Shop menü

A RYZEN 9 7950X 50 CELSIUS FOK ALATTI ÜZEMI HŐMÉRSÉKLETEN AKÁR 5,85 GHZ-ES ÓRAJELET IS BEVETHET?

Ehhez persze eléggé ütőképes hűtésre lesz szükség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A RYZEN 9 7950X 50 Celsius fok alatti üzemi hőmérsékleten akár 5,85 GHz-es órajelet is bevethet?

Az AMD RYZEN 7000-es sorozatának csúcsmodellje, a RYZEN 9 7950X legfontosabb tulajdonságairól már lehullott a lepel, ahogy azt korábbi összefoglalónkban is megírtuk. A 16 darab ZEN 4-es processzormaggal rendelkező csúcsmodell maximum 32 szálon dolgozhat, a maximális boost órajel pedig 5,7 GHz lehet, már amennyiben a processzor csak néhány szálon dolgozik és az üzemi hőmérséklet nem lépi át a 95 Celsius fokot. A magórajel egyébként 4,5 GHz, míg az összes processzormag terhelése esetén érvényes maximális boost órajel 5,1 GHz.

A leújabb információk alapján az 5,7 GHz-es maximális boost órajelet, ami enyhe terhelésre vonatkozik, akár át is lépheti a processzor, már amennyiben az üzemi hőmérséklete 50 Celsius fok alatt marad, ám ehhez igen combos hűtés kell majd, hiszen a TDP ezúttal már 170 W lesz, míg a PPT 230 W-nál tetőzik. Addig viszont, míg az 50 Celsius fokos limitet át nem lépi az üzemi hőfok, 5,7 GHz helyett 5,85 GHz-es maximális boost órajelre számíthatunk, gyakorlatilag ez a maximális órajel, amit az új processzor gyárilag, extra tuning nélkül elérhet.

Galéria megnyitása

Az új csúcsmodell esetében az AMD szerint a 170 W-os TDP keret alapján nem érdemes majd klasszikus torony formátumú léghűtésben gondoskodni, inkább a kompakt vagy épített folyadékhűtő szettek passzolnak majd a nagy teljesítményű processzorhoz. A várakozások szerint az 5,85 GHz-es órajel-limit eléréséhez 360 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott egyedi folyadékhűtő szettre, vagy 420 milliméteres hőleadó radiátorral dolgozó kompakt folyadékhűtő szettre lesz szükség, ám hogy ezek elegendőek lesznek-e, az a ház szellőzésétől és a környezeti hőfoktól is függ majd. A rendszer hidegindítása után az esetek többségében lehetőség nyílhat az 5,85 GHz-es maximális órajel időleges elérésére, ám a hosszabb távú tartásához már ütőképesebb folyadékhűtésben kell gondolkodni, legalábbis jelenleg úgy tűnik. 

Érdekesség egyébként, hogy ezt az 50 Celsius fokos határt az Intel is bevetette már, például a Core i9-12900KS modell esetében, ahol az 5,5 GHz-es Thermal Veolcity Boost órajel elérésének feltétele az 50 Celsius fok alatti üzemi hőmérséklet, igaz, felette is megpróbálhatja alkalmazni a rendszer a TVB órajelet, de már csak lehetőség szerint, nem folyamatosan. Ez, vagyis a TVB a következő processzor-generációnál is elérhetővé válhat, talán a később érkező Core i9-13900KS is használhatja majd, ami elsőként érheti el gyári paraméterek mellett a 6 GHz-es maximális CPU-órajelet a P_Core részleg esetében

Mivel az AMD RYZEN 7000-es sorozatának első tagjai szeptember 27-én megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, méghozzá az X670/X670E lapkakészlettel szerelt alaplapokkal együtt, már nem kell sokat várni arra sem, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek élesben, illetve milyen hőfokokat produkálnak terhelés közben a különböző hűtésekkel karöltve.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére