Shop menü

A GOOGLE MEGNYITOTTA A KAPUKAT A MATTER FELÉ, AZ OKOSOTTHONOK FEJLŐDÉSE ÉRDEKÉBEN

A Matter szabvány nemrégiben indult el, és mostantól nincs olyan újabb Nest eszköz, amivel ne lehetne alkalmazni az új generációs eszközöket.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google megnyitotta a kapukat a Matter felé, az okosotthonok fejlődése érdekében

Az okosotthonok átláthatatlan dzsungelében szeretne rendet tenni a Matter szabvány, ami mögött tényleg egy olyan iparági összefogást lehet megfigyelni, amire ritkán van példa – sajnos. Szinte mindenki nagy bizalmat fektet a Matterbe, és azt várják ettől, hogy végre olyan egyszerűen lehet majd okosotthonokat kialakítani, hogy azt az egyszerű emberek is tényleg kényelmesen használhassák, bővíthessék.

A Matter mögött olyan vállalatok állnak, mint az Amazon, az Apple, a Google vagy éppen a Samsung, de lehetne még sorolni a neveket. A szabvány fejlesztése 2019-ben kezdődött, és 2022 októberére készült el, de már ezt megelőzően sokan jelezték azt, hogy már eleve úgy fejlesztik a legújabb termékeiket, hogy azok illeszkedjenek majd a szabványhoz. Éppen ezért arra is számítani lehet, hogy rohamléptekkel fog teret nyerni.

Galéria megnyitása

A Google most azzal veszi ki a részét a Matter terjedésének támogatásából, hogy a meglévő eszközeinél, platformjainál elindítja a szabvány jobbára teljeskörű támogatását. Innentől kezdve a Google eszközeit használva nagyon egyszerűen lehet majd összehangolni minden Matter termék működését. Az okosotthon szabványt már ismeri a Google Home alkalmazás, ami egy gyökeres átalakításon esett át, a lakásokban pedig szinte bármilyen Nest központi egység használható lesz a Matter kiegészítőkkel.

Egészen pontosan ezek a készülékek kapták most meg a Matter támogatást:

  • Nest Mini
  • Nest Audio
  • Nest Hub (1. generáció)
  • Nest Hub (2. generáció)
  • Nest Hub Max
  • Nest Wifi Pro
  • Google Home
  • Google Home Mini
Galéria megnyitása

Kiemelte a Google, hogy a Matter létrehozásán több mint 300 vállalat dolgozott összesen, és tényleg minden érintett területről hozzájárultak a piaci szereplők ahhoz, hogy a szabvány rugalmas, minden igényt kielégítő és időtálló legyen. A gördülékeny összeköttetésekben pedig innentől az androidos okostelefonok és a Google okosotthon központjai tökéletes segítséget nyújtanak majd. Ezek egyébéként eddig is támogatták már azokat a főbb protokollokat, amikre a Matter is alapoz.

A Matter eszközök vezérléséhez egyébként nem minden esetben lesz szükség központi egységre, de a Google azt hangsúlyozta, hogy ezen keresztül lehet majd hatékonyan menedzselni az okosotthonokat. A Matter eszközök kapcsolódhatnak a Wi-Fi hálózatokhoz is, és a mobilokon a Google Home alkalmazásban lehetőség lesz ezeket menedzselni. Elmondta a vállalat, hogy a Nest Wifi Pro, Nest Hub Max és az új Nest Hub alkalmazható lesz Thread border routerként is.

Galéria megnyitása

A vállalat a Fast Pair technológiát is frissítette úgy, hogy már a Matter eszközökkel is menjen. Ez azt jelenti, hogy azok a termékek, amiknél a gyors mobilos kapcsolódás fontos, szinte instant tudnak majd kapcsolódni az mobilokhoz. A csatlakozást követően pedig a Matter eszközök már egyéb kapcsolódó okosotthon berendezésekkel is megtalálják majd a közös hangot.

Jön a multi-admin funkció támogatása is, ami lehetővé fogja tenni a keresztplatformos felügyeletet a Matter eszközök esetében. Ezen a Google a Samsunggal közösen dolgozik első körben. Ennek köszönhetően a lakásokban telepített készülékeket az emberek gördülékenyen tudják majd kezelni a Google Home és a Samsung SmartThings alkalmazásokból párhuzamosan. De az Apple Otthon appból is menni fog egy több éves Nest eszköz vezérlése, menedzselése.

Galéria megnyitása

Az újítások egy része csak jövőre valósul majd meg, a multi-admin például még várat magára, csak 2023-ban jön majd. Azt is elmondta a Google, hogy jövőre jobb lesz majd az átjárhatóság az Apple eszközei felé is, de ezek a fejlesztések még több időt vesznek igénybe.

A Google mellett az Apple is elmondta, hogy a HomePod mini második generációja és az új Apple TV 4K már ismeri a Mattert, az Amazon pedig 30 különböző Echo eszköznél valósítja meg a támogatást. Szóval egyelőre tényleg azt lehet látni, hogy aki csak jelen van ezen a területen, tényleg az együttműködésen, az átjárhatóságon és a kompatibilitás biztosításán dolgozik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére