A távközlési cégek beruházásaikat látnák veszélyben egy új adó miatt

A távközlési cégek beruházásaikat látnák veszélyben egy új adó miatt

Bár a kormányzat egyelőre nem adta konkrét jelét annak, hogy a távközlési cégekre is különadót vetne ki, szakmai körökben már beszélnek erről mint lehetőségről, jóllehet a Vodafone fikciónak tartja a feltételezést azért is, mert tapasztalatuk szerint a kormányzat megfontoltabban cselekszik, a szolgáltatókat érintő intézkedéseket megelőzően egyeztetni szokott. A Vodafone hozzátette, bármilyen új adó bevezetése lassíthatja a cég beruházásait, illetve hatással lehet a fogyasztók pénztárcájára.

A Magyar Telekom pr-igazgatósága - a részletek ismerete nélkül - találgatásokba nem kívánt bocsátkozni. Az adónem bevezetésének mérlegelésekor a döntéshozók minden bizonnyal megfontolják a lehetséges hatásokat - köztük azt is, hogy egy ilyen kötelezettség hogyan fogná vissza a távközlési szektor évi százmilliárd forint nagyságrendű beruházásintenzív fejlesztéseit. Lapunk a napokban azt vizsgálta, hogy a különadó miként hatna a cégek papírjaira. Miró József, az Erste elemzője kifejtette, a korábbi pletykák szerint a pluszadó egy évig terhelné a távközlési és az energetikai szektort (Napi, 2010. szeptember 30., 13. oldal). (A témában lásd még írásunkat a 13. oldalon.)

A Telenornál szélesebb aspektusból közelítették meg a kérdést, és azt válaszolták: kutatási eredmények igazolják, hogy az internet-hozzáférés kiterjesztése mintegy 88 ezer munkahelyet teremtene Magyarországon 2020-ra és a megnövekedett internethasználat által generált gazdasági növekedésből eredően akár 805 milliárd forint többlet-adóbevételt jelenthetne ugyanebben az időszakban. Az új adók veszélyeztetnék a Telenor Magyarország és az iparág beruházásait a mobil szélessávú fejlesztésekbe, továbbá határozottan gátolnák az internettel összefüggő munkahelyteremtést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward