Shop menü

A HELYZET FOKOZÓDIK: PERBE FOGTÁK A RÉSZVÉNYESEK AZ INTEL VEZETÉSÉT, MERT SZERINTÜK FÉLREVEZETTÉK ŐKET ÉS A PIACOT

A vállalat részvényárfolyama 1 nap leforgása alatt akkorát esett, hogy az 32 milliárd dollár csökkenést eredményezett piaci kapitalizáció terén.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A helyzet fokozódik: perbe fogták a részvényesek az Intel vezetését, mert szerintük félrevezették őket és a piacot

Az Intel háza táján finoman szólva sem mennek rendben a dolgok manapság, több területen is problémák merültek fel, és a jelek szerint a részvényesek is elégedetlenkednek, méghozzá teljes joggal, hiszen a vállalat részvényárfolyama egy nap leforgása alatt óriási esést produkált, ami 32 milliárdos csökkenést eredményezett piaci kapitalizáció terén. A részvényesek számára azt sem szívderítő látni, hogy a vállalat éppen egy igen komoly elbocsátási hullámra készül, ennek keretén belül 15 000-nél is több munkavállalót küldhetnek el, plusz a 13. és 14. generációs Intel Core sorozatú processzorok körüli hiba is károkat okoz.

A fentiekhez hozzájön még az is, hogy a legutóbbi pénzügyi jelentés 1,61 milliárd dolláros veszteséget mutat, illetve a félvezetőipari bérgyártói részleg sem teljesít úgy, ahogy azt várták. A torta tetejére persze a cseresznye is felkerült: az Intel egyelőre nem fizet osztalékot a részvényeseknek, hiszen egyenesbe kell hozniuk a céget, ami nem lesz egyszerű feladat.

Galéria megnyitása

A részvényesek a peranyag szerint azt nehezményezik, hogy a vállalat vezetése félrevezető állításokat tett az üzletmenettel és vállalat gyártási képességeivel kapcsolatban, amelyek miatt a 2025. január 25-től 2025. augusztus 1-ig tartó időszakban mesterségesen megemelkedett a részvényárfolyam. A pert a San Francisco területén található szövetségi bíróságon indították el a Construction Laborers Pension Trost of Greater St. Louis névre keresztelt szervezet nevében, a vádlottak padján pedig nemcsak az Intel első embere, Pat Gelsinger foglal majd helyet, hanem a pénzügyi vezető, David Zinsner is.

Az Intel ellen egyéb térségekben is folynak perek, az R2 Semiconductor ugyanis perbe fogta a vállalatot néhány európai országban, mivel szerintük az Intel megsérti az egyik szabadalmukat, ami egy feszültségszabályozással kapcsolatos technológiához kapcsolódik. Az R2 Semiconductor csapata az Egyesült Királyságban elvesztette a pert, de Németországban viszont nyertek, így az Intel jogászai most éppen a fellebbezési szakaszban próbálnak helytállni. Ezzel egy időben Franciaországban és Olaszországban is zajlik egy-egy per.

Egy ügyvédi iroda a korábbi hírek alapján egy csoportos per indításának lehetőségét vizsgálja, amelyben az instabil 13. és 14. generációs Intel processzorok vásárlóit képviselnék, számukra szeretnének kiharcolni némi kártérítést, már amennyiben úgy látják, érdemes megindítani a csoportos pert.

Jelenleg nem áll jól az Intel szénája, de reméljük, végül sikerül minden problémát megnyugtató és korrekt módon rendezni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére