A Qualcomm előállt a vezeték nélküli gyorstöltés támogatással

A Quick Charge technológia már nem csak vezetékes töltőkkel lesz használható a jövőben.

A Qualcomm előállt a vezeték nélküli gyorstöltés támogatással

A Qualcomm neve leginkább az 5G kapcsán merült fel a Mobil Világkongresszuson, de a vállalat más fejlesztéssel is készült. Bejelentette, hogy a Quick Charge technológia szakít a vezetékkel, és már a vezeték nélküli töltők esetében is lehet majd alkalmazni gyorstöltésre, ez pedig jelentősen felpörgetheti a vezeték nélküli gyorstöltés terjedését.

A Qualcommnak sokat köszönhetünk olyan tekintetben is, hogy korábban minden tőle telhetőt megtett a gyorstöltés támogatás elterjedése érdekében, és kijelenthető, hogy ha nincs a Quick Charge, akkor napjainkban jóval kevesebb szerkezetet lehetne kiemelkedő sebességgel tölteni. Manapság már nem meglepő, ha egy okostelefon biztosít gyorstöltést, sőt mi több, a felsőkategóriás eszközök olyan eljárásokat használnak, amik jóval túlmutatnak a legfejlettebb Quick Charge 4+ képességein is. A chipdizájner felismerte, hogy most ideje egy új területet, a vezeték nélküli töltést fókuszba helyezni. Éppen ezért az MWC keretében a Qualcomm bejelentette a vezeték nélküli Quick Charge technológiát.

Galéria megnyitása

A vállalat szakemberei olyan vezetékmentes Quick Charge eljárást hoztak létre, ami minden helyzetben megbízhatóan fog üzemelni, képes lesz folyamatosan és gyorsan tölteni a rábízott mobilokat, táblagépeket. Nem kell majd attól tartani, hogy nem tudják az eszközök a beígért teljesítményt vagy túlmelegedést okoznak. Nagyon fontos azt is kiemelni ennél az újításnál, hogy nem egy friss szabványt fog bevezetni, az ugyanis elég kellemetlen lenne, mert így is több vezeték nélküli töltési eljárás van használatban. A Qualcomm úgy tervezte meg a Quick Charge új generációját, hogy az teljesen Qi kompatibilis lett. Ez lényegében azt is előre vetíti, hogy a jövőben érkező töltőpadokkal bármilyen Qi töltést támogató készüléket lehet majd táplálni, legfeljebb lassabban, mint amire a Quick Charge képes lenne.

Hogy milyen teljesítményt tud majd biztosítani a vezeték nélküli Quick Charge? Nos, ezt egyelőre nem árulta el a Qualcomm. A cég azt viszont elmondta, hogy az új lehetőséget biztosító töltőpadokat lehet majd használni bármilyen korábbi Quick Charge 2.0, 3.0, 4 vagy 4+ támogatással dolgozó adapterrel. Ezek a háztartások millióiban találhatóak meg, de az elterjedtségen túl most nekünk inkább az az érdekes, hogy milyen teljesítménnyel szolgálnak ezek. Mivel Quick Charge 2.0 már teljesen megfelelő a vezeték nélküli gyorstöltő számára, az első generációs Quick Charge viszont nem, így 10 és 18 watt között alakulhat a vezeték nélküli gyorstöltés teljesítménye. Vannak már olyan készülékek, amik ebben a teljesítménysávban mozognak, a például a Google Pixel 3 10 wattos vezeték nélküli gyorstöltést tesz lehetővé, a Mate 20 modellek és a Razer Phone 2 már 15 wattal dolgozik, a Xiaomi Mi 9 pedig túl is mutat ezen, azt ugyanis 20 wattal lehet vezeték nélkül tölteni.

A hivatalos közleményében a Qualcomm elmondta, hogy a Xiaomi lesz az első, aki kompatibilis töltőpadot hoz majd létre a vezeték nélküli Quick Charge töltés számára. Amennyiben a szóban forgó Mi Wireless Charging Pad megegyezik azzal, ami a Mi 9-hez készült, akkorazt lehet tudni erről, hogy a fentieknek megfelelően akár 20 wattos töltésre is képes, és rendelkezik TÜV Rheinland minősítéssel.

Galéria megnyitása

Arról nem esett szó Barcelonában, hogy vezetékes Quick Charge jönne nagyobb teljesítménnyel, de a pletykák szerint ezen is munkálkodik a Qualcomm. Korábban arról lehetett hallani, hogy a következő generáció Quick Charge már 32 wattal fog üzemelni, remélhetőleg legközelebb már erről lesz alkalmunk beszámolni a Quick Charge kapcsán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap