Shop menü

A GEFORCE GTX 1650 TELJESÍTMÉNYSZINTJÉT VESZI CÉLBA A LEGÚJABB KÍNAI GPU

A Zhihui Microelectronics bemutatta IDM929-es GPU-ját, ami az aktuális adatok alapján nem tűnik rossznak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A GeForce GTX 1650 teljesítményszintjét veszi célba a legújabb kínai GPU

A kínai GPU piacon sorra tűnnek fel az újabbnál újabb fejlesztések, a legfrissebb a Zhihui Microelectronics műhelyéből érkezett, ez a hírek szerint a vállalat első grafikus processzora, ami nyers teljesítmény tekintetében valahol az Nvidia 2020-ban piacra dobott GeForce RTX 1650-es modelljének szintjén helyezkedik el. Az, hogy élesben milyen teljesítményre képes, majd csak az első tesztekből derülhet ki, remélhetőleg ezekre sem kell már sokat várni.

Az IDM929 kódnévre keresztelt GPU 14 nm-es csíkszélességgel készült, valószínűleg a kínai Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) gyártósorain. Alapok terén az IDMV architektúrát használja a termék, ám ezen a téren egyelőre nem árult el részleteket a gyártó, így a pontos felépítés nem ismert. Annyi kiderült, hogy a GPU pixelkitöltési rátája 19,2 GPixel/s, míg a textúrakitöltési ráta 76,8 GTexel/s értéket képvisel, az FP32 számítási teljesítmény pedig 2,5 TFLOP/s. Az előbbi adatok alapján az IDM929 nagyjából a GeForce GTX 1650 teljesítményszintjét képviseli, ami abszolút nem egy rossz dolog, hiszen mégis csak a Zhihui első GPU-járól van szó. A GPU magórajele 1,2 GHz, ami elég alacsonynak tekinthető a mai viszonyokhoz képest, ám nincs kizárva, hogy ezt az értéket a jobb energiahatékonyság elérésének érdekében határozták meg.

Az újdonság képes hardveresen gyorsítani a H.264-es, az MPEG2-es, az MPEG4-es, a DivX, illetve a VP6 formátumú tartalmak lejátszást. Kijelzőkből maximum négyet tud egyidejűleg kezelni a GPU, ezek között lehetnek DVI, HDMI és D-Sub csatlakozót használó modellek egyaránt. Teljesítmény terén az általános felhasználásra szánt PC-k igényeit kielégítheti a termék, akár még régebbi játékokkal is el lehet rajta játszogatni, amennyiben az ehhez szükséges támogatások és driverek adottak.

Az új GPU gyártója, a Zhihui Microelectronics egy új szereplőnek minősül a dinamikusan bővülő és fejlődő kínai GPU piacon, ám a vállalat fő befektetője, a Hangzhou Guoxin Technology már egy ismertebb fejlesztőnek minősül Kínában, ugyanis a cég beágyazott SoC egységek fejlesztésével foglalkozik. Ezek a beágyazott SoC egységek egyebek mellett televíziókban kaphatnak helyet, és nincs kizárva, hogy a későbbiekben a Zhihui által kifejlesztett GPU is a beágyazott rendszerek piacán próbál majd szerencsét, ugyanis segítségével helyi viszonylatban egy kellően ütőképes platformot kínálhat a két vállalat. Az egyelőre nem világos, hogy a PC piac is szerepel-e a célkeresztben, ám idővel erre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére