Shop menü

A MODELFARM CSAPATA SZERINT AZ INTEL PROCESSZORAINAK FELE HIBÁS, ÍGY INKÁBB AMD PROCESSZOROKRA VÁLTOTTAK

Egyre fogy az érintettek türelme, sokan már az ígért javítást sem akarják megvárni, ami valamikor augusztus folyamán érkezhet meg, helyette inkább AMD platformra váltanak, hogy végre stabilabb rendszeren tudjanak dolgozni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A ModelFarm csapata szerint az Intel processzorainak fele hibás, így inkább AMD processzorokra váltottak

Az Intel 13. és 14. generációs Core sorozatú processzorai körül sajnos nincs minden rendben: egy hiba miatt a velük felszerelt rendszerek hajlamosak összeomlani és kékhalált produkálni mind játékok, mind pedig komolyabb processzorterhelést jelentő alkalmazások futtatása közben. Az Intel csapata már egy ideje keresi a hiba valódi okát, közben pedig próbáltak segíteni abban, hogy az érintett rendszerek a lehetőségekhez mérten stabilan működjenek, ám ez nem igazán sikerül. A hiba főként a „K” és „KF” jelölésű modelleket érinti, azok közül is jellemzően a felsőkategóriás példányokat, legalábbis az eddigi beszámolók erre utalnak. Ezzel együtt a "KS" jelölést viselő csúcsmodellek sem mentesek a problémától.

Az instabilitás nemcsak a gamerek és az átlagfelhasználók számára zavaró, hanem a játékokat fejlesztő stúdiók számára is, hiszen az ő munkájukat is akadályozzák az instabil rendszerek. Az egyik stúdió, az Alderon Games nemrégiben arról számolt be, hogy az Intel 13. és 14. generációs Core sorozatú processzorok, illetve a noteszgépekbe szánt modellek is hibásak, ami ellehetetleníti a köréjük épülő játékszerverek működését. A stúdió éppen ezért AMD RYZEN processzorokra állt át, amelynek eredményeként „százszor” kevesebb összeomlást tapasztalnak a működés során. Az Intel időközben cáfolta a stúdió azon állítását, amely szerint a vállalat noteszgépekbe szánt processzorait is érinti a stabilitással kapcsolatos hiba. A stúdió illetékesei azt is hozzátették, hogy egyes processzoroknál 3-4 hónapnyi használat után jelentkezik instabilitás, ami a processzor degradációjára utal. Ez utóbbit, vagyis az esetleges degradációt lényegében az Intel is elismerte.

Időközben a ModelFarm, egy másik stúdió is bejelentette, megunták a Intel Core i9-13900K és a Core i9-14900K processzorok körüli hibákat, így inkább az AMD processzoraira váltanak. A cég egyik szakembere, Dylan Browne, aki Unreal Engine Supervisor és Feature Film VFX munkakörben dolgozik az említett stúdiónál, arról számolt be, hogy az említett processzorokkal szerelt konfigurációknál 50%-os meghibásodási rátát mértek, ami számukra elfogadhatatlan. Az újonnan vásárolt rendszerek a még megjelenés előtt álló ZEN 5 alapú AMD RYZEN 9000-es sorozat processzorait alkalmazzák majd, azokkal ugyanis pozitív tapasztalatokat szereztek, különösen egyszálas teljesítmény terén, különösen a RYZEN 9 9905X modellel, ami a széria csúcsán helyezkedik el.

Hogy mégis miként kerülhetett hozzájuk ilyen processzor, amit még kapni sem lehet? Az iparági partnerek és a tesztelők már régóta próbálgathatják a RYZEN 9000-es széria egyes tagjait, így sok tapasztalat gyűlhetett össze velük kapcsolatban a háttérben.

A ModelFarm szakembere egyébként azt állította, hogy az instabil Intel alapú rendszerek többsége az ASUS RoG sorozatú alaplapjait használja, de ezzel kapcsolatban további részleteket majd csak később oszt meg. A beállításokat egyébként megpróbálták finomhangolni, csökkentették a Power Limit értékét is, de ezek a változtatások nem segítettek a Core i9-13900K és a Core i9-14900K alapú rendszereknél.

Időközben az Intelnél egyébként megtalálták a hiba okát, ami a mikrokódban keresendő: egy algoritmus a szükségesnél magasabb magfeszültséget biztosít a processzor számára bizonyos terhelésformák esetén, ami idővel károsodást okozhat a processzornál és ez instabilitáshoz is vezet. A javítást éppen tesztelik, ám egyes processzorok esetében ez nem jelent majd megoldást az instabilitásra, azokat cserélni kell az Intel ügyfélszolgálatán keresztül. A javítás a tervek szerint 2024. augusztusának közepe felé válhat elérhetővé a partnerek számára, akiknek még néhány hétre biztosan szükségük lesz ahhoz, hogy a köré épülő UEFI Firmware-eket elkészítsék.

Az AMD-nél éppen a RYZEN 9000-es sorozat piacra dobására készülnek, az új központi egységek 2024. július 31-én jelennek meg a boltok polcain. Az Intel termékei körül tapasztalható problémák miatt nincs kizárva, hogy a RYZEN 9000-es sorozatnak többen is bizalmat szavaznak majd, ami segíthet a vállalat processzorpiaci részesedésének növelésében, de ez már egy másik történet…

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére