A Qualcomm legerősebb chipje kerülhet az új Kindle Fire HDX-be

Idejekorán felbukkant egy mérési eredmény az interneten, amely tanúsága szerint a Kindle Fire HDX következő generációja már a Snapdragon 805 mellett tette le a voksát.

A Qualcomm legerősebb chipje kerülhet az új Kindle Fire HDX-be

Az Amazon ugyan a legutóbbi negyedévben már nem tudott beférkőzni a tabletgyártók ötfős toplistájára, de ez nem szegi a kedvét a vállalatnak. Már gőzerővel dolgoznak a mérnökeik az új generációs készüléken. A Kindle Fire HDX 8.9 felfrissítésével új lendületet vehet majd az Amazon, ráadásul a jelek szerint eléggé izmos konfigurációra van kilátás.

Az aktuális Kindle Fire HDX 8.9.

Miről is van pontosan szó? Nos, egy AnTuTu mérés után bekerült az alkalmazás adatbázisába egy olyan Kindle Fire HDX modell, amelyben már egy Snapdragon 805 lapka teljesít szolgálatot. Ez a Qualcomm jelenleg elérhető legerősebb chipje, és eddig még csak két okostelefonban láthatta viszont a nagyközönség. Az LG G3 Cat 6.-ban, valamint a Samsung Galaxy S5 LTE-A-ban lakozik ilyen lapka. Ez a SoC négy darab 2,5 GHz-es frekvencián szolgálatot teljesítő Krait 450 processzormagot vonultat fel, amelyek 10-20 százalékkal gyorsabbak, mint a Snapdragon 801-nél látott, azonos órajelen dolgozó Krait 400 magok. Az igazán komoly előrelépés viszont a grafikus feldolgozó egység szerepkörében történt, ugyanis itt az Adreno 330 helyébe az Adreno 420 lépett, ami esetenként akár 40 %-os teljesítménynövekedéssel is együtt járhat. Ez a változás nagyon szükséges a Kindle Fire HDX 8.9 esetében, ennek az előlapját ugyanis egy olyan 8,9 hüvelykes panel tölti ki, ami 2560 x 1600 képpontos felbontással dolgozik, és ez bizony nem kis terhelést jelent például egy komolyabb grafikát felvonultató játék mellett.

Az AnTuTu adatbázisában szereplő információk alapján más hardveres változásra egyelőre nincs kilátás, de igazából nem is nagyon lehet más tekintetben fogást találni a tavaly bemutatott Kindle Fire HDX 8.9-en. A készülék elképesztően részletes képet rajzol ki a remekbe szabott kijelzőn, még közel egy évvel a megjelenését követően is nehéz neki vetélytársat találni – a 339 PPI-s pixelsűrűségét csak a Samsung Galaxy TabPRO 8.4 és a Tab S 8.4 tudja überelni a táblák világában, ezek is csak épphogy (359 PPI). A rendszermemóriája 2 GB-os, ez szinte mindenre elegendő. A kamerarendszerét egy 8 és egy 1 megapixeles egység alkotja, az előbbi az emlékezetes pillanatok megörökítésére szolgál, míg az utóbbi a 720p-s videóhívások bonyolítását végzi. Fontos azonban, hogy a szoftver tekintetében jobb lesz a helyzet, mint korábban. Az Amazon az eddigi készülékein állandóan idejét múlt rendszereket öltöztetett új ruhába, most azonban nem így lesz. Az Android 4.2 Jelly Bean alapot a jelek szerint dobták a fejlesztők, és már itt is az Android 4.4.4 KitKat van jelen. Persze a tartalomszolgáltató valószínűleg továbbra is alkalmazza majd azt a rengeteg módosítást, amit korábban, viszont végre az Androidban rejlő legfrissebb újításokról sem kell lemondania a felhasználóknak és a fejlesztőknek.

Ezeken felül várhatóan még javulni fog a kapcsolati képessége is a szerkezetnek, ugyanis itt a Qualcomm Gobi 9x35 fog előkerülni, ha LTE támogatásra lesz szükség. A Snapdragon 805 besorolású chip nem integrálja a hálózati megoldásokat, ugyanis ez csak egy önálló alkalmazásprocesszor. Az új generációs 4G LTE modem már a hatos kategóriába sorol be, és 225 Mbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé. Bár ennek a kihasználása az Egyesült Államokban egyelőre nem lehetséges, mivel a megfelelő infrastruktúra csak a későbbiekben fog elkészülni.

Az új generációs Kindle Fire HDX esetében az Amazon vélhetően követi majd az eddig megszokott menetrendet. Ennek megfelelően valamikor szeptemberben fog reflektorfénybe kerülni a táblagép, de a szállítását csak egy vagy két hónappal később kezdik majd meg. A lényeg, hogy az ünnepi szezonra már készen fognak állni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward