A Samsung gyárthatja az Intel egyes lapkáit?

Egyelőre rejtély, hogy processzorokról, dGPU-król, vagy iGPU-król van-e szó, de valami történik a színfalak mögött.

A Samsung gyárthatja az Intel egyes lapkáit?

Az Intelnél hónapok óta problémákat okoz az, hogy a 14 nm-es csíkszélességgel készülő termékekre érkező rendeléseket teljesítsék, ennek pedig egyetlen oka van: egyszerűen nem elég a gyártókapacitás, hiszen a 10 nm-es csíkszélesség több éves csúszása miatt a 14 nm-es gyártástechnológiára a várnál nagyobb teher hárul. És a helyzetet az a tény sem javítja, hogy a 14 nm-es termékek kínálata egyre csak bővül, igaz, időközben nyugdíjazások is történnek, de a helyzet így sem túl rózsás. A dél-koreai újság, a SE Daily informátorai szerint az Intel ezt a helyzetet egy új módszerrel próbálja megoldani: egyszerűen a Samsunghoz fordulnak, hogy egyes 14 nm-es csíkszélességgel készülő lapkáikat gyártsa le a dél-koreai óriásvállalat. A megbeszélések az informátor szerint már az utolsó fázisban tartanak, így rövidesen végleges egyezség is születhet.

Hogy miért kell a Samsung segítsége, miért nem gyárépítéssel enyhíti a vállalat a helyzetet? Lényegében azért, mert egy gyárépítés meglehetősen hosszú és bonyolult folyamat, az aktuális helyzetet azonban ennél gyorsabban kell orvosolni, ugyanis a források szerint 14 nm-es fronton sokkal súlyosabb a helyzet, mint amiről az aktuális beszámolók szólnak. És újabb gyár építésénél nem is biztos, hogy érdemes a 14 nm-es gyártástechnológiára támaszkodni a berendezés megtervezésekor, hiszen a riválisok már régen fejlettebb csíkszélességeket alkalmaznak, a 14 nm-es gyártástechnológia így ezen a téren már nem sokáig rúghat labdába.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Ez lényegében meg is magyarázhatja, miért kell az Intelnek külső segítség. Az viszont egyelőre eléggé homályos, hogy a vállalat pontosan mely termékeit szervezi ki bérgyártásba. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a Rocket Lake sorozatú processzorok már ebbe a körbe tartoznak, ezek ugyanis 2021 folyamán jelennek meg, a Samsung szolgálatait pedig 2020 negyedik negyedévétől kezdve veheti igénybe a gyártó. A Rocket Lake a korábban kiszivárgott információk alapján a mobil- és az asztali piacra egyaránt megérkezhet: előbbi területen a Rocket Lake-U modellek teljesítenek szolgálatot, amelyek 14 nm-es processzormagokkal és 10 nm-es iGPU-val dolgoznak, míg asztali fronton a 14+14 nm-es felépítés lesz érvényben, vagyis itt is chiplet rendszerű megoldásra lehet számítani. Hogy miért kell két azonos csíkszélességgel készülő egységet külön-külön lapkára helyezni? Elsősorban a kihozatali arány javítása miatt, de egyéb szempontok is lapulhatnak a háttérben.

A történet egyébként azért is érdekes, mert az Intel és a Samsung között rivalizálás zajlik, ugyanis mindkét vállalat szeretné megszerezni a félvezetőipar első helyét, amelyre most az Intelnek van nagyobb esélye, hiszen a Samsung szállítási mutatóit erősen lecsökkentette a DRAM és NAND Flash piacon tapasztalható negatív helyzet. Azzal, hogy a vállalat különböző chipeket gyárt az Intel részére, gyakorlatilat saját helyzetét is javíthatja, hiszen félvezetőpiaci pozíciója két szempontból is növekedni fog. Egyrészt a legyártott Intel lapkák miatt, másrészt pedig azért, mert ha elég Intel lapka készül, akkor a DRAM és NAND Flash piacon is fellendülhet a forgalom, így a Samsung saját üzletágai is egészségesebben működhetnek. Eddig részben az is okozta a problémát a memóriapiacon, hogy az Intel processzoraiból hiány alakult ki, ami sok egyéb termék iránt is visszaszorította a keresletet.

A fenti értesülést egyelőre érdemes pletykaként kezelni, ám felhívnánk a figyelmet egy érdekes egybeesésre. Raja Koduri, aki korábban az AMD RTG csoportjának vezetője volt, már az Intel kötelékében dolgozik, feladata pedig az új Intel dGPU-k fejlesztésének irányítása. A szakember idén áprilisban járt a Samsungnál, amelynek kapcsán felröppent egy pletyka, miszerint az Intel a Samsungnál szeretné legyártatni új grafikus processzorait. Nincs kizárva, hogy a Rocket Lake dizájn esetében már az új, Xe sorozatú grafikus processzorokat használja majd a gyártó, vagyis ezeket a lapkákat gyártja majd a Samsung. De ez egyelőre nem több egyszerű tippnél. Az sincs kizárva, hogy az Intel ismét csak egyszerűbb lapkákat bíz majd egy gyártópartnerre, jelen esetben a Samsungra, azaz lapkakészleteket és Intel Atom sorozatú processzorokat készíthet a szóban forgó bérgyártó, bonyolultabb dizájnokat nem bíznak majd rá. Korábban a TSMC-vel kapcsolatban hasonló értesülés már felmerült, igaz, a konkrét megállapodásról azóta sem beszéltek a felek, ami igazából nem egy nagy meglepetés.

Reméljük, idővel az is kiderül, pontosan milyen egyezségre jutottak a felek, már amennyiben tényleg szó van egyezségről

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap