Shop menü

A CSÖKKENŐ KERESLET MELLETT IS VISZI A PRÍMET AZ APPLE AZ OKOSÓRÁK, FÜLHALLGATÓK PIACÁN

A viselhető kiegészítők piacán az Apple gyengélkedése mellett a többi piaci szereplő képes volt növekedést elérni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A csökkenő kereslet mellett is viszi a prímet az Apple az okosórák, fülhallgatók piacán

Az IDC legfrissebb felmérése azt vette számításba, hogy miként alakult a különböző viselhető kiegészítők eladása globálisan 2024 első negyedévében. Az okosórák, fitneszkarperecek, vezeték nélküli fül- és fejhallgatók egyaránt szépen fogytak, de nem minden cég tudott éves növekedést produkálni.

Egy évvel korábban 104 millió kiegészítő eladását vette számba az IDC, most pedig 113,1 milliós darabszámról adott hírt.

Csaknem 10 millióval emelkedett a különböző eszközök értékesítése globálisan, ami nem különösebben jelentős, de azt lehet érzékelni ebből, hogy azért egyre több ember mozdul el ebbe az irányba. Időről időre többen vesznek okosórát és vezeték nélküli audió termékeket is. Az IDC szerint a piacon nincs nagy innováció, ezért olvad a prémium gyártók forgalma a kisebb vállalatokéval szemben.

Ezen a piacon az Apple az első, méghozzá toronymagasan. Ugyanakkor szinte csak az Apple forgalma csökkent, és nem is elhanyagolható mértékben. Csaknem 20 százalékkal kevesebb AirPods, Apple Watch és egyéb kiegészítő találat gazdára az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. Az IDC szerint az is hozzájárulhatott a gyengébb eredményhez, hogy az Apple Watch egy rövid ideig nem volt kapható az USA-ban, de ennél komolyabb gondok is vannak.

Galéria megnyitása

Jitesh Ubrani, az IDC kutatószakembere szerint sokkal inkább akadályozhatta a forgalom növekedést az újdonságok, újítások hiánya. Fejlesztések nélkül az emberek nem éreznek olyan nagy vágyat a vásárlásra. Az Apple Watch okosórából 19,1%-kal fogyott kisebb mennyiség, mint 2023 azonos időszakában, az AirPods és a Beats kiegészítők pedig 18,8%-os csökkenést mutattak. Így végül 20,6 milliós darabszám jött össze.

A Xiaomi számára az elmúlt egy év elég jól alakult, és főleg az idei első negyedév hozott nagy előrelépést. Több mint 40 százalékkal volt képes növelni a forgalmát a kínai gyártó az egy évvel korábbi állapothoz képest, és ezzel megszerezte a második helyet a piacon. A cég újra szállít fejlett okosórát, a Wear OS rendszerre épít, nagyon színes a kínálata, és ennek köszönhetően tudott összehozni 10,5%-os részesedést 11,8 millió kiegészítő eladásával.

A harmadik helyen a Huawei szerepel, miután sikeresen megelőzte a Samsungot. 10,9 millió különböző kiegészítőt tudott eladni a másik kínai vállalat, miközben az USA lépten-nyomon azért tesz, hogy egyre jobban ellehetetleníts. Globálisan nagy figyelmet szentel a Huawei a viselhető kiegészítőkre, mert ezeken kevésbé érződik a szankciók negatív hatása. A vállalat kirobbanó formában van, 72,4%-kal tudott erősíteni éves szinten.

Egy kicsivel lemaradva követi a Samsung a Huawei-t, 10,6 milliós példányszámról beszélhetünk, ami nagyjából 300 ezres differencia a riválisához képest. A Samsung gyengélkedését nem tudni, mi okozta, még új termék is bevetésre került a vállalatnál. Júliusban lesz igazán sok friss termék a cégnél a viselhető kiegészítők frontján, ez hozhat majd egy nagyobb előrelépést az eladásokban.

Az ötödik helyen egy Imagine Marketing nevű cég szerepel, ami a boAt márkáért felel. Ezek általában filléres viselhető kiegészítők, amik szinte kizárólag a fejlődő országokban kerülnek a boltokba, és széles közönséghez jutnak el, akik a drágább megoldásokat nem engedhetik meg maguknak. A boAt 6,1 millió készüléket tudott eladni, és ez 4,8%-kal elmarad a korábbi eredményétől.

Galéria megnyitása

A viselhető kiegészítők piaca nagyon széles és változatos, ami örömteli. Nagyon sok gyártó igyekszik remek termékekkel előállni. Ennek eredményeként a top 5-ből kimaradó cégek a piac 46,9 százalékán osztozhatnak, ami mindenképpen jó ahhoz képest, mint amit például a mobilpiacon látni lehet. Ott már a 30% alatt van ez az adat. A sok kisebb mákra összesen 53,1 millió viselhető kiegészítőt tudott értékesíteni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére