A chiphiány munkára sarkallja a csempészeket

De a vámosokat sem kell félteni, hamar kiszúrják, ha valami gyanús.

A chiphiány munkára sarkallja a csempészeket

A HKEPC beszámolója szerint a chiphiány miatt egyre inkább jellemző, hogy a csempészek PC alkatrészeket is megpróbálnak illegálisan behozni Kínába a magas profit reményében, ám a vámosok rendszerint résen vannak, így az elmúlt napokban két nagyobb csempészszállítmányt is sikerült lefülelni, hála a Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge Customs munkatársainak.

Galéria megnyitása

Az első eset még az elmúlt hónap folyamán történt, amikor is egy kamionsofőr megpróbált Core i7-10700-as, illetve Core i9-10900K processzorokat becsempészni az országba, ám a vámosoknak valószínűleg feltűnt a nem túl természetes viselkedése, vizsgálat alá vonták a járműszerelvényt, amelynek eredményeként összesen 256 darab processzort találtak az említett típusokból. A processzorok a sofőr felsőtestére, illetve lábszáraira voltak felrögzítve, értékük nagyjából 123 000 dollárt tett ki.

A második csempészt ugyanott kapták el, de már egy személyszállító járműben, nem kamionban. Ebben az esetben 52 darab új Intel processzor került elő a vezetőülés és a hátsó ülés közötti rejtekhelyről.

Galéria megnyitása

Ebben a hónapban volt egy harmadik fogásuk is a hongkongi vámosoknak, amelynek keretén belül 2200 processzort, 1000-nél is több memóriamodult, nagyjából 630 darab okostelefont, valamint 70 kozmetikai terméket foglaltak le. A csempészáru értéke ebben az esetben 4 millió amerikai dollárra tehető, vagyis ez már nem egy kispályás próbálkozás.

A chiphiány, valamint az egyes termékcsoportok iránti növekvő kereslet miatt az árak igen komoly mértékben emelkedtek az elmúlt hónapok folyamán, igaz, egyes termékkategóriákban azért már árcsökkenés jelei is mutatkoznak. A drága és többnyire elérhetetlen termékek következtében a csempészek is akcióba lendülnek, hogy kihasítsanak maguknak egy kis szeletet a szegmens hatalmas tortájából, ám az illegális haszonszerzést gyakran meghiúsítják a felkészült és figyelmes vámosok. Vannak persze sikeres próbálkozások is, talán pont ezek azok, amelyek reményt nyújtanak a próbálkozni kívánó csempészjelölteknek. Összességében így sem biztos, hogy megéri kockáztatni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap