A memóriagyártóktól és a SMIC-től is elvágja az USA a Huawei-t

Az SK Hynix és a Samsung sem szállíthat a jövőben a kínaiaknak, de a SMIC sem jelent megoldást. Van még innen kiút?

A memóriagyártóktól és a SMIC-től is elvágja az USA a Huawei-t

A Huawei bejelentette ugyan az Emotion UI 11 grafikus felhasználói felületet, és azt is felvázolta, hogy jön a HarmonyOS operációs rendszer, ami akár az Androidot is felválthatja majd idővel. Szóval a jövőképpel nincs baj, csak éppenséggel azt nem tudjuk, hogy a remek szoftvereket mire fogja a vállalat telepíteni. Gyakorlatilag záporoznak a hírek arról, hogy a hardvergyártása a cégnek egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül.

Alig, hogy beszámoltunk arról, hogy a Samsung és az LG biztosan nem szállíthat majd kijelzőket a Huawei számára, kiderült, hogy a Samsung chipekkel sem láthatja majd el a vállalatot, és az SK Hynix is korlátozás alá esik, ebből a forrásból sem számíthat például memóriákra a cég. A Samsung a piacvezető memóriagyártóként egyébként jelentős rendeléseket kapott a Huawei-től, de a kínai alakulat az SK Hynixet is kiemelt partnereként kezelte.

A Huawei ellen irányuló tiltások kapcsán már sokszor előkerült az, hogy ennek nemcsak a kínaiakra nézve van nagyon súlyos gazdasági hatása, és ez a probléma hírünk egyik alanyánál talán minden eddiginél hatványozottabban áll fenn. Az SK Hynix bevételeinek nagyjából 40 százalékát tették ki korábban a Huawei rendelései. Azt talán erős lenne kijelenteni, hogy a Huawei tartotta fenn a dél-koreai gyártót, de tekintélyes mértékben járult hozzá ahhoz, hogy versenyképes szereplője legyen a piacnak. És bizony az SK Hynix szempontjából ez egy brutális csapás.

Galéria megnyitása

Az USA a Huawei amerikai partnerei számára létrehozott egy gazdasági „mentőcsomagot”, amivel támogatást tud biztosítani azok számára, akik valamilyen formán bevételtől estek el, vagy olyan kiadásaik keletkeztek, amikkel egyébként nem számoltak. De ez az olyan cégeknek, mint az SK Hynix, sovány vigasz, mert a számukra talán ez egy hatalmas lökés a csőd felé. Felsorolni is nehéz lenne, hogy melyek azok a vállalatok, akik jelentősen függnek a Huawei-től, de hamarosan már nem remélhetnek tőle bevételt.

Az is a napokban derült ki, hogy a TSMC-től való eltiltást a Trump-kormány tovább vitte, és kiterjesztette a SMIC-re is. Illetve egészen pontosan szankciókkal fenyegették meg az amerikaiak a SMIC-et, amennyiben kiszolgálja rendszerchipekkel és más komponensekkel a Huawei-t. A Kirin 710A gyártását már a SMIC intézte, de a jelek szerint hamarosan ennek is vége fog szakadni, ugyanis a gyártó eleget tesz az USA felszólításának, és nem támogatja a Huawei-t a jövőben.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államok egyre agresszívabb intézkedéseinek eredményeként egyébként nemcsak a gazdasági feszültség növekedik globálisan, hanem a politikai is. A kínai külügyminiszter nem állta meg szó nélkül a SMIC elleni fenyegetést, és határozottan kijelentette, hogy az USA visszaél a hatalmával, és ez egyáltalán nincs így rendben.

A Huawei kijelzőket még talán képes lenne a jövőbeli okostelefonjaiba más forrásokból szerezni, de nem lenne meglepő, ha Donald Trump kormánya ezt is megakadályozná. A Qualcomm azért lobbizik az Egyesült Államoknál, hogy szállíthasson rendszerchipeket, de eléggé meglepő lenne, ha erre végül engedélyt adna az USA. De ha ezt megtenné, akkor sem lenne kint a vízből a kínai alakulat, mert most már a memóriákat sem tudja majd megfelelő forrásból beszerezni.

Galéria megnyitása

Összességében tehát minden túlzás nélkül kijelenthető a jelenlegi helyzetben, hogy a Huawei sorsa egyre kilátástalanabb, és nem lenne meglepő, ha belátható időn belül fel kellene adnia a komplett mobilpiacot. Úgy, hogy az előző negyedévben még piacvezető volt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap