A T-Mobile elindította az első teljesen 5G lefedettségű, országos hálózatot

Az 5G SA környezetben már minden adatkapcsolat az új generációs technológiát alkalmazva fog lezajlani.

A T-Mobile elindította az első teljesen 5G lefedettségű, országos hálózatot

Az 5G verseny több színtéren folyik globálisan. Egyfelől az okostelefonok körében a gyártók versengnek, ki tud több, jobb, olcsóbb 5G-s mobilt letenni az asztalra, a hálózati eszközöket fejlesztő cégeknél is megvan ugyanez az új hardverekkel, és bizony a szolgáltatók között is nagy a verseny. Az Egyesült Államokban most a T-Mobile komoly sikert ért el azzal, hogy beindította az 5G SA hálózatát.

Nem most először hallunk arról, hogy egy szolgáltató összehozta az 5G SA rendszert, és meg is nyitotta a fogyasztók felé, viszont a világon elsőként a T-Mobile érte azt el, hogy ezzel a technológiával országos lefedettséget biztosít. Az Egyesült Államokat tehát már behálózza a teljesen 5G eszközökkel felépített mobilhálózat, amit megfelelő okostelefonokkal lehet kihasználni.

Galéria megnyitása

Az 5G Standalone hálózat azt jelenti, hogy itt már nincsenek áthidaló jelleggel beiktatott 4G LTE-s lefedettségű területek, hanem az okostelefon tényleg kizárólag az 5G hálózati modemeket használva éri el az internetet.

A T-Mobile jellemzően a 600 MHz-es frekvenciatartományt vette használatba ahhoz, hogy országos lefedettséget tudjon elérni, és ennek az a nagy előnye, hogy tényleg hatalmas területet tud kiszolgálni egy-egy jól elhelyezett antenna. Itt nem a teljesítményen van a hangsúly, azért azt is hozzá kell tenni.

Galéria megnyitása

A szolgáltató elmondta, hogy a Cisco és a Nokia közreműködésével sikerült megalkotnia a maghálózatot, a többi részt pedig a Nokia mellett az Ericsson hozzájárulásával alakította ki. A tesztelés során pedig a vállalat a OnePlus, a Samsung és a Qualcomm különböző eszközeit alkalmazta. Nagyjából 7500 kisebb-nagyobb településen érhető már el ezentúl minden gond nélkül a vegytiszta 5G az Egyesült Államokban a T-Mobile ügyfeleinek.

A legtöbb okostelefon az 5G-t NSA és SA környezetben egyaránt támogatja, viszont a szolgáltató nem teszi lehetővé az összes készüléknél az 5G SA hálózatra való csatlakozást. Előzetes teszteket folytat annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a mobilok a célnak megfelelőek, és csak a minősítéssel rendelkező modelleket veszi fel a kínálatába. Minden bizonnyal a Samsung és a OnePlus okostelefonjai ott lesznek majd a T-Mobile palettáján egyebek mellett.

Galéria megnyitása

A térképet elnézve azért még bőven lenne munka ezzel a hálózattal, viszont gyorsan ki kell emelni, hogy ilyen szempontból Magyarország kivételesen jól áll, nehéz a hazai nézőpontból tekinteni az amerikai 5G hálózat foghíjasságára. Az Egyesült Államokban szinte normálisnak számít egy ilyen lefedettségi térkép, és tekintve, hogy ezt 5G-vel hozta össze kizárólagosan a T-Mobile, ez valóban egy páratlan teljesítmény pillanatnyilag.

Elmondta a hír kapcsán a szolgáltató, hogy az 5G SA hálózat már teljes mértékben a jövőbe mutat. Ez olyan területeken jár majd innovatív fejlesztésekkel, mint a kapcsolódó és önvezető járművek, a modern IoT berendezések, vagy akár a hétköznapi kommunikáció, amiben a valós idejű fordítás is épülhet az 5G-re. A T-Mobile mérnökei állítólag az új hálózat üzembe állását követően már 40 százalékos javulást láttak a hálózati késleletetésben, ami az 5G egyik nagy erénye.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap