Shop menü

A GOOGLE BARD MÁR A SZEMÉLYES ADATOKBAN IS KUTAKODHAT

A szolgáltatás képes lesz megkeresni olyan kérdésekre a választ, amik levelezéssel, privát dokumentumokkal kapcsolatosak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google Bard már a személyes adatokban is kutakodhat

Folyamatosan dolgoznak a nagy IT cégek azon, hogy a mesterséges intelligenciát használó szolgáltatásaikból a lehető legtöbbet hozzák ki, éppen ezért ezeknek egyre nagyobb teret engednek. A Bard chatbot a Bing és a ChatGPT mögött általában lemaradásban van, de most a Google egy érdekes lépésre szánta el magát.

Ezentúl a Bard már nemcsak a webes infókra hagyatkozhat, hanem a bejelentkezett felhasználók Gmailjét, Drive tárhelyét is átfésülheti.

Eddig a Google generatív MI megoldása szinte csak az internetről „összekapart” információkból tudott táplálkozni, azonban ezen a fronton most elindul egy nagyon komoly átalakulás. Annak köszönhetően, hogy a keresőóriás más szolgáltatásokat is bevon információforrásként, egy teljesen új területre lép. Ennek köszönhetően a Bard már egy személyi asszisztensként is képes lesz helytállni, már amennyiben a rendszer tényleg úgy fog üzemelni, ahogy azt a Google felvázolja.

Az új integrációknak köszönthetően sokkal komplexebb kérdéseket lehet majd a Bard számára feltenni, és olyan dolgokat is képes lesz megválaszolni, amit a ChatGPT biztosan nem tud kideríteni. Kérdezhető lesz tőle személyes napirenddel kapcsolatos kérdés vagy más egyéb, ami esetlegesen az e-mailekből kitúrható. Arra is alkalmazható lesz, hogy a Google Drive-ról elérhető Google Dokumentum tartalmát foglalja össze röviden és könnyen fogyasztható formában.

Galéria megnyitása

Egyelőre itt még lesznek nyelvi korlátok, de a Bardnál ez igazából megszokott. A legtöbb fejlesztést előszőr angol támogatással teszi elérhetővé a Google, és után kiterjeszti egyre több nyelvre, maga a chatbot is így indult el, kellett neki egy kis idő, mire például magyarul használható lett.

A Gmail és a Google Drive mellett egyéb szolgáltatásokkal is összekapcsolja a Bardot a vállalat. Kiterjesztések révén a Google Térképhez, a YouTube-hoz, valamint a Google Flights és a Hotels rendszerhez is lesz már hozzáférése. A különböző szolgáltatásokat egységesen ki tudja majd használni a Bard. Tehát utazások szervezése során megoldható lesz vele például az, hogy egy adott helyre keres olcsó repülőjegyeket, és ezeket kombinálja megfizethető szállásokkal is az ott tartózkodás idejére.

Galéria megnyitása

Lehetőség lesz közvetlenül úgy utasítani a Bardot, hogy rögtön a levelekben keressen, ehhez használható lesz a beszélgetésekben a @mail „kapcsoló”. De akkor is tudni fogja a szolgáltatás, hogy pontosan mi a dolga, ha úgy szegezik neki a kérdést, kérést, hogy „ellenőrizd az e-mailekben”. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor a nagy nyelvi modell valóban közvetlen kapcsolatba kerül a legszemélyesebb adatokkal.

Az újítások kapcsán éppen ezért elkerülhetetlenül felmerülhetnek az emberekben adatvédelmi aggályok, de a Google szerint nincs mitől tartani. A platform nem fog semmilyen érzékeny információt felhasználni a tanulási folyamathoz, szóval az e-mailekből kiemelt adatokon nem tréningezi a Bardot a vállalat. Emberek sem fogják az ilyen eredményeket ellenőrizni, így elvileg illetéktelen nem szerezhet hozzáférést személyes adathoz.

Le is lehet tiltani ezeket a fejlesztéseket, Bard kiterjesztéseket, de a cég igyekszik arra sarkallni mindenkit, hogy előbb próbálják ki őket. Szerezzenek tapasztalatokat a rendszerrel, mielőtt a tiltás mellett döntenének.Ezen felül újítás lesz az is, hogy a továbbiakban egyszerűbben tudnak majd a felhasználók utánajárni annak, hogy a Bard válaszai valósak-e. Ez folyamatos probléma a chatbotokkal, és a cégek nem is akarják már azt sugallni, hogy kérdés nélkül meg lehet ezekben bízni. A Google éppen ezért most erősíteni fog a tényellenőrzés terén is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére