Shop menü

A RADEON RX 7600-AS SOROZAT ELŐBB ÉRKEZHET, MINT A RADEON RX 7700-AS

A szokatlan stratégiára alighanem a bizonytalan gazdasági helyzet és az egyre ár-érzékenyebb vásárlók miatt lehet szükség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Radeon RX 7600-as sorozat előbb érkezhet, mint a Radeon RX 7700-as

Az AMD az AIB partnerektől származó információk alapján egy szokatlan lépésre készül, ami a jelenlegi helyzetből kiindulva igazából logikusnak tekinthető. Az Igor’s Lab tulajdonosa szerint, aki az értesülést több AIB partnertől, egymástól függetlenül szerezte, a Radeon RX 7700-as sorozat rajtjára egyelőre nem számíthatunk, előtte az AMD az alacsonyabb ársávba szánt Radeon RX 7600-as modelleket mutathatja be.

A Radeon RX 7700-as modellek a nemrégiben piacra dobott GeForce RTX 4070 ellen szállhatnának harcba, ám utóbbi videokártya fogadtatása nem pont úgy alakult, ahogy azt az Nvidia várta. Szó esett arról is, hogy az AIB partnerek számára némi kedvezményt is előkészített az Nvidia, ám ennek csak egy bizonyos részét adhatják tovább a vásárlóknak a partnerek, és egyelőre az is kérdés, erre mikor kerülhet sor.

A fenti helyzet láttán dönthetett úgy az AMD vezetése, hogy a Radeon RX 7700-as sorozatot egyelőre talonba teszik, hiszen a megfelelő árazás egyelőre nehézkes lehet, azt pedig nyilvánvalóan szeretnék elkerülni, hogy a profit veszélybe kerüljön egy esetleges hibás árazás miatt. Jelenleg egyébként eléggé törékeny a piac, a fizetőképes kereslettel vannak problémák, hiszen az infláció és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt szinte minden termék iránt csökkent a kereslet, a vásárlók pedig egyre árérzékenyebbek, ami nehezítheti a gyártók dolgát.

Galéria megnyitása

Az AIB partnerektől származó információk alapján a Radeon RX 7600-as sorozat első tagjai már akár a Computex 2023 alkalmával, május végén debütálhatnak, és igazából az Nvidia GeForce RTX 4060 Ti is abban az időszakban jelenhet meg. Az AMD AIB partnerei közül várhatóan nem mindenki mutatja be saját megoldásait a témában, vagyis például az MSI, az ASUS és a Gigabyte is kivárásra játszhat, míg a vállalat dedikált partnerei, azaz például a Sapphire, az XFX, az ASRock és a PowerColor már az említett show alkalmával előhúzhatják a kalapból Radeon RX 7600-as sorozatú termékeiket.

Arról nem esett szó, hogy az újdonságok pontosan milyen paraméterekkel rendelkeznek majd, valamint a várható árazásukkal kapcsolatban sem szivárgott még ki konkrét információ. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi helyzetben nemcsak a teljesítmény a fontos a vásárlók számára, hanem az ár/teljesítmény arány és az energiahatékonyság is – utóbbi a magas energiaárak miatt, míg előbbi azért, hogy megfelelően használják fel a rendelkezésre álló pénzmagot egy-egy következő generációs videokártya vásárlásakor.

Az Nvidia a GeForce RTX 4060-as sorozattal az 500 dollár alatti ársávot veheti célba, és jó eséllyel oda készülnek az AMD rivális megoldásai is, amelyek remélhetőleg kellően versenyképesek lesznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére