A Samsungtól kaphat befektetést a GlobalFoundries

A dél-koreai vállalat 2030-ig a világ legnagyobb félvezetőgyártójává szeretne válni, alighanem ez a lépés is része a folyamatot segítő stratégiának.

A Samsungtól kaphat befektetést a GlobalFoundries

A Samsung és a GlobalFoundries között az elmúlt évek során már felfedezhető volt némi együttműködés, amelynek köszönhetően bizonyos gyártástechnológiák esetében átjárás volt a két cég node-jai között. A GlobalFoundries vezetése azóta stratégiát váltott, a 7 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos fejlesztéseket teljesen leállították, helyettük speciális piaci szegmensekre koncentrálnak, ahol meglévő gyártástechnológiáikkal még tudnak érvényesülni.

Galéria megnyitása A befektetésnek köszönhető bővítés tervezete, de ez egyelőre csak pletyka Azóta elég sok dolog változott a piacon, hála az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúnak, ami miatt egyes kínai cégek megfelelő licenc hiányában nem vehetik igénybe azon félvezetőgyártók szolgálatait, akik amerikai technológiákat használnak. Pont ennek a döntésnek esett áldozatául a Huawei is, mivel az amerikai döntés értelmében a TSMC 2020. szeptember 14-től már nem szolgálhatja ki a kínai vállalatot. A helyzet miatt sok ázsiai félvezetőgyártó fordul az amerikai és az európai piac felé a kínai helyett, ám a Samsung esetében nem ez az egyetlen mozgatórugó.

A Samsung igazából azon dolgozik, hogy 2030-ra a világ legnagyobb félvezetőgyártójává válhasson, így maga mögé utasíthatja a pozíciót jelenleg elfoglaló TSMC-t. Alighanem ennek a törekvésnek a része az is, hogy a Samsung befektetésekkel támogatja a GlobalFoundries drezdai gyáregységének bővítését, legalábbis az iparági források erről számoltak be. A Coreteks szerint a Samsung befektetésének köszönhetően a GlobalFoundries drezdai gyárának tápellátását a jelenlegi 63 MW-ról 100 MW-ra lehet kibővíteni.

Hogy ez a Samsung számára miért jó? Egyrészt szorosabbra fűzik a kapcsolatot a GlobalFoundries-szel, amely egy globális félvezetőgyártónak tekinthető, hiszen az Amerikai Egyesült Államok mellett Európában és Tajvanon is van üzeme, amelynek köszönhetően közelebb kerülhet az európai és amerikai piacokhoz, valamint akár új megrendelésekre is szert tehet. Másrészt akár egy későbbi felvásárlást is előkészíthet a dél-koreai vállalat, így új üzemegységekre tehetne szert világszerte, valamint új ügyfélkörhöz is juthatna, ami kétségkívül szükséges lépés lehet ahhoz, hogy 2030-ra valóban a világ legnagyobb félvezetőgyártójává válhasson.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap