A legnépszerűbb játék Kínában egy vírusterjedést modellező szoftver

Sokan így próbálják megérteni a járványok terjedése mögötti folyamatokat.

A legnépszerűbb játék Kínában egy vírusterjedést modellező szoftver

Kína és a világ egy jelentős része egy új fertőzés terjedését követi figyelemmel, ami egy újfajta és meglehetősen veszélyes koronavírus változat.

Egyre gyorsabb ütemben terjed Kínában egy új koronavírus, melyről egyelőre a hatóságok csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben - amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.  Szakértők szerint vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. 

A vírus több áldozatot is szedett már és talán éppen ezért a kínai hatóságok meglehetősen nyíltan beszélnek a problémáról a világ más nemzeteinek és kutatóinak. Ha nem kezelik megfelelően nem csak Kínában, hanem az egész világon szedheti áldozatait és betegíthet meg embereket, hiszen a repülőket és egyéb utazási eszközöket használva ezek a fertőzések bárhova eljuthatnak órákon belül. Van viszont egy videojáték, ami pontosan az ilyen világjárvánnyal járó folyamatokat igyekszik lemodellezni.

A Plague Inc. videojáték 2012-ben látta meg a napvilágot és a célunk benne az, hogy egy fertőzést a világ minden pontjára eljuttasunk. Ez a játék pedig minden potenciális világjárvány idején népszerűvé válik, így a mostani esetek kapcsán is elővették, ezúttal a kínai játékosok.

A helyzet az, hogy a fejlesztő Ndemic Creations honlapja többször is elérhetetlenné vált az utóbbi napokban a magas látogatószám miatt, így a honlapjukra kitett közlemény sokszor nem jut el az emberekhez, ezért twitteren is megosztották a gondolataikat a mostani eseményekről. 

Közleményükben leírják, hogy egy nyolcéves játékról van szó és az ilyen fertőzésveszéllyel teli időszakokban megnövekszik a játékosszámuk. A játékukat úgy készítették, hogy realisztikus és informatív legyen, miközben nem akar szenzációhajhász lenni a világ komoly problémáit kihasználva.

Munkájukat a világ vezető orvosi szervezetei is elismerik, de a játékuk nem egy tudományos modell a mostani koronavírus járvánnyal kapcsolatban és a játékból nyert információk helyett az emberek igyekezzenek a helyi vagy a globális egészségügyi hatóságoktól tájékozódni. A Plague Inc. elérhető android, iOS, Steam és Windows eszközökre. Külön érdekesség, hogy a Steames változat a kínai holdújév alkalmából 60%-os kedvezménnyel vehető meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap