A legkisebb legnagyobb merevlemez

A Toshiba bejelentette legújabb fejlesztésének érkezését, mégpedig az 1,8 inches merevlemezének új verzióját, ami immáron újabb rekordot beállító 100GB-os tároló kapacitással rendelkezik.

A legkisebb legnagyobb merevlemez

Az új meghajtó, ami kategóriájában elsőként érte el a három jegyű GB értéket várhatóan jövő hónaptól jelenik meg a piacon a mobil PC-k belsejében, viszont elképzelhető, hogy a következő modellfrissítéskor az új video iPodok gyomrában is ez a megoldás muzsikál majd. A fejlesztés ráadásul két oldalú, hiszen a kapacitásnövekedés mellett a meghajtó külső méretei jelentősen, 10%-kal csökkentek. „A PMR, azaz függőleges mágneses rögzítés technológia továbbfelesztésével újabb piacvezető terméket volt képes bemutatni a Toshiba” – mondta Scott Maccabe, a Toshiba storage divíziójának vezetője.

Az új modell nem egyszerűbb jelzést kapott, mint az MK1011GAH név. A belsejében turkálva az érdeklődők két lemezt, négy fejet találnának, melyek másodpercenként akár 100MB adat átvitelére is képesek a Toshiba szerint, ami meglepő lenne a SATA2 szabvány 80 MB-s valós adatátviteléhez képest, főleg a 4200rpm fordulat érték mellett. Az egység egyébként mindössze 59 grammot nyom és 54x41x8 mm helyet foglal el a világmindenségből darabonként. A Toshiba ezen új termékével biztosan tovább folytatja diadalmenetét, ami az IDC felmérései szerint 2006 harmadik negyedévében piacvezető szerepet jelentett nekik a mobil hdd piacon. Az 1,8”-es kategóriában az egységek 80%-t szállították ők, ami mintegy 40 millió darabot jelent.

A bejelentés nyilván megsürgeti a Hitachi mérnökeit is, akik egy 250 gigás merevelemezzel készülnek a mini kategóriában, bár ők a 2,5 inches mezőnyben indulnak, ami szintén rekordnak számít. A Hitachi a kapacitás mellett adat titkosítási rendszerek integrálását tervezi merevlemezeibe, ami a laptop felhasználók számára extra biztonságot jelent, nem lehet majd a lopott gépekről kinyerni az adatokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward