Shop menü

A SONY ÚJ VLOGGER KAMERÁJA MEGMUTATJA A KIJÁRATOT A VIDEÓZÁSRA VÁLASZTOTT MOBILOKNAK

A ZV-E10 második generációja nagyon jól sikerült, a Sony tényleg minden téren a youtuberek igényeit helyezte előtérbe.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Sony új vlogger kamerája megmutatja a kijáratot a videózásra választott mobiloknak

Megérkezett a Sony ZV-E10 II, és a szép sikereket elérő első generációs kamerához képest egy jelentős lépést tesz előre. A 2021-ben bemutatott elődnél egy még optimálisabb konfigurációt sikerült alkotnia a tervezőknek, miután egyebek mellett a felhasználói visszajelzések is meghallgatásra kerültek.

A Sony még a fényképezőgépek kategóriájába sorolja a ZV-E10 II-t, de igazából nyugodtan tehetné a videókamerák közé is. A készülék az FX30 kamerában található szenzort kapta meg, és nem rendelkezik mechanikus zárral, ami ugyancsak a videós eszközökre jellemző. Ennek köszönhetően tud kompaktabb és könnyebb lenni az eszköz, no, meg az ára is alacsonyabban tartható. 26 megapixeles fotók készítésére alkalmas (natívan 27 MPixeles) BSI CMOS érzékelőről beszélhetünk itt APS-C formátumban.

Galéria megnyitása

4K Ultra HD videózást tesz lehetővé a készülék, és ezt képes tartani akkor is, ha a felhasználó 60 FPS-es felvételeket szeretne megörökíteni. A videózás során a teljes 26 megapixelből (3:2) 19,9 MPixelt (16:9) képes kihasználni a ZV-E10 II. Ez 5.6K videós felbontást jelent, és ezt oversampling céljával alkalmazza a látvány fokozására, hogy a 4K Ultra HD felvételek még részletgazdagabbak legyenek. Ha inkább a nagyobb sebességre van szükség, 100/120 FPS is elérhető, de ezt már csak Full HD minőségben képes abszolválni az újdonság. 1080p minőség esetén 1,6-szoros crop is elérhető.

Galéria megnyitása

Egy továbbfejlesztett BIONZ XR rendszerchip dolgozik tandemben a 26 MPixeles Exmor R szenzorral, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni a gépből. Elvileg a rolling shutter probléma ebben az esetben viszonylag jól lesz kezelve, de azért hozzá kell azt tenni, hogy a gyors jeleneteknél számolni kell a képsorok MILC-eknél jellegzetes torzulására. Nincs semmilyen extra technológia ebben az esetben a gördülőzárból eredő anomáliák kezelésére.

10 bites (4:2:2) támogatásról gondoskodik a ZV-E10 II, és előre láthatólag akár 14 FÉ-t is elérheti a dinamikája, így a sötét és a világos részleteke is szépen megmaradhatnak nehezebb fényviszonyoknál. Van S-Cinetone színmód, és bele lehet állítani „Kreatív megjelenés” funkciót is, amihez 10 előre programozott beállítást vonultat fel a kamera. Adott az S-Log3 támogatás is egyebek mellett.

Galéria megnyitása

Az eddiginél gyorsabb és pontosabb lesz az élességállítás a felvételek során. 759 AF ponttal rendelkezik a szenzor, hibrid fókuszrendszerről beszélhetünk (fáziseltéréses és kontrasztalapú AF pontok egyaránt kialakításra kerültek), ami szinte a teljes képfelületet lefedi. Embereket, állatokat, madarakat magától fel fog ismerni, és a fókuszkövetést is beállítható. Rendelkezik a készülék elektronikus stabilizálással is, a simább felvételek elérése érdekében. Tudja a ZV-E10 II az objektívek torzítását kompenzálni, hogy a felvételek még jobbak legyenek.

Galéria megnyitása

Elektronikus kereső nincs, egy 3 hüvelykes megjelenítőn lehet nézni az élő képet, és a kamera kezelésére is ez szolgál. Bluetooth és Wi-Fi is van a ZV-E10 II-ben, akár streamelni is lehet vele, a felvételek pedig mobilon menedzselhetők. A Sony már hosszú ideje dolgozik a fényképezők és a mobiltelefonok közötti összhang megteremtésén, és több alkalmazás is rendelkezésre áll majd a különböző lehetőségek kihasználására. 

Galéria megnyitása

Egy 3 kapszulás mikrofont épített a Sony a vázba, amire lehet tenni zajvédőt, szélfogót is. De van külső mikrofonnak külön csatlakozási felület, és még fejhallgatót is lehet hozzá társítani egyidejűleg. A beépített hangszóró sztereó, és külső mikrofonnal is sztereóban képes hangot rögzíteni. SD kártyát lehet a fényképezőbe pakolni, UHS-II kártyákkal is biztosított a kompatibilitás, ami mindenképpen jó hír.

Galéria megnyitása

A Sony ZV-E10 II 1000 dolláros ajánlott fogyasztói áron érkezik, és az első benyomások szerint elképesztően jó ár-érték arány mutatóval rendelkezik. Nagyon sokat nyújt ezért az összegért, elég csak azt megnézni, hogy az FX30 az itt is alkalmazott, videózásra optimalizált szenzorral 1800 dolláros áron kelleti a bájait. A vállalat egy 16-50 mm-es (OSS II) objektívvel (SELP16502) fogja kínálni a kamerát, ha valaki nem pusztán a vázat akarja megvásárolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére