A FireFox 66 le fogja állítani az automatikusan induló videókat

A hasznos újításra március 19-ig kell várni.

A FireFox 66 le fogja állítani az automatikusan induló videókat

A Mozilla fejlesztőcsapata bejelentette, a március 19-én érkező Firefox 66 asztali változatának egyik fő újítása az lesz, hogy alapértelmezetten blokkolni fogja az automatikusan induló videókat a különböző weboldalakon. Az új funkció számos esetben jöhet majd jól, igaz, első implementációja még messze nem nyújt teljes körű védelmet az idegesítő audió források ellen.

A tervek szerint első körben csak a HTMLMediaElement alapú tartalmakhoz jár majd a blokkolás, ami csak az audiósávot érinti, a videó azonban ugyanúgy lejátszásra kerül. A blokkolt tartalommal rendelkező weboldalaknál megjelenik majd egy ikon is a blokkolás tényéről, amelyre ha rákattintunk, megadhatjuk, hogy mindig letiltsa-e a rendszer az adott tartalmat, vagy éppen ellenkezőleg, engedélyezze a lejátszást. Utóbbi funkción keresztül egyfajta fehérlistát hozhatunk létre, amelyben a megbízható és értékes tartalommal rendelkező weboldalak szerepelhetnek – ezekre nem vonatkozik a tiltás. Azoknál a weboldalaknál, amelyeknél továbbra is engedélyezve van az automatikus videó lejátszás, ott a kamerához és a mikrofonhoz való hozzáférés is engedélyezve lesz. A Mozilla szerint erre azért van szükség, hogy a felhasználó által engedélyezett weboldalaknál a WebRTC támogatás továbbra is működjön – ugyanúgy, ahogy manapság.

A fentebb részletezett megoldás azért nem teljes, mert azok az automatikusan induló videók, amelyek a Web Audio API-t használják, továbbra is el fognak indulni. A Mozilla fejlesztőcsapata természetesen ezekkel is elbánik majd a jövőben, ám az ehhez szükséges munka még zajlik, végeredménye azonban még idén elérhetővé válik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap