A GlobalFoundries is gyárthat Apple SoC-okat

De a cég a jelek szerint csak a másodhegedűs szerepét kapja: ha a Samsungnak szüksége lesz extra gyártókapacitásra, akkor lesz kihez fordulnia.

A GlobalFoundries is gyárthat Apple SoC-okat

Érdekes információ látott napvilágot, amely arról árulkodik, hogy a GlobalFoundries Apple eszközökbe való SoC egységek gyártására készül.

Az Albany Times Union értesülései szerint a GlobalFoundries New Yorkban található Fab 8-as üzemében hamarosan Apple SoC egységek is készülhetnek, amelyek az iPad-ekben és az iPhone-okban kaphatnak helyet. Ezeket a SoC egységeket jelenleg az Apple nagy riválisa, a Samsung gyártja, és ez a továbbiakban sem változik majd: a GlobalFoundries üzeme csak a SoC egységek iránti igények zökkenőmentes kielégítésében vállal szerepet, ha éppen szükség van extra gyártókapacitásra. A hírek szerint a Samsung a közeljövőben mérnöki gárdát is küld a GlobalFoundries szóban forgó üzemébe annak érdekében, hogy segítse az Apple SoC-k termelésének beindítását.

Apple A7 SoC az iPhone 5s-ből
Apple A7 SoC az iPhone 5s-ből

Az Apple a Samsung félvezető-vásárlóinak kétségtelenül egyik legnagyobbika, de messze nem az egyetlen a sorban. További fontos adalék, hogy a dél-koreai nagyvállalat a megrendelők igényeinek teljesítése mellett saját termékeibe is gyárt SoC egységeket. Mivel az okostelefonok népszerűsége töretlenül növekszik, így érthető, hogy a Samsung be szeretné magát biztosítani annak érdekében, hogy a megnövekedett vásárlói keresletet zökkenőmentesen kiszolgálhassa. A Samsung okostelefon szállítási mutatói az idei év harmadik negyedévében 40%-kal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában, az iPhone szállítási mutatók pedig ugyanebben az időszakban mintegy 25%-kal növekedtek. A kereslet tehát szemmel láthatóan növekszik, gyárat építeni pedig abszolút nem olcsó mulatság, így a fentebb említetthez hasonló megoldások bevetésére is szükség van.

Talán elsőre különösnek tűnhet, hogy a Samsung és a GlobalFoundries között együttműködés bontakozik ki, de a dolog abszolút nem meglepetés, hiszen mindkét cég tagja a Common Platform Alliance névre hallgató szervezetnek, amelyben az IBM is jelen van. A konzorcium tagjai több, mint tíz éve együttműködnek egymással. Korábban azzal kapcsolatban is voltak törekvések, hogy egységes gyártási modell jöhessen létre, ami lehetővé teszi, hogy a chipeket a konzorcium tagjai a különböző, más-más vállalatok tulajdonába tartozó gyárakban egyaránt problémamentesen gyárthassák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward