A Lightning Bolt DockPort néven hódítja meg a piacot

Az AMD DockPort névre keresztelt megoldása dokkolókhoz készül és sok szempontból más lesz, mint a Thunderbolt, amihez előszeretettel hasonlítják.

A Lightning Bolt DockPort néven hódítja meg a piacot

Az Intel 2011 folyamán bemutatta a Thunderbolt csatolófelületet, és sokan örömmel fogadták az újítást, hiszen hatalmas adatátviteli sávszélességet kínált, egyszerűen használhatónak tűnt és egykábeles megoldásának köszönhetően a kábeldzsungelt is száműzte. A Mini-DisplayPort alapú megoldás a DisplayPort és a PCI Express szabványokat egyesíti, igaz, utóbbi miatt eléggé költséges és bonyolult lett, így azóta sem terjedt el széles körben.

A Thunderbolttal szemben számos alternatíva fejlesztése indult meg, ezek közül az AMD Ligtning Bolt-ja tűnt a legéletképesebbnek, amelyről elsőként a 2012-es CES alkalmával hallhattunk. Azóta viszonylag nagy volt a csend, ám most szerencsére megtört a jég: a legfrissebb bejelentés szerint a Lightning Bolt DockPort néven kezdi majd meg pályafutását.

A VESA a CES 2014 alkalmával jelentette be, hogy a Lightning Bolt, amely immár DockPort névre hallgat, hivatalosan is része lett a DisplayPort szabványnak, amelyben bővítményként szerepel. Ez a lépés komoly mérföldkő, hiszen az új szabvány mögött így már nem csak az AMD és a vezérlőket készítő Texas Instruments áll, hanem maga a VESA is, így harmadrendűből elsőrendűvé lépett elő az új szabvány, illetve szabványtervezet. Hasonlóan fontos az a tény is, hogy a DockPort a DisplayPorthoz hasonlóan jogdíjaktól mentes lesz, azaz a különböző gyártóknak csak alkatrészköltséggel kell kalkulálni, ha alkalmazni szeretnék az újítást, külön fizetendő jogdíjjal nem.

Maga a DockPort szabvány egyelőre még nem végleges, így túl sok információ nem áll rendelkezésre vele kapcsolatban. A lényeg azért már most is világos: a DockPort a Thunderbolttal ellentétben a DisplayPort mellé nem a PCI Express, hanem az USB 3.0-s szabványt alkalmazza adatátvitelre, és tápellátásra is.

Adatátviteli sávszélesség tekintetében nagyjából arra számíthatunk, amit az AMD a Lightning Bolt esetében korábban már felvázolt. Gyakorlatilag rendelkezésre áll majd egy 17,2 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínáló DisplayPort 1.2-es kapcsolat, amelyre az USB adatfolyam is rátelepszik. Utóbbi esetében a rendelkezésre álló adatátviteli sávszélesség a kábelen lógó kijelzők számától és sávszélesség-felhasználásától függ. Az viszont már most biztos, hogy a lehető legjobb forgatókönyvet nézve is alacsonyabb lesz az USB kapcsolat adatátviteli sebessége, mint a natív USB 3.0-é. Az USB 3.0-s szabvány alkalmazása ugyanakkor előny is lesz, így ugyanis a DockPort kapcsolaton keresztül egyszerűen csatlakozhatnak a rendszerhez USB-s eszközök – például USB-s hálózati vezérlők, USB hubok, USB-s audió vezérlők – amelyeknél a hotplug támogatás, azaz a működés közbeni gyors csatlakoztatás és leválasztás előnyeit is élvezhetjük. Hasonlóra, azaz hotplug támogatás igénybevételére persze a Thunderbolt esetében is van mód, igaz, ott egy külön driveres réteg gondoskodik arról, hogy a PCI-Express kapcsolat esetében ne jelentsen problémát a "forró csatlakoztatás/leválasztás". Utóbbi miatt a DockPort sokkal Windows-barátabb is lesz – már ha ez számít.

A DockPort felé billenti a mérleg nyelvét az a tény is, hogy a szabvány ugyan eltérő csatlakozót használ, mint a DisplayPort, de a hozzá tartozó kábel legalább passzív lesz – nem úgy, mint a Thunderboltnál – ami alacsony bekerülési költséget jelent.

A DockPort speciális kialakítása miatt jobb választás lehet a noteszgépek és táblák esetében, mint a Thunderbolt, ugyanis a DockPort mindent felvonultat, amire ezeknél az eszközöknél csak szükség lehet – mindezt egyetlen kábelen keresztül. Az újítás jóvoltából felerősödhet az a tendencia, amelynek értelmében a monitorok egyszerű külső megjelenítő helyett sokkal inkább ütőképes dokkolóként funkcionálhatnak majd. Persze az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a DockPort egy kicsit más piaci szegmenst vesz célba, mint a Thunderbolt, hiszen kifejezetten dokkolókhoz, illetve dokkoló jellegű megoldásokhoz tervezték, így a direkt összehasonlítás inkább csak érdekesség.

Jó hír, hogy a Texas Instruments korábban már készített egy vezérlőt, amely a HD3SS2521-es típusjelzést viseli – ez a tény meggyorsíthatja a DockPort alapú eszközök terjedését, ugyanis a végleges szabvány megjelenése után nem sokkal el is kezdhetnek megjelenni a DockPort alapú rendszerek.

A DockPort szabvány végleges kiadása a következő negyedév folyamán készülhet el – akkor a most még homályos részletekről is lehull majd a lepel. Hogy a DockPort népszerűbb lesz-e, mind a Thunderbolt? A dolgok jelenlegi állása szerint az új szabványtervezet remek eséllyel indul, de hogy a piac vevő lesz-e rá, az majd idővel kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward