A nyálkagombák és a sötét anyag

Egy kutatócsoport egy egysejtű, megfelelő körülmények között komplex kollektív hálózatokat létrehozó élőlény révén modellezte a kozmosz sötétanyag-hálózatának szerkezetét.

A nyálkagombák és a sötét anyag

Az univerzum anyagának javát kitevő, rejtélyes sötét anyag egymáshoz kapcsolódó filamentumok révén szövi át a világegyetemet, vázként szolgálva az összes látható csillagrendszer számára. Ezek a szálak galaxisokat, galaxishalmazokat és -szuperhalmazokat kötnek össze, mivel anyaguk nem kerül kölcsönhatásba az elektromágneses sugárzással, feltérképezésük rendkívül nehéz feladat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói mégis kísérletet tettek erre: több mint 37 ezer galaxis archív adatait elemezték, hogy felvázolják ezek pozícióját, majd egy speciális algoritmus segítségével modellezték azokat a sötétanyag-szálakat, amelyek ezek között húzódva összeköttetéseket teremtenek.

Galéria megnyitása

A kérdéses algoritmus érdekessége, hogy annak működése a Physarum polycephalum nevű nyálkagomba kollektív táplálékkeresési viselkedésén alapul. Az egysejtű, de szűkös időkben egyetlen nagy plazmódiummá összeolvadó nyálkagombák felderítő „csápokat” küldenek ki maguk köré. Ha egy ilyen nyúlvány szerencsével jár, megvastagodik, erős összeköttetést hozva létre a táplálékforrás és a kolónia többi tagja között.

Az ennek mintájára készült algoritmusban az egyes galaxisok kapták a táplálékforrások szerepét, majd erre eresztették rá a kutatók a virtuális nyálkagomba-kolóniát, amely háromdimenziós, bonyolult hálózatba fogta a csillagrendszereket. A modellben a galaxisok közti gáz szintén tápláléknak tekinthető, hiszen benne csillagfejlődés indulhat be, amelynek mértéke attól függ, hogy mennyi sötét anyag van körülötte. A térkép alapján tehát a csillagfejlődési ráta is modellezhető: ha egy galaxis lazán kapcsolódik a kozmikus hálóhoz, akkor, kevésbé aktív, ha viszont túl szorosan, akkor aktív, de csak rövid ideig, mert hamar kifogy a nyersanyagból.

Nem ez az első alkalom, hogy a nyálkagombákat meglepő kísérletek során használják. Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy a kolónia ahhoz képest, hogy milyen alacsony szintű élőlényekből áll, elképesztő problémamegoldó képességgel rendelkezik. Jó érzékkel találja meg például az legrövidebb utat egy labirintuson át a táplálékig, egyfajta primitív intelligenciaként viselkedve.

A nyálkagombás modell helyességét észlelési adatokkal is sikerült megerősíteni: a szimulált szálak pozíciójában a Hubble adatai gáz jelenlétét jelezték, és a gázjel a szál közepe felé egyre erősebb lett. Vagyis a különleges kísérlet révén nemcsak modellezni sikerült a kozmikus sötétanyag-hálózatot, de annak tényleges feltérképezése is megkezdődött. Ahogy a szakértők elmondták, most először tudták mennyiségileg meghatározni az intergalaktikus médium sűrűségét átfogó módon, a kozmosz peremvidékeitől kezdve egészen a legsűrű galaxishalmazokig mindenütt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap