Az AMD technológiáját használó GPU kerülhet a Samsung mobilokba

Együttműködési megállapodást kötött a két vállalat, ennek keretében a Samsung licencelni foga az legújabb grafikus architektúrát.

Az AMD technológiáját használó GPU kerülhet a Samsung mobilokba

Mindenkit váratlanul ért a hír, hogy a Samsung és az AMD több évre szóló stratégiai partnerkapcsolatot kötött, és bár egyelőre nem sok konkrétumot nem árultak el a felek az ügy kapcsán, azt lehet látni, hogy milyen céllal kezd közös munkába a két óriás. Olyan lapkák jöhetnek létre ennek a kollaborációnak a keretében, amik akár mobilokban is felbukkanhatnak.

A Samsung hosszú évek óta tervez saját részre rendszerchipeket, és ezeknek a lapkáknak egyre nagyobb részben vannak olyan komponenseik, amiket a vállalat házon belül hozott létre. Az egyik legfontosabb fejlesztése a Samsungnak a saját egyedi, Mongoose processzormagja, ami rendkívül nagy teljesítményre képes, és már több generáció óta része a vállalat felsőkategóriás rendszerchipjeinek. A cég szakemberei azon is régóta dolgoznak, hogy grafikus vezérlőt alkossanak, már 2012-ben megkezdődött a kutatás és fejlesztés egy úgynevezett S-GPU létrehozásáért, viszont a mai napig nem jelent meg olyan egyedi GPU, ami bevetésre kerülhetett volna az ultra alacsony fogyasztású eszközök fedélzetén. A Samsung a legújabb fejlesztésében is az ARM által készen kínált Mali GPU IP-ket veti be, de a jelek szerint továbbra is szeretne ezen változtatni.

Galéria megnyitása

Az AMD közreműködésével a Samsung végre megfelelő tudásanyaghoz juthat, amit felhasználva a vállalat megalkothatja azt az IGP-t, amivel kiemelkedő teljesítményről és remek API támogatásról gondoskodhat, és ezt akár az egyedi igényeihez is igazíthatja. A licencszerződés értelmében a Samsung egyedi grafikus IP-khez juthat hozzá az AMD-től, és bár az még egyelőre eléggé ködös, hogy ebben a helyzetben milyen szellemi termékekről beszélhetünk, de azt kijelölték a felek, hogy mi a cél. A dél-koreai alakulat szeretne saját fejlesztésű GPU-t létrehozni a jövőben érkező mobil alkalmazásprocesszorokhoz, amiket egyebek mellett okostelefonokban is bevethet majd.

Azt nem lehet tudni, hogy a Samsung egy teljesen új GPU-t tervez az AMD technológiáinak a felhasználásával, vagy csak az eddig meglévő terveit fogja kiegészíteni azokkal a megoldásokkal, amikre a licencelés révén hozzájut. Ami biztos, hogy a vállalat olyan fejlesztésekért fog fizetni az AMD-nek, amik a közelmúltban bejelentett, nagy skálázhatósági lehetőséget nyújtó RDNA grafikus architektúrának a részei. Ennél a vállalat kiemelte korábban, hogy kifejezetten nagy hatékonyságra koncentrál és több ízben igyekszik alacsony fogyasztással üzemelni, ezek a jellemvonások pedig jól jönnek majd akkor, ha a Samsung egy ütőképes IGP-t szeretne létrehozni az architektúra elemeinek a felhasználásával.

Galéria megnyitása

Arról semmit nem lehet tudni, hogy mikor lehet a mostani együttműködésnek kézzelfogható eredménye. És ezt megtippelni is nehéz, mert semmit nem lehet tudni arról, hogy a Samsung GPU-s tervei éppen milyen stádiumban vannak. Mindenestre nagyon érdekesnek ígérkezik ez a partnerkapcsolat, és kíváncsian várjuk, hogy mire jut egy ilyen vállalattal az oldalán a Samsung. Az AMD grafikus egységei pedig olyan környezetbe kerülhetnek így, ahol néhány wattból, milliwattból kell helytállni, és bár vannak már egészen alacsony fogyasztású APU-k is a cég palettáján, ez akkor is teljesen új helyzet lesz a számára.

Az ügy kapcsán Dr. Lisa Su, elmondta, hogy a Radeon grafikus technológia jelen van a PC-kben, a játékkonzolokban, a felhős infrastruktúrákba és a HPC szegmensben is, a Samsungnak köszönhetően pedig már a mobilos szegmenst is elérheti. Inyup Kang, a Samsung Electronics’ S.LSI üzletágának az elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az AMD partnereként új lehetőségeket fedezhetnek fel, és lehetőségük nyílik akár úttörő grafikus termékek, megoldások szállítására a jövő mobilos rendszerchipjeivel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap