Shop menü

A CHATGPT-4O ÁLTAL MEGHAJTOTT ELLENFELET KAP A RAY-BAN META SZEMÜVEG

A Solos AirGo Vision rendelkezik kamerával, mikrofonnal, hangszóróval, de még nem olyan divatos, mint a Ray-Ban nemszemüveg.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A ChatGPT-4o által meghajtott ellenfelet kap a Ray-Ban Meta szemüveg

Egyre felkapottabb a Meta és a Ray-Ban kollaborációjában megszületett napszemüveg, és más vállalatok is dolgoznak hasonló konfiguráción. A sikereket látva pedig nem meglepő módon felpöröghetnek ezek a fejlesztések. A Solos már tapasztalt az okosszemüvegek terén, de eddig jellemzően csak hangalapú termékeket fejlesztett, most viszont ez megváltozott.

A Solos AirGo Vision esetében a „Vision” szó nem egyszerűen arra utal, hogy ez egy dioptriás szemüveg, a beépített kamera a lényeg ebben az esetben, és a név is erre utal.

A Solos az egyszerűbb okosszemüvegeket már évek óta csiszolgatja, így jutottunk el arra a szintre, hogy a cég kínálatában hagyományos szemüvegkeret, napszemüveg, de még sportolóknak tervezett szemüveg is található. Ezek számos különböző kivitelben elérhetőek. Az új AirGo Vision modell pedig jól mutatja, hogy nemcsak a „csomagoláson”, hanem a technológián is igyekszik a cég fejleszteni. A beépített kamera megjelenésének köszönhetően sokan a Ray-Ban Meta első valódi kihívóját látják benne.

Galéria megnyitása

Az AirGo Vision a kameráját kihasználva már multimodális működésre lesz képes. A fedélzetén dolgozó generatív mesterséges intelligencia szolgáltatás fel tudja majd ismerni a tárgyakat, témákat. Lehetősége lesz az embereknek olyan utasításokat adni a szemüvegnek, amihez a képfeldolgozást is alkalmaznia kell. Meg tud majd olyan kérdéseket válaszolni a viselhető kiegészítő, amikkel a korábbi Solos szemüvegek nem boldogultak volna a „látószerv” hiányából eredően.

Nagyon fontos az AirGo Vision esetében, hogy már az OpenAI legújabb modelljét alkalmazza. A ChatGPT-4o (omni) hatalmas lépést tett előre a hatékonyság és a gyorsaság tekintetében. Ennek köszönhetően már lényegesen természetesebben lehet vele kommunikálni szövegesen is, amellett, hogy a kamera képére is tud támaszkodni, így sokkal egyszerűbb neki különböző dolgokat elmondani. Állítólag a Google Gemini és az Anthropic Claude modellek is támogatottak lesznek egyébként, ami később még érdekes lehet.

Galéria megnyitása

A szemüvegben van beépített értesítési LED, ami jelenthet a bejövő hívásoknál, e-maileknél vagy más értesítéseknél. Minden információt szövegesen olvas be és mond el a szemüveg, mivel megjelenítővel nem rendelkezik a szerkezet. A szemüveg pontos specifikációja nem ismert egyelőre, nem derült ki, hogy milyen képességű a kamera, amit a fejlesztők a mesterséges intelligencia kiszolgálására beépítettek. Jó eséllyel elmarad majd attól a fotóminősége, amit a Ray-Ban Meta aktuális kiadása biztosítani tud.

Moduláris felépítéssel rendelkeznek a Solos szemüvegei, ennek köszönhetően az előlapot könnyedén lehet cserélni, és az AirGo Vision is moduláris. Itt az előre figyelő kamera miatt már nem lehet olyan egyszerűen cserélgetni az eszköz frontját, hiszen azzal elveszíti a „Vision” jellegzetességét. Viszont lehet hozzá direkt venni olyan előlapot, amivel viselhető lesz olyan környezetben is, ahol a kamerát nem tolerálják személyes vagy adatvédelmi okból eredően.

Galéria megnyitása

A Solos AirGo Vision rajtja még odébb van, az árát sem tudjuk biztosan, de 250 dollárra számítanak, így 50 dollárral a Ray-Ban Meta napszemüveg alá lőne. A Solos szemüvegeket Magyarországra is meg lehet rendelni, de az kérdéses, hogy az AirGo Vision ebből a szempontból mit hoz majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére