A SandDisk bekebelezheti a Fusion-io-t

A felek a jelek szerint már megállapodtak, így a hatóságokon múlik, zöld utat kap-e az 1,1 milliárd dolláros tranzakció.

A SandDisk bekebelezheti a Fusion-io-t

Az esemény lényege

A NAND Flash alapú megoldások szegmensében tevékenykedő SandDisk hamarosan egy rendkívül komoly felvásárlást üthet nyélbe, amelynek keretén belül megszerezheti a Fusion-io-t. Hogy miért a feltételes mód? Azért, mert egyelőre még csak a szándéknyilatkozatot írták alá a felek, a tényleges felvásárlás előtt még a különböző hatóságok jóváhagyását is meg kell szerezniük.

A Fusion-io egyébként PCI Express alapú, kifejezetten üzleti konfigurációkba, illetve adatközpontokba szánt SSD kártyáiról ismert. A SanDisk a felvásárlástól azt reméli, hogy a tranzakciót követően partnerei számára költséghatékony NAND Flash alapú megoldásokat szállíthat majd az adatközpontok piacára. Az biztos, hogy a Fusion-io termékpalettájának integrálásával még vonzóbbá válik a SanDisk kínálata.

Milyen előnyökkel jár a felvásárlás?

A sajtóközleményből túl sok érdekesség nem derül ki, de ha megkapargatjuk a felszínt, akkor azért látszik, milyen előnyöket jelent a felvásárlás a felek számára. A Fusion-io egészen 2007 óta kínál üzleti felhasználóknak különböző NAND Flash alapú megoldásokat. A gyártó az elsők között dobott piacra PCI Express alapú SSD kártyákat, amelyek azóta is főszerepet játszanak kínálatában. Ezzel szemben a SanDisk javarészt SATA és SAS alapú SSD meghajtókkal próbálja kiszolgálni az üzleti felhasználókat – PCI Express alapú SSD kártyából csak egyetlen egy lapul a termékpalettáján. Innen nézve különösen jó ötlet lehet a Fusion-io felvásárlása, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a vállalat nem csak PCI Express alapú SSD kártyákat, hanem SSD specifikus gyorsítótárazó, illetve virtualizációs szoftvereket is kínál, amelyek a SanDisk számára szintén jól jöhetnek.

A Fusion-io számára is kedvező a lépés, hiszen a felvásárlást követően hozzáférhet a legmodernebb gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipekhez, hála a SanDisk és a Toshiba közös üzemeltetésű gyárainak. Érdekesség, hogy a SanDisk és a Toshiba nemrég vágott bele egy újabb komoly munkába: a felek új gyáron dolgoznak, amelyben csak és kizárólag 3D NAND memóriachipek készülnek majd. Ezek azok a memóriachipek, amelyekben több NAND Flash lapka foglal helyet, közöttük pedig TSV-k teremtenek kapcsolatot, természetesen vertikálisan. Ezzel a módszerrel hely- és költségtakarékosan lehet előállítani nagyobb adattároló kapacitású NAND Flash memóriachipeket, költséges csíkszélesség-váltás nélkül. Az, ha a NAND Flash memóriachipek házon belül készülnek, hatalmas előnyt biztosít az adott gyártó számára – nem véletlen hát, hogy a legnagyobb piaci szereplők ezt a stratégiát alkalmazzák.

A piszkos anyagiak

Hogy mekkora összeg cserél gazdát a felvásárlás során? Nagyjából nettó 1,1 milliárd dollár. A megállapodás értelmében a SanDisk a Fusion-io részvényeit 11,25 dolláros darabonkénti áron vásárolja fel. A feltételekben a két vállalat vezetősége már megállapodott, így a tranzakciót azonnal nyélbe lehet ütni, ahogy a hatóságok zöld utat adnak. A tervek szerint az idei év harmadik negyedévében kerülhet sor az akvizícióra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward