A Samsung gyárthatja a 7 nm-es Nvidia Ampere GPU-kat?

Az EETimes értesülései szerint a Samsung nagyon kedvező ajánlatot adott, amire az Nvidia nem tudott nemet mondani.

A Samsung gyárthatja a 7 nm-es Nvidia Ampere GPU-kat?

Az Nvidia nagyon régóta támaszkodik a TSMC szolgálataira, ha GPU és SoC egységek gyártásáról van szó, ám a TSMC legfrissebb, 7 nm-es gyártástechnológia iránt igen komoly érdeklődés mutatkozik, hiszen egyebek mellett az Apple, illetve az AMD is komoly rendeléseket ad le, így a gyártósorok igen jó kihasználtság mellett üzemelnek. Egy ilyen helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy a tovább növekvő megrendeléseket idővel egyre nehezebben szolgálja majd ki a cég, ugyanis a rendelések növekedését nem egyszerű termelésbővítéssel lekövetni – erre remek példa mindaz, ami tavaly augusztusban az Intellel történt. Utóbbi esetben jelentősen nőttek a piaci igények a különböző termékek iránt, ám ezzel a növekedéssel nem tudott lépést tartani a vállalat.

Galéria megnyitása A kép forrása: WCCFtech Az Nvidia valószínűleg részben ezért is döntött úgy, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorait, amelyek már az Ampere architektúra köré épülnek, nem a TSMC, hanem a Samsung gyártósorain készülnek el. A döntés meghozatalában komoly szerepet játszhatott az is, hogy a Samsung agresszíven aláígért a TSMC-nek, azaz kedvezőbb feltételek mellett vállalta az új grafikus processzorok gyártását, így érthető, hogy az Nvidia a kedvezőbb ajánlatot fogadta el. Ez minden bizonnyal a Samsungnak is jól jön majd, hiszen egyrészt sikeresen elcsábított egy elég nagy megrendelőt a konkurenciától, másrészt ez az extra forgalom javítja majd a félvezető-üzletág teljesítményét, így jövőre ismét ringbe szállhat a vállalat a világ legnagyobb félvezetőgyártójának járó előkelő címért, amit idén már szinte biztosan az Intel szerezhet meg.

A Samsung egyébként nem csak az Nvidiával fűzi szorosabbra kapcsolatát, hanem az AMD-vel is, igaz, utóbbival nem a bérgyártás kapcsán, hanem azért, mert különböző technológiákat és szellemi tulajdont licencel annak érdekében, hogy saját grafikus processzorokat fejleszthessen és gyárthasson következő generációs mobileszközeibe. A fontos eseményről korábbi hírünkben már részletesebben is írtunk.

Az Nvidia egyébként a Samsung 7 nm-es EUV gyártástechnológiáját veheti igénybe, a köré épülő grafikus processzorok pedig, amelyek az Ampere architektúrát használják, valamikor jövőre jelenthetnek meg. Azzal kapcsolatban egyelőre nincs információ, hogy az Ampere alapú termékek pontosan miben különböznek majd Turing alapú társaiktól, de az elkövetkező hónapok folyamán alighanem erre is választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap