A megjelenésükkel hódítanának az Archos Cobalt mobilok

Az Archos középkategóriás újdonságai a Cobalt névnek megfelelően kobaltkék színben érkeznek.

A megjelenésükkel hódítanának az Archos Cobalt mobilok

Az Archos a Cobalt termékcsaládnál a külsőségekre fókuszált. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz konfigurációkról volna szó, csupán arra utalunk, hogy kobaltkék (ami inkább szürkének tűnik a képeken) ruhába öltöztetve lesznek megvásárolhatóak, és rendkívül kerekded a közös dizájnjuk, így belesimulnak a felhasználók tenyerébe. Az Archosnál egyébként már nem ismeretlen a Cobalt széria, a tableteknél már találkozhattak ilyennel az érdeklődők.

Archos 50 Cobalt

A Cobalt széria kisebbik tagja egy ötcolos megjelenítővel karöltve érkezett. Ez a panel IPS technológiát alkalmaz, a megfelelő élességről az 1280 x 720 képpontos felbontás gondoskodik. A megszokott módon, kettő kamerával lett felvértezve a szerkezet. Az 50 Cobalt előlapján egy 2 megapixeles felvételek és HD videók rögzítésére alkalmas egység tűnt fel, ami önarcképek fotózására nem kifejezetten alkalmas, de a videócsevegéseknél derekasan helytáll majd. A főkamerájával 8 MPixeles képeket lehet majd megörökíteni az utókor számára, és mivel kapcsolódik hozzá egy LED-es segédfény, akár éjszaka is képes lesz maradandót alkotni. Az operációs rendszer szerepét az Android 5.1-re osztotta az Archos az 50 Cobalt esetében, ami igazából rendben van; sőt mi több, a Lollipopot még néhány előre telepített alkalmazással is megfűszerezte a vállalat, ami külön örömre ad okot.

Az okostelefonba egy MediaTek lapka, nevezetesen az MT6735P került. Ez ugyan egy butított megoldás, de még így is tud majd olyan tempót diktálni, ami elegendő lesz az átlagfelhasználóknak a mindennapos megpróbáltatások során. A szóban forgó központi chip négy 1 GHz-es frekvencián tevékenykedő Cortex-A53 processzormagot vonultat fel egy 400 MHz-es Mali-T720 MP2 mellett. A rendszermemória 1 GB-os méretben képviselteti magát, a háttértár pedig mindössze 8 GB-tal kecsegtet az 50 Cobaltban. Az Archos egyik esetben sem engedte ki a nadrágszíjat, ami a tárhelynél még nem jelent nagyobb problémát, hiszen van microSD kártyás bővítési lehetőség, viszont a RAM esetében már szülhet kellemetlen pillanatokat. A kapcsolati képességek terén különlegességet nem tartogat az eszköz, de a kötelező dolgokat egytől egyig tudja. A legfontosabb a 4G LTE hálózati modem megléte, ami villámgyors (150/50 Mbps) internetelérési lehetőséget tud biztosítani úton-útfélen. Ezen felül van még a készülékben Wi-Fi Directet is támogató WLAN, Bluetooth 4.0 modul, valamint A-GPS vevő. A 132 x 70,5x 7,9 milliméteres térfogatú 50 Cobalt egy 2000 mAh-s telepre lett bízva, ami egyértelműen a gép legsarkalatosabb pontja. Az üzemidőt figyelembe véve biztosan nem fog jól szerepelni ez az újdonság.

Az Archos 50 Cobalt áprilisban fog megjelenni a boltok polcain, ami bizony még odébb van. Az okostelefonért 130 eurót kell majd kifizetni, ami nem egy magas összeg, de a vásárlóknak bizony muszáj lesz néhány ponton kompromisszumot kötnie.

Balra az 50 Cobalt, jobbra pedig az 55 Cobalt+.

Archos 55 Cobalt+

Az Archos legkomolyabb új mobilja a CES-en az 55 Cobalt+ volt. Sajnos ezúttal is csak egy középkategóriás eszközről van szó, tehát azok, akik valamilyen ínyencségre számítottak volna ez alapján, csalódottak lehetnek. A készülék az Android 5.1-et nyújtja néhány Archosra jellemző extrával és hozzáadott szolgáltatással, pont mint a vállalat többi újdonsága. A különbség az, hogy az 55 Cobalt+ már egy 5,5 hüvelykes megjelenítőn tálalja a Google operációs rendszerét. A felhasznált panel 1280 x 720 képpontot sorakoztat szorosan egymás mellett, és IPS technológiával dolgozik, ezáltal más tekintetben sem lehet kivetnivalót találni a képminőségében. A mobil kamerarendszerét egy 13 megapixeles, autófókuszós, valamint egy 2 MPixeles egység alkotja. Értelemszerűen a jobb képességű kamera került a hátlapra, szóval ezzel érdemes fényképezni, ráadásul itt van LED-es villanó is, melynek köszönhetően rosszabb fényviszonyok mellett sem fog csalódást okozni. Az előlapi kamera jószerivel csak a videóhívások bonyolítására alkalmas, megfelelő minőségű önarcképek készítéséhez túl szerény.

Az 55 Cobalt+ is ugyanazt a chipet szállítja, mint az 50 Cobalt, ilyen téren tehát nincs különbség a gépek között. A MediaTek MT6735P mellett azonban ebben az okostelefonban már kétszer annyi, 2 GB-nyi rendszermemória fedezhető fel. Ez a legtöbb esetben már megfelelő a mindennapos használat során, bátran lehet egyik applikációból a másikba ugrálni. A tárhely is a duplájára növekedett a RAM-mal együtt, szóval az 55 Cobalt+ már 16 GB-os kapacitással várja, hogy munkára fogják. Természetesen maradt a bővítési lehetőség is, szóval egy memóriakártyával pillanatok alatt megtoldható a rendelkezésre álló szabad hely. Az mobilkészülék 4G LTE hálózati modemmel karöltve érkezik, és van még benne 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, valamint A-GPS vevő is. Kettő SIM-et tud kezelni a masina – ez igaz a másik Cobalt modellre is. A kerekded szerkezetet 152,5 x 77 x 8,3 milliméteres vonalak határolják. A burkolata alatt egy 2700 mAh-s akkumulátor fedezhető fel, ez sem túl acélos, de mindenképpen pozitívabb reményeket ébreszt az üzemidőre való tekintettel, mint az 50 Cobalt.

Az Archos 55 Cobalt+ 180 eurós áron kelleti majd a bájait, és Európa-szerte megvásárolható lesz áprilistól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward