőtte ki magát, és mint ilyen, természetesen nem csak ruhákat készít.

Hanem parfümöket is. A cég legújabb parfüm-sorozatának neve Polo Red, és érdekes módon a vállalat úgy döntött, hogy ezt a legjobb lenne a Forza Motorsport 6-on keresztül reklámozná egy kicsit. Mivel parfüm alakú autót még nem találtak ki, a Ralph Lauren megelégedett azzal, hogy a játék új autócsomagját Ralph Lauren Polo Red Car Pack néven adja ki a Microsoft. A DLC nevén kívül a játékon belül semmi más nem utal a divatcégre, viszont kaptunk hét darab kiváló új autót, amik közül az egyik az a Lykan HyperSport, amit a Halálos iramban 7-ben láthattunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward