A jelszó-nélküli bejelentkezést is támogatja a Chrome 67

A Chrome 67 több új API támogatásával gazdagodott, amelyek új lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat asztali- és mobil fronton egyaránt.

A jelszó-nélküli bejelentkezést is támogatja a Chrome 67

A Google elérhetővé tette a Chrome webböngésző legújabb, 66-os kiadását, ami számos érdekességet tartogat a felhasználók számára. A listán szerepel a jelszó-nélküli bejelentkezés támogatása, de az általános szenzor API-t, a progresszív webes alkalmazásokat és a WebXR eszköz API-t is támogatja a friss webböngésző.

A Chrome 67 a Web Authenticate API támogatásnak köszönhetően támogatja a jelszó nélküli bejelentkezést, így a funkciót kezelő weboldalak esetében privát és publikus kulcson alapuló kriptográfiai rendszer segít az azonosítás kivitelezésében. A funkciót akár FIDO 2 támogatással ellátott kulcs segítségével is igénybe lehet venni. Ilyen például a Yubico Security Key, de a privát kulcs más eszközökön is helyet kaphat, amelyeknél PIN kóddal, jelszóval vagy biometrikus leolvasóval védhetjük az illetéktelen felhasználástól.

Hasznos dolog a PWA, azaz a Progressive Web Apps szabvány támogatása is. Ezen keresztül gyakorlatilag olyan webes alkalmazások készülhetnek, amelyek közel olyan teljesítménnyel futnak, mint normál asztali és mobil társaik – működésükhöz még internetkapcsolatra sincs feltétlenül szükség. Hasonló dologgal korábban is próbálkozott a Google, gondoljunk csak a Chrome App nevű kezdeményezésre, amelynek keretén belül Chrome-ra szabott alkalmazások készültek, ám ez a próbálkozás nem volt szabványos. A PWA formátum ezzel szemben már szabványos, így nem csak a Chrome felhasználók profitálhatnak majd belőle, hanem a többi böngésző használói is. A PWA formátum keretén belül az alkalmazások hozzáférhetnek olyan dolgokhoz, amelyeket jellemzően csak normál asztali vagy mobil társaik használhatnak: ilyen például az adattár, a kamera, a GPS vevő és a mozgásérzékelő, vagy éppen az arcfelismerő rendszer.

A Chrome 67 PWA funkciójához szorosan kapcsolódik a Generic Sensor API támogatása, hiszen a normál webes alkalmazások és a progresszív webes appok ezen keresztül érik el a különböző szenzorok élő adatait, így a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a mozgásérzékelő és a kijelző orientációját érzékelő szenzor is felhasználható egy-egy alkalmazáshoz. Az egyelőre nem világos, hogy ezeket az adatokat is automatikusan továbbítja-e majd a webböngésző az adott weboldalnak, mint ahogy azta Battery Status API tette az eszköz akkumulátoridejével kapcsolatos adatokkal, amit aztán 17 hónappal a megjelenése után adatvédelmi aggályok miatt be is tiltottak.

Fontos és hasznos a WebXR Device API támogatása is, amellyel virtuális és kiterjesztett valóságot célzó funkciók kerülhetnek a webes alkalmazásokba. Ez a szolgáltatás egységessé varázsolhatja a vegyes valósággal kapcsolatos felhasználói élményt a mobil- és az asztali-központú VR és AR headsetek esetében. A támogatott tartalmak között a játékok, a két- és háromdimenziós videók, a 360 fokos videók, az adat-vizualizációs megoldások, illetve számos dolog egyéb is jelen van. Az új API egyelőre csak próbaváltozatban érhető el az érdeklődő fejlesztők számára, hiszen fejlesztése még zajlik, így még nincs rá garancia, hogy később a végleges webböngésző kiadásokban is feltűnik majd.

Az újításokhoz tartozik, hogy a Google a Chrome 69-es változatától kezdve kivezeti a HPKP (HTTP-Based Public Kay Pinning) mechanizmust, amit elég kevesen alkalmaztak, pedig hathatós segítséget nyújtott a weboldal-tanúsítványok védelmében. Igaz, később kiderült, hogy támadási felületet is biztosított, így a Chrome 69-től kezdve nem lesz többé elérhető. Helyette az Expect-CT Header funkció használatát javasolja a Google, ami biztonságosabb, sok tanúsítvány-kiadó támogatja és az esetleges fejlesztői konfigurációs hibákkal szemben is védettebb, mint a HPKP.

A Google Chrome 67-es kiadását innen tölthetik le az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward