Shop menü

A SZÁMÍTÓGÉPHÁZ NYITÁSA NÉLKÜL CSERÉLHETŐEK AZ M.2-ES SSD KÁRTYÁK A RAIDSONIC ÚJ KIEGÉSZÍTŐJÉVEL

Hasonló megoldásokat már láthattunk, ám azok jellemzően előlapi bővítőhelyre illeszkedtek és nem kínáltak Hot-Swap támogatást.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A számítógépház nyitása nélkül cserélhetőek az M.2-es SSD kártyák a RaidSonic új kiegészítőjével

A német RaidSonic kötelékébe tartozó Icy Dock egy új, kifejezetten érdekes kiegészítőt mutatott be, amelynek lényege, hogy segítségével a számítógépház oldallapjainak kinyitása nélkül lehet M.2-es SSD kártyákat cserélni, ám mivel az M.2-es SSD-ket nagy általánosságban nem Hot-Swap funkcióhoz tervezték, az ilyen jellegű használatot a gyártó szerint érdemes mellőzni. Utóbbi azt jelenti, hogy a meghajtó kivételét és az új meghajtó behelyezését érdemes kikapcsolt rendszeren elvégezni.

Hasonló megoldásokat eltérő kivitelben már láthattunk, viszont ebben az esetben most egy PCI Express 4.0 x8-as formátumú, normál magasságú bővítőkártyáról van szó, ami a ToughArmor MB842MP-B nevet viseli, fedélzetén pedig két darab PCI Express 4.0 x4-es M.2-es csatolófelület található, ami többféle formátumú SSD kártyát is kezel.

Galéria megnyitása

A bővítőhelyek igazából fiókos rendszerűek, azaz nem közvetlenül a PCI Express bővítőkártya M.2-es slotjába, hanem egy speciális fiókba szerelhetjük az SSD kártyákat, amelyek NVMe protokollon keresztül kommunikálhatnak a rendszerrel. A könnyen elérhető és kezelhető, hűtésként is funkcionáló fiókos bővítőhelyek belsejében nemcsak a szokásos M.2-2280-as, hanem M.2-2230-as, M.2-2242-es, M.2-2260-as, illetve M.2-22110-es formátumú SSD kártyák is helyet kaphatnak. Beszerelésük egyszerűen és gyorsan, lényegében extra szerszámok nélkül történhet.

Galéria megnyitása

A PCi Express 4.0 x8-as bővítőkártya használatához olyan rendszerre van szükség, ami rendelkezik PCI Express Bifurcation funkcióval, azaz képes egy sloton keresztül több külön kártya kezelésére – ilyenek például a HEDT platformok alaplapjai, de sok klienspiaci termék is képes a funkció biztosítására, ahogy az a gyártó PDF dokumentumából kiderül. Utóbbi nemcsak a kompatibilis, hanem az inkompatibilis alaplapokat is listázza.

Galéria megnyitása

Amennyiben ez a támogatás nem áll rendelkezésre, akkor a bővítőkártyán csak az egyik M.2-es slotba illesztett SSD kártya lesz elérhető, a másik nem. A Bifurcation támogatáson belül a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy egy PCI Expres x16-os slotot 4 darab x4-es sávra ossza, míg a PCI Express x8-os slot esetében két darab x4-es sávot kell biztosítania a kártya zökkenőmentes bevetéséhez.

Galéria megnyitása

A gyártó azoknak ajánlja az újdonságot, akik rendszeresen nagymennyiségű adatot mozgatnak egyik helyről a másikra, és éppen azért fontos számukra, hogy kényelmesen és gyorsan hozzáférhessenek a tartalmakhoz. Ehhez persze A és B pontban is szükség lesz egy-egy ilyen bővítőkártyára, ha az egyik helyszínről a másikra szállított adatokat minden esetben maximális sebesség és kényelem mellett szeretnénk elérni.

Galéria megnyitása

A hátoldal felől elérhető fiókok mellett természetesen a kártya működéséről és aktivitásáról tájékoztató LED fényforrások is helyet kaptak. A termékhez igény esetén lehet külön fiókokat is vásárolni, amelyek egyenként 34,99 dollárba kerülnek, míg maga a ToughArmor MB842MP-B bővítőkártyáért 249,99 dollárt kérnek el. Az 5 év jótállással érkező bővítőkártya 171 milliméter hosszú, 120,8 milliméter széles és 21,6 milliméter magas, tömege 232,5 gramm.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére