A MicroSD lesz a mobilipar következő áldozata?

A Huawei olyan okostelefonokat mutatott be, melyekbe egy egészen újfajta memóriakártya passzol.

A MicroSD lesz a mobilipar következő áldozata?

A Mate 20 okostelefonokkal a Huawei-nek az a szándéka, hogy megágyaz egy új memóriakártya típusnak, amit a vállalat Nano Memory Card, röviden NM Card néven harangozott be. De mégis mi vezetett oda, hogy a vállalat egy merész húzással eltüntesse a jól bevált microSD-t, és egy ilyen különleges megoldást próbáljon elterjeszteni? Nos, a válasz ezúttal is a beltérben rendelkezésre álló hely növelése, amiért a legtöbb gyártó a 3,5 milliméteres aljzatot is elkezdte lehagyni a készülékéről.

A Huawei tervezői a Mate 20 modelleknél egy olyan SIM kártya fiókot használnak, ami rendkívül apró, így nagyobb hely marad a készülékben az egyéb komponensek számára. Bár Dual-SIM támogatásról beszélhetünk, az újdonságokba becsúsztatható tálca mindössze egy Nano SIM méretű lett, de mivel kettő oldala van, egymásnak háttal bele lehet tenni a hálózati kártyákat. A vállalat nem kívánt ennél nagyobb helyet szánni a mobilokban a bővíthetőségre sem, és ezért hozta létre a Nano Memory Cardot, ami egészen pontosan megegyező méretű lett a Nano SIM-mel, hogy tökéletesen illeszkedjen annak a helyére.

Az NM Card a vállalat elmondása szerint nem kevesebb mint 45 százalékkal kisebb a jó öreg microSD-től, ami 2005 óta, vagyis immáron 13 éve van velünk.

Galéria megnyitása

A Huawei bérgyártásban fogja készíttetni az apró memóriakártyát, a Toshiba lesz ebben a kínaiak partnere. Mit lehet tudni az első kereskedelmi forgalomba kerülő NM Cardokról? Egyelőre minden részlet még nem tisztázódott, de már nagyjából látható, hogy mire kell számítani első körben. A Toshiba által előállított újdonságok kétféle tárkapacitásban fognak megjelenni, az egyik opció a 128 GB, a másik pedig a 256 GB. Ami pedig a tempót illeti, 90 MB/s-os olvasási sebességet lehet kilátásba helyezni. Ezek a paraméterek abszolút elfogadhatóak, de az az igazság, hogy a microSD-k körében nagyobb tárkapacitású és gyorsabb megoldások is vannak már, szóval a Huawei igazából csak a méretbeli előrelépést tudja kiemelni az NM Card előnyeként, de persze a gyorsan fejlődő mobiloknál ez talán éppen elegendő lesz.

Galéria megnyitása

A Huawei Mate 20 széria az NM Card miatt egyébként bővíthető is meg nem is. Ugyan a felhasználóknak van lehetősége memóriakártyát tenni az eszközökbe, de borítékolható, hogy kezdetben nagyon limitált lesz ezeknek a hozzáférhetősége, és még nem is érhetőek el, az okostelefonok pedig már felbukkantak a kiemelt piacokon. Ráadásul az árazásról egyelőre semmit nem lehet tudni, de számolni kell azzal is, hogy jóval drágábbak lehetnek egy azonos kapacitású és sebességű microSD-től.

Galéria megnyitása

Érdekes lesz látni, hogy az NM Card milyen karriert futhat be. Amennyiben a Huawei mellett más gyártók is meglátják benne a lehetőséget, és támogatni kezdik, akkor nem kizárt, hogy idővel a microSD úgy fog a háttérbe szorulni a mobiloknál, ahogy napjainkban a fül- és fejhallgatóknak fenntartott 3,5 milliméteres aljzat. Ha azonban maroknyi ilyen terméket sikerül értékesíteni a Huawei és a Toshiba párosának, akkor elképzelhető, hogy hamar vakvágányra fut, és a kudarc után visszatér a microSD slot a Mate mobilok fedélzetére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap