Shop menü

A GOOGLE NEKIMEGY A BŐRPROBLÉMÁKNAK

A cég új, a tervek szerint még idén debütáló, mesterséges intelligenciát használó egészségalkalmazása segíthet felismerni a problémás bőrelváltozásokat.
Jools _
Jools _
A Google nekimegy a bőrproblémáknak

Az új eszközzel a felhasználónak három fotót kell készíteniük a problematikus területről, például egy kiütésről, gyanús anyajegyről, a korpás fejbőrről vagy a gombásnak tűnő körömről. Ezt követően megválaszolnak egy kérdőívet, amely a bőrtípusokra és az egyéb tünetekre vonatkozó kérdéseket tartalmaz, az app pedig ezek alapján kilistázza, hogy milyen lehetséges problémák jöhetnek szóba az általa már ismert 288 egészségi gond közül.

A cél nem az, hogy az alkalmazás az orvosi diagnózist helyettesítse, hangsúlyozzák a fejlesztők. Ugyanakkor a bőrelváltozások annyira gyakori problémát jelentenek, amivel kellett valamit kezdeni velük, mondja Karen DeSalvo, a Google Health egészségügyi igazgatója. „Évente 10 milliárd bőrproblémákra vonatkozó kérdést kapunk a keresőben” – folytatja. Az egészségügyi problémát végső soron természetesen az erre képzett egészségügyi szakértőknek kell meghatározni, és kezelni, de ez csak akkor lehetséges, ha az emberek elmennek orvoshoz.

DeSalvo azt reméli, hogy ebben segíthet az általuk fejlesztett eszköz, amely gyors és megbízható információkat ad, így a felhasználóknak nem kell órákat guglizni, hogy aztán esetlegesen megbízhatatlan forrásokból informálódjanak. Az új appot több millió bőrproblémáról készült fényképpel, egészséges bőrről készült fotókkal, és 65 ezer olyan képpel képezték ki, amelyek klinikai körülmények között készültek, és diagnózis is társult hozzájuk. A modell a potenciális problémák felsorolásakor az életkort, a bőrtípust, a nemet és az etnikai hátteret is figyelembe veszi.

Galéria megnyitása

A legutóbbi tesztelés során 1000 páciensen próbálták ki, és az eredmények alapján a rendszer által listázott lehetőségek első három helyezettje között az esetek 84 százalékában ott szerepelt a helyes diagnózis. A teljes listát tekintve ez az esetek 97 százalékában tartalmazta a helyes, utólag orvos által is megerősített diagnózist.

A Google kutatói a bőrproblémákra szakosodott mélytanulásra képes mesterséges intelligencia legkorábbi változatával kapcsolatban tavaly tavasszal tették közzé első tanulmányukat. Ekkor a rendszer 26 gyakori bőrproblémát ismert fel olyan pontossággal, mint a bőrgyógyászok, és pontosabban, mint a háziorvosok. A piacra kerülő alkalmazás erre a rendszerre épül, amely máris jelentősen tovább lett fejlesztve. Az appra az Európai Unióban már meg is kapta az I. osztályú, vagyis alacsony kockázatú orvostechnikai eszköz minősítést.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére